fbpx
Кипър
1 BGN = 0.51 EUR

Столица – Никозия

Валута – Евро

Считано от 01.06.2022 г., отпада изискването към пристигащите в страната граждани да представят сертификати за ваксинация, прекарано заболяване от COVID-19, PCR тест или бърз антигенен тест. Това означава, че от същата дата българските граждани могат да влизат свободно в Република Кипър, без да е необходимо да представят предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form – PLF), както и какъвто и да е било сертификат или документ, имащ отношение към COVID-19.

Всички български граждани, снабдени с валиден паспорт или лична карта могат да влизат, да преминават транзитно и да пребивават в Р Кипър безвизово за срок до 90 дни без да се регистрират при пристигане.

Българските граждани, които възнамеряват да пребивават в страната повече от 90 дни и/или да започнат работа, са длъжни да:

  • подадат молба за регистрация /Alien Registration Certificate/ в рамките на осем (8) дни от пристигането си в съответните регионални звена на Имиграционната служба;
  • кандидатстват за разрешение за пребиваване /Residence Permit/, като заявлението трябва да бъде подадено преди изтичането на 3-месечния период от подаването на молбата за  гражданска регистрация; посоченото разрешение за пребиваване се издава в срок от шест месеца, считано от датата на кандидатстване и подаване на необходимите документи от заявителя (необходими документи – валиден паспорт или лична карта, 2 снимки, такса в размер на € 8.54);

Забележка: ако се подават документи за член-семейство, апликантът следва да представи легализирано и преведено на гръцки или английски език удостоверение за сключен брак, акт за раждане на деца, документи за самоличност.

  • кандидатстват за социално осигурителен номер за работа в Кипър (ако бъдат наемани на работа или се самоосигуряват).

В случай на неизпълнение на посочените изисквания на лицата се налага административна санкция – глоба в размер на 2 562.90 евро.

Българските граждани, които са пребиваващи на територията на т.нар. „Северно-кипърска турска република”, се обслужват единствено в Посолството на Република България в Никозия.

Посолството не препоръчва пътуване на българските граждани през територията на т.нар. „Северно-кипърска турска република”!

Адрес: 13, Konstantinou Paleologou, 2406, Engomi, Nicosia
Телефон: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86
Факс: +357 22 67 65 98
Дежурни телефони  от 14.00 ч. до 08.00 ч.
00 357 97 77 79 45

Консулска служба
Приемно време на Консулската служба за граждани:
Всеки работен ден, от Понеделник до Петък – от 09:00 до 12:45 часа, а в Сряда – от 13:15 до 17:00 часа.

E-mail: Embassy.Nicosia@mfa.bgBulgaria@cytanet.com.cy
Website: www.mfa.bg/embassies/cyprus

Смята се, че Кипър има най-здравословния климат на Земята, с девет месеца лято и три пролети и повече слънчеви дни от където и да е другаде в Средиземноморието. Добре е да се отпуснете тук през цялата година. Всъщност в Кипър има есен и зима, но тези сезони са краткотрайни, средната температура през зимата е +15 °C. Летните температури варират от +35 °C до +40 °C. Най-добрите месеци за посещение са края на май и септември. От февруари до април е студено да плувате, но можете да се насладите на цъфтежа на планински растения, ириси и да се разхождате по безлюдния бряг.

Кипърската цивилизация датира отпреди девет хиляди години. Първото споменаване на Кипър е открито в Омир, така че когато пристигнете на този древен остров, се чувствате като герой от гръцката митология. Страната изумява с броя на атракциите във всеки, дори и в най-малкия град.

Никозия

Столицата на Кипър е град Никозия, разположен в центъра на страната между планинските вериги Кирения и Троодос. Тук има много интересни културни забележителности: Дворецът на архиепископа, Галерията за модерно изкуство, Кипърският археологически музей, Центърът за занаяти. Но най-забележителната и в същото време трагична забележителност е Зелената линия в Стария град. Това е условна ивица, която е под контрола на мироопазващите сили на ООН и разделя страната на две части – гръцка и турска. Ивицата минава сред криволичещи алеи, сгради от колониалната епоха, между църкви и джамии, барове и улични кафенета. Чували с пясък и хора във военни униформи ви напомнят да внимавате, докато се разхождате и разглеждате Никозия.

Ларнака

Ларнака е голям курортен град, където се намира най-голямото международно летище на Република Кипър. Съвременната територия на Ларнака се намира на мястото на древния град-държава Китион. Всяка година Ларнака се посещава от милиони туристи и поклонници от различни религии. Тук се намира известна православна светиня – църквата „Свети Лазар“, построена през 9 век на мястото на гроба на Лазар, който според Евангелието на Йоан е възкресен от Исус на четвъртия ден след смъртта. Тук се намират и част от неговите мощи. Мюсюлманите идват в Ларнака, за да посетят четвъртата си най-важна светиня в ислямския свят – джамията Хала Султан Теке. Най-интересният паметник на римската архитектура е акведуктът Камарес, който се намира в близост до Соленото езеро и плажа Макензи. Езерото е привлекателно, защото през зимата тук се стича голяма популация от розови фламинго. Подобно на много курортни градове, Ларнака има луксозна крайбрежна алея Phinikoudes, яхтено пристанище, луксозни общински плажове, много ресторанти и кафенета, където ще ви бъде предложено разнообразие от национална кухня.

Агия Напа

Агия Напа е най-популярният курортен град в Кипър с много луксозни хотелски комплекси, ресторанти, барове, кафенета и нощни клубове. Тук можете да се гмуркате, карате уиндсърф и водни ски, да посетите увеселителния парк и най-големия воден тематичен парк в Европа Water World. В допълнение към активното забавление, за културно обогатяване, можете например да посетите манастира Агия Напа и Етнографския музей.

Протарас

Недалеч от Агия Напа се намира село Протарас, което е известно със златистите си плажове и чиста вода. Този курорт не е пълен с нощни клубове и барове и е по-фокусиран върху спокойна семейна почивка. Местните също обичат да прекарват времето си тук. На върха на голяма планина, в самия център на града, се намира църквата „Свети пророк Илия XIV“, откъдето се открива красива гледка.

Лимасол

Главната морска врата на Кипър е Лимасол, търговски център на острова, център на офшорни компании, популярен курорт, а също и признат център на винопроизводството на страната. Всяка година през септември тук се провежда фестивал на виното. Едно от любимите места за туристите и местните жители е насипът, или по-скоро западната му част, където се намира скулптурният парк (Molos). В околностите на града можете да видите и няколко интересни забележителности – замъкът на Колосите, античния Курион и храма на Аполон Илатис.

Патос

Пафос е курортен град за любителите на древната история и археология. Тук се намира Вилата на Дионис, чиито мозайки удивляват с красотата и великолепието си, Дворецът на Тезей, Гробниците на царете, датиращи от 3 век пр. н. е., Свещената градина – Героскипус. Но най-популярната атракция е Баните на Афродита, която представлява пещера с малко езеро и малък водопад.

Лефкара

По склоновете на планинската верига Троодос се намира живописното село Лефкара, заобиколено от маслинови плантации и портокалови градини. Името се превежда от гръцки като „Бели планини“. Селото е получило това име поради белия варовик на планината, от който са построени повечето къщи и дори улиците са павирани. В Лефкара се намира древната църква на Светия кръст, в която се намира православна светиня – фрагмент от Разпятието Христово. Но основното нещо, което привлича тук ценители на изкуството и туристи от цял ​​свят, е известната дантела, тайната на тъкането на която се предава от поколение на поколение. Казват, че през 1481 г. самият Леонардо да Винчи дошъл в Лефкара, за да опознае по-добре това изкуство и отнесъл у дома ръчно изработена местна дантела за олтара на Миланската катедрала. През 2009 г. техниката за тъкане на дантела от Лефкаритика е включена в списъка на ЮНЕСКО за шедьоври на устното и нематериалното културно наследство. Основният мъжки занаят в Лефкара е производството на сребърни филигранни изделия. И двете могат да бъдат закупени в множество магазини в Лефкара.

Троодос

Най-южният ски курорт в Европа е планинската верига Троодос. Сезонът тук продължава от декември до март. Това не е най-активното каране на ски, но има своя чар – мек климат, горски пейзажи и най-важното – малък брой хора. От тук можете да отидете на разходка до близките села, всяко от които е известно с нещо свое: Omodos – вино, Lefkara – дантела, Agros – разнообразие от месни ястия. През лятото хората идват тук, за да изкачат планината Олимпос и да видят невероятната гледка, която е достойна награда за изкачването.

Акамас

Полуостров Акамас е национален парк близо до Пафос и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. На територията му няма земеделски земи, природата тук е непокътната. Пътеките на Афродита и Адонис са два от най-популярните туристически маршрути. След разходката можете да се потопите в Синята лагуна с чиста тюркоазена вода.

  • Кипър е страна с много забележителности, добри пътища, но не и най-добрата инфраструктура за обществен транспорт. За да видите максимума, най-удобно е да наемете кола. Но си струва да припомним, че това беше английска колония и тук все още има ляво движение, при което важи правилото за „намеса отдясно“, както при дясното движение.
  • Кипър също „наследи“ от британските три-щифтови контакти (230 V), адаптери за които могат да бъдат закупени във всеки магазин за няколко евро или попитани на рецепцията на хотела.
  • Моля, имайте предвид, че много магазини и банки са затворени в сряда и събота. 
  • Ако посетите Никозия, не забравяйте, че снимането на военен персонал и военни съоръжения е забранено.
  • Всички плажове в Кипър са общински, тоест посещението им е безплатно, но всички допълнителни услуги – шезлонги, кърпи, душове – се заплащат. Изключение правят само хотелските плажове, където всички удобства за гостите са включени в цената.
  •  
loader-image
Ларнака, CY
19:23, 13/07/2024
temperature icon 30°C
предимно ясно
Humidity Humidity: 68 %
Pressure Pressure: 1003 mb
Wind Wind: 24 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:41
Sunset Sunset: 20:00