fbpx
Азербайджан

Азербайджан е малка държава в Закавказието, в Близкия изток. Някои географи обаче са склонни да го приписват на Източна Европа, въпреки че все още има дебати по този въпрос. Азербайджанските земи са населени с горд народ, който високо цени своите традиции, гостоприемни и трудолюбиви, а плодородните земи щедро носят богата реколта всяка година.

1.В Азербайджан се намира първият модерен петролен кладенец и най -старата офшорна петролна платформа „Oil Rocks“, която е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Сега „Oil Rocks“ е цяло село на кокили с магазини, къщи и културни центрове.

2. Мотото на Азербайджан е „Земята на огньовете“.

3. В столицата на Азербайджан, град Баку, през 1926 г. е пуснат първият електрически влак в СССР.

4. Азербайджан става първата мюсюлманска държава в света, приела демократична форма на управление и предоставила на жените същите възможности като мъжете.

5. Азербайджански историци твърдят, че прочутата шапка Мономах е направена от занаятчии от местното планинско село Лахидж.

6. На територията на Азербайджан има повече кални вулкани, отколкото във всяка друга държава на нашата планета.

7. В долината на река Араз се намира най-старото находище на сол в света, чието развитие започва преди около 5 хиляди години.

Азербайджан

8. Приблизително 12% от фонда за Нобелова награда се състои от средства, събрани от Алфред Нобел от операции с петрол в Баку.

9. В Сурахани има необичаен храм наречен Ateshgah, което се превежда като „Дом на огъня“. Тази уникална структура е построена на мястото на „вечните пожари“ – причинени от извиращ от земята горящ природен газ.

10. В Азербайджан има цяла планина, която постоянно бълва огън – Yanar Dag се намира недалеч от Баку, а газовото поле отдолу захранва пламъка.

11. Полуостров Абшерон и някои други крайбрежни територии на Азербайджан са силно замърсени, което ги прави един от най-неблагоприятните райони на Земята в екологичен смисъл.

12. Единственият завод в СССР за производство на климатици се е намирал в Азербайджан.

13. Недалеч от Баку се намира соленото езеро Масазир, водата в което е розова. Резервоарът има огромни запаси от сол, подходящи за промишлен добив.

14. Средната годишна температура на Баку и планетата Земя като цяло е напълно идентична – 14,2 градуса.

15. В края на 19 – началото на 20 век в Азербайджан се наблюдава експлозивен ръст на населението – над 60 години броят на живеещите в страната скочи 33,4 пъти.

Азербайджан

16. В началото на 20 -ти век Баку има своя собствена Нобелова награда, учредена от племенника на Алфред Нобел – Емануил. Тази награда е връчена за постижения в областта на добива на нефт и свързаните с нея науки.

17. В западната част на Азербайджан, в пещерата Азих, археолозите са открили древни инструменти, направени преди един и половина милиона години.

18. Азербайджанците пият чай със сладко, овкусен с мащерка, мента или розова вода.

19. Националният символ на Азербайджан е Карабахският кон. Тази изключително бърза, издръжлива и интелигентна порода коне е една от най-старите в света и се среща само на тази територия.

20. Банкнотите на азербайджанската валута (наречена манат) са много подобни на външен вид на еврото.

21. През 2014 г. в Баку е открит Музеят на килимите, който е интересен не само за експозицията, представена в него, но и за самата сграда – построена под формата на валцуван килим.

22. Азербайджанските момичета са научени да плетат на една кука от ранна възраст, за да могат да спечелят конкурса Seven Beauties – за да спечелите, е необходимо да изплетете най-добрия чифт чорапи за ограничено време.

Азербайджан
Азербайджан

Повече за Азербайджан

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.