fbpx
Азербайджан

1 BGN = 0.95 AZN

Столица – Баку

Валута – Азербайджански манат AZN

До 2 януари 2024 г. в страната е в сила специален карантинен режим, чиято основна рестрикция е забраната за пресичане на сухопътните граници.  

Български граждани се допускат в Република Азербайджан на основание на валидна виза за страната, за която се кандидатства по електронен път на следния адрес: HTTPS://EVISA.GOV.AZ/EN/.

Входни визи за Азербайджан се издават в съответствие с установените процедури. От 10 януари 2017 г. е активна електронна услуга за кандидатстване за краткосрочни визи за Азербайджан – ASAN Visa. Услугата е достъпна на електронния портал https://evisa.gov.az. Тя предоставя възможност на чуждестранни граждани, желаещи да получат краткосрочна, еднократна виза за Азербайджан (с валидност 30 дни) да подадат документите си онлайн, не по–късно от три работни дни преди деня, в който планират да влязат на територията на страната. В случай на одобрение, в тридневен срок кандидатът получава своята виза на посочената от него електронна поща и може да я разпечата на обикновен принтер. Разпечатаната виза се представя заедно със задграничния паспорт на пътуващия при влизане на територията на Република Азербайджан. Задграничният паспорт на кандидатите трябва да бъде валиден поне 3 месеца след изтичане на валидността на визата. Таксата за визата е в размер на 23 щ. д.
Българските граждани, които желаят да им бъде издадена многократна краткосрочна или дългосрочна входна виза за Азербайджан, следва да се обръщат към Посолството на Република Азербайджанв София https://sofia.mfa.gov.az/en.

Между Европейския съюз и Азербайджанската република е в сила споразумение за улесняване на издаването на визи, което урежда издаването на визи на гражданите на EС и Азербайджан за планиран престой за срок от не повече от 90 дни в рамките на период от 180 дни.

Адрес: AZ 1073, Azerbaijan, Baku, 13, Huseyn Javid prospekti
Телефон
+99 412 538 69 71; +99 412 538 69 72
Факс: +99 412 538 09 85
Е-mail: Embassy.Baku@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/azerbaidzan
Дежурен телефон в извънработно време: +994 50 289 18 14
Работно време: 09.30 ч – 17.30 ч

Консулска служба 
Приемно време
Понеделник – петък: 10.00 – 13.00 ч.
Прием на заявления за визи, документи за самоличност, заверки и легализации, консултации и др. 
Понеделник – петък: 15.00 – 16.00 ч.
Получаване на готови визи и документи. 
Приемът на български и азербайджански и други граждани, независимо от заявената услуга, се извършва само след предварително записан час. 
Приемът на заявления за издаване на краткосрочни визи е преустановен до вдигане на временната забрана за влизане на чужденци в Република България.

За записване на часове и други въпроси моля да се свържете с нас на:
Телефон: +994 51 225 74 71
Е-mail: visa.baku@mfa.bg

Територията на Азербайджан обхваща 8 от 11 съществуващи климатични зони, така че времето се различава значително в различните региони на страната. През лятото температурите варират от +5 °C във високите планински райони до +27 °C в низините, през зимата – от -10 °C до -3 °C. През есента силни студени ветрове връхлитат Азербайджан. Времето поднася най-малко изненади от април до октомври. Нашият съвет: планирайте пътуването си през този период.

Баку

Трябва да започнете да се запознавате със страната от нейната столица – Баку. Градът започва да се формира в древността около древната крепост Ичери Шехер. Днес архитектурата на сградите прилича на малко Виена, малко Париж, малко Барселона, но с ориенталски привкус: с минарета и джамии, типични балкони и кервансараи, чайни и антикварни магазини. Баку прилича на килим, изтъкан от древни традиции и модерни тенденции, леко избелял на слънце, но запазващ яркостта на цветовете си. Тук искате да се изгубите и да изследвате всяка улица сами: без карти или навигатор. Можете да се разходите от крепостта на двореца на Ширваншах по скалистите улици на Стария град, любувайки се на богато украсените детайли на фасадите. И тогава – възхищавайте се на стъклените пламъци на кулите и космическите форми на Центъра на Хейдар Алиев. Вижте моделите на експонатите в Азербайджанския музей на килимите и наблюдавайте вярващите, които отиват на службата в джамията Биби-Ейбат. Потопете се в добродушната атмосфера и планирайте следващото си посещение, преди дори да напуснете страната.

Ганджа

Ганджа е вторият по големина град в Азербайджан. С право се смята за един от най-красивите. Така че включете се в източния дзен и се насладете на спокойни разходки. Посещение на историко-архитектурния комплекс на Шейх Бахаудин. Сверете часовника си по слънчевите лъчи, падащи върху снежнобелите стени на Джума джамията. Почетете паметта на загиналите по време на Великата отечествена война в Бутилковата къща. И не забравяйте да вечеряте в традиционен ресторант. Казват, че именно в Ганджа националната кухня се приготвя по особено вкусен начин.

Ленкоран

За да подобрите жизнеността си, отидете на слънчеви бани на лечебните черни пясъци на Lankaran. Големият пристанищен град става известен с термалните си извори. Тяхната вода се използва за лечение на заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, както и за възстановяване на имунитета. След като напълните тялото си със здраве и енергия, отидете да разгледате местните забележителности. Струва си да посетите двореца на Мирахмад Хан, който владетелят нареди да бъде построен за съпругата му, отидете до крепостта Ленкоран от 18-ти век и не забравяйте да опитате ароматен чай от местни плантации.

Нафталан

Можете също така да подобрите здравето си в курортите на Нафталан. Това е единственото находище на нафталанов петрол в света, известен с уникалните си лечебни свойства. Баните от него се препоръчват при УНГ заболявания, заболявания на ставите, кожата и пикочно-половата система. Петзвездните хотели и санаториуми в Нафталан предлагат високо ниво на медицински процедури и всички условия за добра почивка.

Сумгаит

Сумгаит е центърът на нефтохимическата промишленост на Азербайджан и популярна дестинация за мързелива плажна почивка. Този град е много млад. Основан е по време на Съветския съюз, така че тук няма значими исторически паметници. Но тук можете напълно да се насладите на топлото Каспийско море. 34-километрова плажна ивица се простира покрай целия град. За почиващите с деца има воден парк и куклен театър, който дава представления на вода. И ако не можете да понесете да видите антики, можете да отидете до съседния Джорат за обиколка на древни бани и мюсюлмански храмове или до Баку, който е готов да впечатлява туристите денонощно.

Шеки

На половината път между Баку и Тбилиси, Шеки е скрит сред остри клисури и зелени долини. Още от времето на Пътя на коприната този град си е спечелил репутацията на голям занаятчийски център. До днес са оцелели каравансараи с площ от 8 хиляди квадратни метра, джамията Джума и минарето Гилейли, крепостта Нуха и двореца на хановете Шеки. Това е мястото, където любителите на историческите реликви могат да си отдадат душата! На любителите на сладкото също ще им хареса в Шеки. Тук приготвят ароматна халва и баклава по старателно запазени старинни рецепти.

  • Азербайджан е мюсюлманска страна. Това предопределя правилата за поведение на обществени места. Избягвайте откритите тоалети. Не се увличайте по алкохола, в противен случай рискувате не само да попаднете на презрителни погледи от местното население, но и да получите глоба, ако пиете твърде много.
  • На пазарите или в малките магазини може да бъдете помолени за Shirvan за вашата покупка. Не се плашете! Просто някои продавачи използват жаргонни значения вместо обичайните цифрови номинали на банкнотите. В този случай „ширван“ е банкнота от 10 хиляди маната, която изобразява двореца на Ширван Шах.
  • Преговаряйте с таксиметровите шофьори предварително за цената на пътуването. Моля, имайте предвид, че можете да платите за пътуването си само в местна валута.
  • Хората в Азербайджан обичат да пият чай. Тук всяко хранене започва и завършва с традиционно пиене на чай. Сервира се чай за всеки вкус, като се добавят подправки и билки по желание. Те не слагат захар в чашата, а я ядат като лека закуска с топла напитка.
  • Азербайджан, меко казано, е в обтегнати отношения с Армения заради конфликта в Нагорни Карабах. Когато видят арменски печат в паспорта ви, митническите служители ще ви зададат много въпроси. Откажете да посещавате окупираните територии, ако искате да влезете в Азербайджан. И е по-добре да избягвате арменско-азербайджанския въпрос във всякакви разговори.
loader-image
Баку, AZ
20:39, 13/07/2024
temperature icon 27°C
ясно небе
Humidity Humidity: 57 %
Pressure Pressure: 1009 mb
Wind Wind: 22 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:21
Sunset Sunset: 20:10