fbpx
Австрия

1 BGN = 0.51 EUR

Столица – Виена

Валута – Евро EUR

Считано от 1 март 2023 г., отпадат всички мерки срещу Covid-19 в Австрия.

За Република Австрия българските граждани пътуват с паспорт, лична карта, временен паспорт или моряшки паспорт на член на екипаж, плаващ по река Дунав. Личният документ, с който българските граждани пътуват в страната, следва да бъде валиден до напускане на територията на Република Австрия. В сила е безвизов режим за български граждани. При влизане в страната са валидни изискванията на държава от Шенгенското пространство.

При пътуване на деца до 18 г. самостоятелно или с придружител е необходимо представяне при поискване от австрийските гранични власти на собственоръчно подписана декларация-съгласие на немски език от двамата, съответно единия родител /не е необходима нотариална заверка/. Същата роля би могло да изпълнява и нотариално заверената декларация на български, преведена и заверена на немски език.

При пътуване на български граждани през Австрия с автомобил, който не е собственост на водача, е препоръчително притежаването на пълномощно от собственика, преведено и заверено на немски език за представяне при проверки от австрийските полицейски власти.

Адрес: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich
Тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа)
Работно време: По – Пт, 08.30 – 17.00 ч.

Дежурен телефон в извънработно време: +43 6991 888 21 01

Консулска служба
Адрес: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich
Телефон: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44
Приемно време за граждани: По – Пт, 09.00 – 13.00 ч.
E-mail: Embassy.Vienna@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/austria

Климатът на Австрия е умерен и силно зависим от зоналността. Например в равнините лятото е топло, но в предпланините и планините е дъждовно и прохладно. Средната лятна температура тук варира от +20 до +22 °C. Зимата е мека, особено в низините. Температурата през зимата е от -2 до -5 °C, а в планините не пада под -14 °C. Ски сезонът в Австрия продължава от ноември до март. Но ние препоръчваме да изберете юни и септември, за да посетите столицата и архитектурните забележителности: през тези месеци времето е най-благоприятно за дълги разходки.
 

Без значение в кой град в Австрия се намирате, винаги ясно разбирате в коя държава се намирате. Между тях има нещо общо. Може би това е елегантната архитектура или планинските гледки, тесните улички или аромата на кафе във въздуха. Най-вероятно ще трябва да разрешите загадката сами, като посетите Австрия лично.

Вена

Виена е сърцето и душата на Австрия, същевременно нейната столица и най-голям град в страната с население над 2 милиона души. Това е мястото, където са творили Щраус и Моцарт, където броят на музеите и театрите на квадратен метър надхвърля броя на кафенетата и ресторантите. Именно в столицата на Австрия са представени най-големите колекции от изкуство, култура и много исторически реликви, събрани от Хабсбургите. Когато сте във Виена, усещате такъв аристократичен дух, че изглежда, че местните жители са длъжни да носят изключително фракове и вечерни рокли. Виенската опера, Виенският бал, тортата Sacherte, виенското кафе и дори кроасана – всичко това е измислено тук. Градът е толкова уникален, че историческият му център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2001 г.

Грац

Грац е вторият по големина град в Австрия. През 2003 г. получава титлата Европейска столица на културата, а през 2011 г. е признат за „град на дизайна“ от ЮНЕСКО. 30% от населението тук са студенти. Е, най-известният родом от Грац е, разбира се, Арнолд Шварценегер. Интересен факт: проучванията показват, че най-щастливите хора живеят в Грац. Не е ли това причина да добавите града към туристическия си маршрут?

Линц

Линц, третият по големина град в Австрия, е готов да удиви с титлата на най-голямото пристанище, както и с изобилието от музика на живо, която звучи по улиците почти денонощно. В Линц туристите също могат да се насладят на величието и красотата на средновековните сгради. Най-известният от тях е замъкът Линц. Построен е още през 14 век и днес е най-посещаваната атракция в региона.

Залцбург

Залцбург е музикалната столица на Австрия и истинска перла на барока. Неговият исторически център, Старият град, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Великият Моцарт е роден и творил тук. Именно тук се намира рядък артефакт – замъкът Хоензалцбург, който се счита за най-големия непокътнат средновековен замък в Европа. Тук се намира и най-старият манастир в Европа и много други интересни забележителности. Този град, без преувеличение, трябва да се види.

Инсбрук

Инсбрук е петият по големина град в Австрия и столица на три олимпийски игри. Това е идеалното място за любителите на планината. Местните тук казват: „Всички пътища в Инсбрук свършват в планината.“ И освен това в Инсбрук има много исторически сгради, тъй като преди това градът е бил столица на Свещената Римска империя.

Халщат

Халщат (Hallstatt) – въпреки малкия си размер (само 59,8 km² и малко над 700 души), това село, изгубено в Алпите, се превърна в отличителен белег на Австрия. Общността е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Вероятно сте виждали изображение на уютна алпийска улица с параклис на брега на чисто езеро, заобиколено от планини от всички страни. Това е Халщат – забележителност на Австрия, където често има повече туристи, отколкото жители.

Ски ваканция

Скиорите знаят, че в Австрия е написано първото ръководство за ски (1897 г.) и са изобретени първите ски връзки. И това не е изненадващо, защото Австрия е Мека за ски туризъм. Тук можете да намерите почивка за всеки вкус. Майрхофен е най-големият ски курорт с разумни цени. Ишгъл е известен със своите бляскави празници и изобилие от червени писти. Бад Гащайн е австрийския Монте Карло и спа курорт в сърцето на Австрийските Алпи. За почивка с деца е по-добре да изберете Кицбюел – има много пътеки за начинаещи.

За да намерите бързо общ език с местното население, ви препоръчваме да се запознаете с техните национални характеристики: 

  • Австрийците са изключително фиксирани върху етикета и различни формалности. Например, когато се срещате с австриец, не забравяйте да се ръкувате с австриец и да го погледнете в очите: липсата на зрителен контакт може да се счита за вашето снизходително отношение. 
  • На обществено място не повишавайте глас и особено не викайте – такова поведение може да се счита за агресия. 
  • Австрийците са много религиозни. По-голямата част от населението е католическо и църковните празници са по-важни за много хора от собствения им рожден ден.
  • Австрийците са много горди с титлите си. В писмото те определено ще посочат степента на своето образование, дори ако това е само магистърска степен. Увлечението по титлите е стигнало до там, че дори се поставят печати в паспортите, в специално обособено поле.
  • Преди да започнат да ядат, австрийците казват: „Guten Appetit!“ Преди да пият, те винаги дрънкат чаши, гледайки се в очите. 
  • Никога не сравнявайте австрийци и германци. Дори немският, който е националният език в Австрия, има свой уникален диалект.
loader-image
Виена, AT
03:33, 16/04/2024
temperature icon 12°C
умерен дъжд
Humidity Humidity: 86 %
Pressure Pressure: 1004 mb
Wind Wind: 21 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 42 Km/h
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:02
Sunset Sunset: 19:45