fbpx
Ереван, Армения

Армения е древна страна с отличителна култура и дълбока история. Тук все още са живи почитаните традиции, хората са заобиколени от невероятни природни красоти, а местните са гостоприемни, както в стари времена. Наистина, Армения си струва да видите поне веднъж нейната красота със собствените си очи.

1. Планината Арарат се смята за символ на Армения. Но самата тази планина изобщо не е на територията на страната – тя е част от Турция от много години.

2. Европейците отдавна наричат ​​кайсиите арменски ябълки. Работата е там, че по-рано плодовете са получили имена според страната, в която са отгледани.

3. За първи път християнството става държавна религия в Армения.

4. Ако мечтаете да опитате арменската кухня, тогава бъдете готови за факта, че храната тук е много солена. Това е пряко свързано с климата – в горещините солта помага за по-дълго запазване на храната.

5. Столицата на Армения – Ереван – е един от най-древните градове на земята. Дори Рим е построен почти три десетилетия по-късно.

6. В арменските училища шахът е задължителен предмет, по който децата полагат изпит.

7. Интересното е, че в Армения основната част от населението са самите арменци. Само 3% се отчитат от други нации.

Армения

8. Именно в Армения е построена първата църква – истинско съкровище за поклонниците.

9. Арменското вино е известно в цял свят. И не напразно, защото виното тук се прави от специално грозде. Между другото, качеството на арменското вино беше признато дори от французите.

10. Кайсията е символ на страната. Ако погледнете знамето на Армения, тогава долната оранжева ивица символизира този конкретен плод.

11. Изненадващо е, че по пътя към Нораванския манастир има „Село на щъркелите“. Почти всеки стълб има гнездо, а в него стои щъркел.

12. Скромна по размер, Армения се намира в три климатични зони наведнъж.

13. Най-древните обувки, открити в землището на село Арени, са открити в Армения. Смята се, че обувката е на повече от 5500 години.

14. През 2014 г. арменският хляб беше включен в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

Армения

15. Сградите в град Ереван са построени от специален вид камък, който има розов оттенък. Не е изненадващо, че този град се нарича „розов“.

16. Най-дългата въжена линия в света Wings of Tatev е построена в Армения , близо до манастира Tatev . Тази сграда е построена само за 10 месеца. Дължината и е 5752 м. Пътят до манастира отнема само 11 минути. За час кабинковият лифт пропуска 200 пътника.

17. Арменският коняк е известен по целия свят. Именно тази напитка е била любима на Уинстън  Чърчил .

18. Арменският народ смята планината Арарат за свещена, защото според арменците тук е спрял Ноевият ковчег след библейския потоп.

19. Интересното е, че където и да се намирате в Армения, винаги ще видите планината Арарат

20. Армения може да се похвали с най-старата винарна в света. Сега не функционира, но археолозите са открили какво е останало от него.

Армения

Повече за Армения

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.