fbpx
Армения

1 BGN = 216.55 AMD

Столица – Ереван

Валута – Арменски драм AMD

Считано от 1 май 2022 г., при влизане в Република Армения, не се изисква сертификат за извършена ваксинация за COVID-19 или PCR тест. На граничните контролно-пропускателните пунктове от 1 май се отменя изискването за представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест за коронавирус.
Санитарните мерки в Армения относно с COVID-19 се либерализират и в страната е отменено задължителното носене на медицински маски (на открити и закрити пространства).

Притежателите на всички видове български паспорти (дипломатически, служебен и обикновен) не се нуждаят от виза за влизане в Република Армения. Влизането в страната става само с валиден задграничен паспорт.
Със свое Решение 1255-Н/04.10.2012 г., правителството на  Република Армения въведе безвизов режим за гражданите на страните-членки на ЕС, в това число и на Република България, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Съгласно това решение, считано от 10.01.2013 г., българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Република Армения без виза, за период от 180 дни в рамките на една година.

Адрес: 16 Sofia str., Nor Aresh, Yerevan
Тел./Факс: +374 10 458 233
Дежурен телефон в извънработно време: +374 96405210
Работно време: 09.30 – 18.00 ч.
Консулска служба:
Телефон: +374 10 454582
Работно време с граждани: 10.00 – 13.00 ч.

E-mail: Embassy.Yerevan@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/armenia

Армения има сух умереноконтинентален климат, но на юг е субтропичен. Това е много слънчева страна. През лятото тук е доста горещо: + 26 °C. Средна температура през зимата: -5 °C. Температурите могат да варират значително в различните части на страната. Дори в рамките на един и същи град понякога може да се колебае с 3-4 °C. Това се дължи на планинския релеф и променливостта на валежите. Сняг има по планинските върхове почти през цялата година. Ски сезонът продължава от ноември до април.

Възможността да видите със собствените си очи една от най-старите цивилизации в света привлича хиляди туристи в Армения всяка година. Всеки от нейните градове е изпълнен със собствен уникален чар. Пътуването тук може да бъде трудно. Местните пътища оставят много да се желае и жителите понякога говорят само арменски, но тези незначителни трудности само подчертават местния вкус и оригиналност.

Ереван

Столицата на Армения е Ереван, град на насладата, един от най-оживените и очарователни в Европа. Намира се в средата на Араратската долина. Заради къщите от невероятен розов туф го наричат ​​розовия град и по залез слънце изглежда особено красив. Ереван изненадващо хармонично съчетава нови многоетажни сгради и малки стари къщи – архитектурни паметници на арменската архитектура. От моста Хахтанак, който е построен над река Раздан, се открива красива панорама на града. Тук са запазени руините на урартската крепост Еребуни и град Тейшебаини. Манастирите и църквите на столицата започват своята хроника през 15 век, а най-величественият от тях е Ереванската катедрала. Жителите на столицата с право се гордеят, че Институтът за древни ръкописи Матенадаран се намира в Ереван. Това е едно от най-големите хранилища от този вид в света. Институтът разполага с музей, който се посещава от около 50 хиляди души годишно. Пазарът в Ереван е друго светло и много атмосферно място. Килимите, които са националната гордост на арменците, заслужават специално внимание. Ереван има много отлични джаз клубове и модерни кафенета, живописни паркове, водопади и езера.

Ечмиадзин

На 20 км от Ереван се намира Ечмиадзин, духовната столица на Армения и място за поклонение на християните. Тук се намира резиденцията на католикоса, катедралата Ечмиадзин, включена в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, и храмовете Рипсиме, Гаяне и Шогакат. Армения е първата държава, която провъзгласява християнството за своя официална религия през 301 г. Музеят на Ечмиадзин съхранява най-великите християнски реликви: парче от кръста, на който е разпънат Исус, и фрагмент от Ноевия ковчег. Този малък град е от ключово значение за целия християнски свят.

Гюмюрджинско

Гюмри се счита за културен център на Армения. Първите селища на територията му се появяват преди нашата ера. Градът е силно разрушен от земетресение през 1988 г. Много атракции бяха унищожени или повредени и процесът на тяхното възстановяване все още е в ход. Има много музеи, посветени на местни художници и поети, драматични и куклени театри, художествена галерия, паркове с езера и живописни пейзажи. Специално място сред атракциите заема паметникът Майка Армения, който се вижда ясно от почти всяка точка на града. В близост се намира още една атракция – Черната крепост (Sev Ghul), от която се откриват великолепни гледки към града.

Севан

Любимият курорт в слънчева Армения е Севан. Градът е разположен на брега на едноименното езеро с красиви и добре поддържани плажове. Тук има специален микроклимат, най-чистият въздух и чиста синя вода, която през лятото се затопля до +24 ° C. Езерото е с вулканичен произход и е най-големият сладководен воден басейн в страната. Тук можете да карате яхта, катамаран, водни ски или сърф. Можете да отидете на риболов в езерото, а любителите на антиките могат да посетят манастира Севанаванк. Любителите на вкусна и гурме храна трябва да опитат печен кебап от пъстърва и раци в Севан.

Дилижан

Дилижан е рай, заобиколен от природния резерват Дилижан. Въздухът, природата, пейзажите – всичко е красиво тук. Този климатичен и балнеоложки планински курорт привлича туристи през цялата година. Съставът на минералната вода в Дилижан е подобен на Боржоми и Виши. Благодарение на уникалната комбинация от климат и полезни вещества във водата, Дилижан е едно от най-добрите места за хора с респираторни заболявания. В допълнение към лечебните ефекти върху тялото, можете да се обогатите и културно, като посетите древните манастири Агарцин и Гошаванк, както и Етнографския музей на Дилижан.

Ски курорт Цахкадзор

Цахкадзор се намира в красива долина в подножието на планината Тегенис. Това е динамично развиващ се ски курорт, където всяка година се отварят нови хотели. Уникалните климатични условия дават възможност не само да карате отлично ски или сноуборд, но и да подобрите здравето си. Въздухът е наситен с етерични масла от иглолистни дървета, което спомага за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта и има благоприятен ефект върху цялостното функциониране на целия организъм. В ясни дни се открива красива гледка към езерото Севан и библейския Арарат.

Арменският народ преживя много трагедии, потисничество и геноцид, но успя да запази вярата си и да оцелее с достойнство. Всичко това остави определен отпечатък върху характера на местното население. Когато идвате в Армения, както във всяка друга страна, трябва да се отнасяте към народните обичаи и традиции с уважение и внимание, което ще направи почивката ви още по-комфортна. 

  • Гордостта към родината е ярка черта на характера на арменския народ.
  • Семейните традиции, уважението към жените и възрастните са най-важните приоритети.
  • Да приеме гост с достойнство, да го нахрани, да го стопли е свещен дълг на всеки арменец.
  • Комуникацията с местните жители винаги ще бъде забавна и спокойна. Тези хора имат отлично чувство за хумор.
  • Армения с право се счита за една от най-безопасните страни за почивка, както се вижда от различни туристически рейтинги и проучвания.

Всичко това, взето заедно, ще направи престоя ви в Армения приятен и ще остави най-топли спомени.

loader-image
Ереван, AM
19:27, 13/07/2024
temperature icon 30°C
предимно ясно
Humidity Humidity: 30 %
Pressure Pressure: 1001 mb
Wind Wind: 30 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 50 Km/h
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:43
Sunset Sunset: 20:31