fbpx
Албания

Албания е малка балканска държава, не богата, но с древна история. Разбира се, много от паметниците на страната датират от епохата, когато такава държава като Албания изобщо не е съществувала, но това не ги прави по -малко интересни. Освен това безумно красивата албанска природа привлича много туристи…

1. Ахмет Зогу е първоначално президент, а от 1928 до 1939 г. дори успява да бъде крал на Албания. Той оцелява при повече от 50 неуспешни опита за убийство, като губи за малко класацията само от Фидел Кастро. Опитът за убийство през 1931 г. се откроява. Опитват се да убият краля близо до театъра, докато той се качва в колата си. Зогу, без да изпадне в паника, изважда пистолета си и започва да отвръща на огъня, след което загубилите убийци избягват. Това е единственият случай в историята, когато държавният глава лично влиза в престрелка с престъпници.

2. Албанците са другата нация, освен българите, които кимат с глава за „да“ и я въртят за „не“, така че там само ние ще може да се разберем и без да знаем езика.

3. През цялото съществуване на Националния олимпийски комитет на Албания, основан през 1958 г., албанските спортисти не са спечелили нито един олимпийски медал.

4. До 70% от площта на Албания е покрита с планини.

5. Албания е първата официално обявена атеистична държава в света. Комунистите, завзели властта в Албания след Втората световна война, забраняват всякакви религиозни организации, литература и церемонии. Забраната е отменена едва през 1992 г., заедно с падането на комунистическия режим. Днес повече от хиляда храмове и повече от шестстотин джамии са отворени за обществеността, повече от 90% от населението е религиозно. Само 2% смятат себе си за атеисти.

6. В Албания няма нито един Макдоналдс.

7. През 1967 г. Албания, под ръководството на Енвер Ходжа, стартира програма за изграждане на бункери в цялата страна, за да се защити в случай на война. За 20 години са построени повече от седемстотин хиляди бетонни бункера, така че всяко семейство в Албания потенциално би могло да притежава един бункер. Средната плътност на сградите е 24 бункера на квадратен километър, тоест средното разстояние между два бункера е около двеста метра.

Албания

8. Въпреки топлия климат, в страната има 4 ледника, които се намират в Албанските Алпи (местното име на планините е Проклятие).

9. През октомври 2016 г. албанската полиция придобива партида електрически автомобили Volkswagen e-Golf. Паркингът на електрическата полиция в Албания всъщност е петият по големина в Европа. В същото време на територията на Албания няма нито една специална зарядна станция за електрически превозни средства.

10. Албания е независима държава от 104 години. През това време тя става все по-популярна туристическа дестинация. Тя привлича плажуващи, любители на храната, които се интересуват от уникална традиционна кухня, и любителите на историята, които търсят богато културно наследство.

11. Вероятно ще забележите голям брой плашила на странни места. Албанците вярват, че плашилото, поставено върху дом или друга сграда, докато е в процес на изграждане, ще отблъсне завистта на съседите. Понякога ще видите плюшено мече, служещо на същата цел. Странната част е, че плашилото или плюшеното мече са набити на пръчка или окачени на въже. Някои твърдят, че тези талисмани носят късмет.

12. Когато комунистическата ера приключва през 1991 г., в страната има приблизително три милиона души, но само 3000 коли. Комунизмът изолира страната и дълго време само на партийните офицери е разрешено да използват автомобили. През годините оттогава все повече автомобили влизат в страната и националното предпочитание изглежда е Mercedes. 

13. Национална героиня на Албания е Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. По-известна на останалия свят като Майка Тереза. Тя е родена в Скопие, което сега е част от Македония, и е една от най-обичаните религиозни фигури на 20-ти век. Тя е единствената албанка, спечелила Нобелова награда.

14. През 1995 г. е приет закон, който изисква гражданите да плащат данъци върху светофарите в родните си градове. Жителите на Шкодра са обложени с данъци, както всички градове, но организират протест. Тяхната причина? В Шкодра няма светофар. Това е един от най-старите градове в Европа и петият по големина в Албания.

15. В момента има повече албанци, живеещи извън страната, отколкото живеещи в нея. Изчисленията варират от седем до десет милиона албанци, живеещи в цяла Европа, предимно в Македония, Черна гора, Косово и Гърция. Само три милиона албанци всъщност живеят в нейните граници.

 

Албания
Албания

Повече за Албания

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.