fbpx
Албания

1 BGN = 51.28 ALL

Столица – Тирана

Валута – Албански лек ALL

От 1 май 2022 г. за всички пътувания до Република Албания, независимо дали по море, суша или въздух, отпада изискването за представяне на документ, удостоверяващ ваксинация/преболедуване/PCR тест. На територията на страна се премахват всички ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID-19.

Продължава да функционира безплатния телефонен номер (0800 40 40), на който гражданите могат да се обръщат с въпроси, свързани с COVID-19. На спешния телефон 127 се приемат разговори на албански и на английски език.

Българските граждани могат да влизат, преминават и пребивават на територията на Република Албания без виза, до 90 календарни дни в рамките на 180 дни с валидни задгранични паспорти или лични карти. Срокът на валидност на документите за самоличност трябва да изтича най-малко 3 месеца след датата на влизане в страната. Влизащият в страната гражданин следва да разполага с минимум 50 (петдесет) евро на ден за целия период на престоя си.

Лица под 18 г. пътуват с валиден задграничен паспорт. В случай че не са придружени от своите родители, на граничните власти следва да се представи и нотариално заверена декларация (преведена на английски език), издадена на името на придружаващото лице.

Адрес: Rruga Skenderbeu 12, Tirana, Albania
Тел.: +355 4 22 33 155; +355 4 22 32 906
Факс: +355 4 22 32 272
Телефон с гласова поща за предоставяне на информация за консулски услуги и за подаване на сигнали от граждани:
+355 4 22 69 243
Дежурни телефони в извънработно време: +355 4 22 33 155; +355 4 22 32 906
Работно време: 08.00 – 15.00 ч.
Работно време с граждани: 08:30-12:00 ч.

E-mail: Embassy.Tirana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/albania

Туристическият ваканционен сезон в Албания продължава от май до октомври, най-доброто време е септември. Като цяло тук е много топло. През лятото средните температури са около +30°C (и повече), но горещото време се смекчава от морския бриз. Зимата продължава от декември до началото на февруари. Въпреки че на юг има топли температури, дори през зимата, все още е неблагоприятно време за пътуване. Особено не препоръчваме посещение на Албания през зимата за любителите на планинските пътувания: дъжд и снеговалеж са доста чести, а ски инфраструктурата в северната част на страната все още се развива. Есента и пролетта са най-дъждовни – затова през ноември, февруари и март, въпреки че е топло, също не трябва да идвате тук. Любителите на културния отдих и планинските разходки могат да дойдат тук през април и май, докато не е твърде горещо. За курортна почивка са най-подходящи Саранда, Вльора или Дуръс, най-много антики има в Гирокастър и Шкодра.

Тирана

Тирана е столицата и най-големият град на Албания. В него няма много атракции, но те са компактно разположени – в центъра на града, около площад Скендербегу, кръстен на националния герой на Албания (наричан още Георг Кастриоти). В близост има паметник на известната Майка Тереза. Около площада има сгради в различни архитектурни стилове. Препоръчваме да посетите джамията Ефем бей, православната църква „Възкресение Господне“, часовниковата кула, историческия и археологическия музей. Тук има отлични колекции от експонати. Един от символите на една отминала епоха е мавзолеят на Енвер Ходжа и неговият бункер, от който днес са превърнати в музей. Можете също така да разгледате сградата на Конгреса, да се разходите из централния парк на Риния и улиците на града и да се полюбувате на известните цветни къщи на местните жители. Между другото, в южната част на града има голямо изкуствено езеро, близо до което можете да си направите пикник или да седнете в кафене. Основната атракция е националният парк на планината Дайти (Dajti). Можете да стигнете до тук с кабинков лифт с дължина 4,5 км. Панорамните гледки ще Ви изненадат приятно!

Дуръс

Вторият по големина град в страната, Дуръс, се намира на адриатическото крайбрежие, само на 38 км западно от Тирана. Основан е от гърците по време на колонизацията на средиземноморското крайбрежие. Основните забележителности са Археологическият музей, Венецианската кула, огромният римски амфитеатър, Музеят на мозайката, джамията Фатих, дворецът на първия президент и крал на страната Ахмет I. Дуръс също е голямо пристанище и курорт – там са отлични плажове, а хотелите и ресторантите по крайбрежието отговарят на европейските стандарти! Между другото, ако пътуването ви не е ограничено до Албания, тогава има фериботна услуга с италианските градове Триест и Анкона, както и словенския град Копер.

Шкодер

Шкодра е най-старият албански град, разположен в северната част на страната, близо до сливането на реките Дрин и Буна. Най-доброто място да се насладите на пейзажа е главната атракция, крепостта Розафа. Разходете се през каменните руини и погледнете в далечината от неговите наблюдателни кули. От тук можете ясно да видите живописните пейзажи, самия град и известната оловна джамия. Има входна такса, има и музей на крепостта, който може да бъде посетен срещу допълнително заплащане. Втората атракция е Скадарското езеро или Шкодра, най-голямото сладководно езеро на Балканския полуостров. Не пропускайте да се насладите на гледките от брега, да се разходите из горите и да отидете на обиколка с лодка по водната му повърхност! Шкодер се отличава с факта, че е католически град (по-голямата част от населението на страната изповядва исляма), в същото време има много други религиозни сгради, принадлежащи към различни религии.

Вльора

Интересна за посещение е и първата столица на независима Албания – големият пристанищен град Вльора. Намира се на югозапад, на 147 километра от Тирана. Основните му забележителности са джамията Мурадие, Историческият и Етнографският музей и Музеят на независимостта. За любителите на антиките препоръчваме посещение на крепостта Порто Палермо и античния амфитеатър Орикум (1 век пр. н. е.). Тук можете да прекарате страхотна почивка на плажа, както и да отидете на круиз до остров Сазани (разположен срещу Вльора).

Саранда

Друг пристанищен град на Албания, Саранда, се намира в южната част на страната, близо до гръцкия курортен остров Корфу, до който има ферибот. Наричан е още „Южната порта“ на Албания. Пясъчните плажове и благоприятният климат (около 300 слънчеви дни в годината) привличат любителите на курортните почивки. А тези, които искат да изследват антиките, могат да посетят музея-резерват Бутринт, недалеч от Саранда (има статут на световното наследство на ЮНЕСКО), да разгледат руините на древния град Фойнике, с огромен Акропол и еврейски синагоги. Не забравяйте да направите снимка в Blue Eye, естествен извор на 16 километра североизточно от Саранда.

Гирокастър

Известният албански град-музей Гирокастър, разположен в южната част на страната, се намира по пътя между Тирана и Саранда, в долината на река Дрина. Градът е известен като пример за отлично запазена средновековна архитектура от Османската империя. През 2005 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Самият град е малък, улиците са тесни, така че е по-добре да го разгледате пеша. Основните забележителности са крепостта от 12 век и Музеят на оръжията. В града има много кафенета и магазини за сувенири. Препоръчваме да си купите нещо за спомен, както и да разгледате базара в Стария град. Между другото, зеленчуците и плодовете в Албания са доста евтини.

  • Ако летите до Албания, тогава планирайте по-нататъшния си маршрут, като вземете предвид факта, че страната има само едно международно летище – Ринас (или Майка Тереза), което се намира близо до Тирана.
  • Можете да пътувате из страната с влак (най-добрата железопътна връзка е между Тирана и Дуръс), автобуси и микробуси, както и с личен или нает автомобил. Между другото, когато пътувате с кола, можете да видите най-много в тази страна. Все пак внимавайте: Албания има лоша култура на шофиране по пътищата.
  • Най-вероятно ще посетите столицата на страната Тирана. Затова ще бъде полезно да знаете, че всяка сряда от 9 часа, близо до Операта на площад Скендербег, се провежда безплатна обиколка на интересни места в столицата.
  • В Албания плащат в местна валута, въпреки че приемат евро. Но долари почти никъде няма. Освен това навсякъде, с изключение на големите търговски центрове, е по-добре да плащате в брой. И има случаи на измами с кредитни карти, внимавайте.
  • Струва си да се има предвид, че местните жители само на популярни места поне знаят английски или руски.
loader-image
Тирана, AL
11:35, 21/07/2024
temperature icon 31°C
предимно ясно
Humidity Humidity: 55 %
Pressure Pressure: 1009 mb
Wind Wind: 7 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:25
Sunset Sunset: 20:08