fbpx
Вануату

Република Вануату е държава, разположена на едноименния архипелаг. Поради географското си разстояние от центровете на цивилизацията, повечето хора, живеещи на Земята, дори не подозират съществуването на такава страна, но това не означава, че нищо интересно не може да се каже за Вануату. Напротив, това далечно кътче на нашата красива планета е невероятно в много отношения.

1.Вануату е една от най -бедните страни в света.

2. Годишният доход на цялата страна е много, много по -малък от дохода на големи корпорации като Microsoft или Toyota.

3. Вануату има три официални езика – английски, френски и бислама. Малко хора, обаче, говорят първите два.

4. До средата на 80-те години тази страна е имала различно име – Новите Хебриди. След придобиването на независимост е взето решение за преименуване на държавата .

5. Около 4% от населението на Вануату са европейци.

6. Около 95% от жителите на Вануату са християни. Останалите (предимно жители на най -отдалечените острови на архипелага, които всъщност водят живот, близък до примитивния) са привърженици на култа към товара, възникнал на островите по време на Втората световна война.

7. Около един на всеки четирима жители на Вануату е неграмотен.

Вануату

8. Местната валута се нарича вату.

9. Селските вождове във Вануату все още притежават огромна власт. Разбира се, де юре Вануату е република, но все пак с местни характеристики. Освен това лидерите обикновено се уважават от населението.

10. Най -популярните спортове във Вануату са ръгби и крикет.

11. Спортисти, представляващи Вануату, редовно участват в олимпийските игри. Вярно е, че досега не са успели да спечелят нито един медал.

12. Във Вануату има подводна поща. Не, наистина – това е пощенска станция, разположена под вода близо до столицата. Между другото, тя е единствена в целия свят. За да я използвате, имате нужда от специален водоустойчив плик.

13. Вануату е на първо място в света по плътност на езика. На територията на тази компактна страна хората говорят 113 различни езика и диалекти.

14. Въоръжените сили на Вануату участват във Втората световна война.

Вануату
Вануату

Повече за Вануату

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.