fbpx
Вануату
1 BGN = 64.49 VUV

Столица – Порт Вила

Валута – Вануату Вату

Няма изискване пътуващите до Вануату да бъдат напълно ваксинирани срещу Covid-19, въпреки че е силно препоръчително за всички, които отговарят на условията.

Няма и изискване за тестване за Covid-19. Въпреки това тези, които са болни от COVID-19 или не се чувстват добре, се насърчават да отложат пътуването си.

За Република Вануату можете да пътувате без виза, с валиден международен паспорт (със срок на валидност най-малко 6 месеца от датата на пътуването). За повече информация проверете ТУК.

Внимание! Посещаващите страната трябва да могат да представят самолетен билет за завръщане или за следваща дестинация, както и достатъчно финансови средства за покриване на разходите си по престоя във Вануату.

Обслужващо посолство за българските граждани във Вануату е посолството на България в Канбера, Австралия.

Посолство на Република България в Канбера, Австралия
Адрес: 29 Pindary Crescent str, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенскиадрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia
Тел.: +61 02 62869711; +61 02 62869700
Факс: +61 02 62869600
E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/australia

Посолство на Република Вануату в Брюксел
Адрес: Tervurenlaan 380, 1150 SINT-PIETERS-WOLUWE
Тел.: +32 2 771 74 94
E-Mail: info@embassyvanuatu.net

Климатът във Вануату е тропически морски. Средните годишни валежи са 2360 mm, но на северните острови могат да достигнат 4000 mm. От май до ноември архипелагът има слънчеви дни и прохладни нощи, а от декември до април има влажен сезон с постоянни дъждове и високи температури. През сухия сезон средната температура е +20 °C, а през дъждовния – около +30 °C. Океанът се затопля от +22 до +28 °C през цялата година. През май-октомври пасатите духат на цялата територия, а през декември-април се наблюдават тропически урагани.

Порт Вила

Столицата и най-големият град на Вануату, разположен на остров Ефате. Това е много колоритно място, където има бизнес райони с доста модерни сгради и райони с традиционни къщи. Порта Вила също има френски и китайски квартал. Една от неочевидните атракции на града е имението-музей на френския художник от руски произход Мишутушкин. Той беше един от най-известните творци на Океания, който посвети живота си на изучаването и съхраняването на културата на местните острови.
скривалище
На 10 км от столицата има малък остров, наречен Hideaway, който се смята за най-доброто място за плажна почивка. Има стандартните палми, пясък, шезлонги и бар. Островът обаче има една особеност – близо до брега му, на дъното на Тихия океан, се намира единствената в света подводна пощенска станция, откъдето можете да изпратите картичка на близките си.

Луганвил

Вторият по големина град в архипелага, който се намира на остров Еспириту Санто. Това е едно от най-големите пристанища във Вануату. Основните експортни стоки са копра и какаови зърна. През 1942 г. край местния бряг потъва океански кораб, превозващ 5 хиляди души, боеприпаси и оборудване. На практика нямаше жертви – корабът заседна, след което се претърколи от рифа и легна на дъното. Сега това е много популярно място сред водолазите, които все още могат да видят палубите и оборудването на лайнера.

Остров Танна

Той е забележителен не с градовете си, а с природата и местните жители. Това е едно от малкото места на планетата, където все още живеят примитивни племена, които отдавна са били канибали. Именно на Танна се намира най-достъпният действащ вулкан в света – Ясур, който изригва лава почти нон-стоп.

Всички останали населени места са много малки и не представляват особен туристически интерес.

  • Можете да опитате автентична храна в Порт Вила, на Mama’s Market. Тук се продават пържени банани, кореноплодни зеленчуци, скариди и билки, месо и риба. Вместо торбички пазарът използва бананови листа. Санитарните стандарти, разбира се, оставят много да се желае. 
  • Местните обичат много напитка, наречена кава, направена от едноименния кореноплоден зеленчук. Тази мътна, кафеникава течност с горчив вкус замества островитяните с алкохол, който е скъп във Вануату. На туристите не се препоръчва да опитват кава, защото определено няма да се насладят на вкуса, но неприятните усещания са гарантирани, тъй като напитката има наркотичен ефект. 
  • Има безплатен ферибот до остров Hideaway, но има такса от $15 за влизане в района. 
  • Удобно е да пътувате из Вануату на мотопед, който можете да наемете в пунктове за наемане. Няма такъв луд трафик като в Азия, а пътищата приятно изненадват със състоянието си.
  • Вануату е офшорна зона, където освен да отворите компания, можете да създадете собствена банка. Властите също така създават благоприятни условия за инвеститорите за бързо получаване на гражданство (1-2 месеца). Паспортът на Вануату ви дава безвизово влизане в повече от сто държави.
loader-image
Порт Вила, VU
11:17, 16/04/2024
temperature icon 28°C
облачно
Humidity Humidity: 83 %
Pressure Pressure: 1014 mb
Wind Wind: 16 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:55
Sunset Sunset: 17:36