fbpx
Тонга
1 BGN = 1.31 TOP

Столица –  Нукуалофа

Валута –  Паанга

 
Считано от 31.03.2023 властите на Тонга са премахнали изискването за сертификат за ваксинация за международни пътници. Следователно от началото на април пътуването до островната държава е възможно без специални ограничения, свързани с COVID-19.

Необходим Ви е международен паспорт с валидност най-малко 6 месеца от датата на влизане в страната. Българските граждани могат да получат виза за Тонга чрез посолството на страната в Лондон.

Република България няма посолство в Тонга. Най-близкото българско посолство в района е това в Канбера, Австралия.

Посолство на Република България в Австралия
Адрес: 29 PindaryCrescentstr, O’Malley, Canberra, ACT2606
Пощенски адрес: P.O.Box6096 Mawson, ACT2607 Canberra, Australia
Тел.: +612 62869711; +612 62869700
Факс: +612 62869600
Работно време: 09.00 – 17:30 ч.
E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/australia

Българските граждани могат да получат виза за Тонга чрез посолството на страната в Лондон.

Посолство на Тонга в Лондон, Великобритания

Embassy of Tonga in London, United Kingdom

Адрес: 36 Molyneux Street, GB-LondonW1H 5BQ

Тел.: +20 7724 5828

Факс: +20 7723 9074

Работно време: 09.00 – 13.00 ч.; 14.00 – 17.00 ч.

Email:vielak@btinternet.com

Когато планирате пътуване до страната, трябва да вземете предвид нейните климатични особености. Тонга се намира в тропическата зона и се влияе от пасатите. През годината има два сезона: сух и дъждовен. От ноември до април – преобладават циклони, придружени с проливни дъждове. Най-много от тях, които имат разрушителна сила, има през февруари. От май до октомври е сух период, когато може да няма валежи с месеци. 

Най-доброто време за посещение на Тонга е от май до ноември, когато вероятността от циклони е намалена до нула. Това е подходящо време за гмуркане, гмуркане и гмуркане с шнорхел. А от средата на лятото е време за наблюдение на китове.

Нукуалофа

Нукуалофа е столицата на щата, разположена на кораловия остров Тонгатапу. Градът е напълно лишен от индустрия, а основната му забележителност е Кралският дворец. Той обаче е недостъпен за местни и туристи – фасадите му се виждат само през оградата. През цялата година истинската украса на столицата са многото видове орхидеи, които растат тук. Нукуалофа е известен и със своите бели пясъчни плажове. Най-големият от тях е Хаатафу. Сърфистите го харесаха. От април до ноември тук духат пасати, които вдигат вълни. Хората идват тук и за гмуркане. В района на кораловия риф има потънали кораби, където можете да плувате заедно с гърбати китове. В предградията на Нукуалофа са запазени руините на отбранителни структури на древните цивилизации на Океания.

Вавау

Група острови Вавау. В това кътче природата е създала уникални възможности за риболов и гмуркане. През цялата година прозрачността на водата тук надхвърля 30, а на места дори 50 метра. Островите са известни и със своите пещери. Стените им са покрити с меки цветни корали, а във водата плуват необикновени риби. Също така си струва да посетите националния парк Mount Talau и ботаническата градина Eneio. Яхтеният сезон на островите продължава от май до октомври. Административният център на групата острови Вавау е град Неяфу, второто по големина селище в Тонга. Туристическите агенции тук предлагат екскурзии, по време на които можете да наблюдавате китове. Но такива пътувания трябва да се правят само придружени от водач, акредитиран от Министерството на рибарството. Гърбавите китове идват в тези региони, за да се чифтосват и да се размножават; активността им достига пик през юли-септември. Гмуркането в близост до тези морски бозайници е забранено, но плуването на разстояние от 30 метра е разрешено.

Ниуас

Групата острови Ниуас се намира на 400 км от столицата на Тонга. Трудно е да се стигне до тук, транспортът не се движи редовно. Местна атракция е действащ вулкан. Изригна четири пъти през миналия век, а сега в кратера му има езеро с горещи извори. Изолацията на местното население им позволява да избягат от западното влияние и да запазят своята идентичност. Това е мястото, където можете да видите традиционната полинезийска култура в селата, да се изкачите до върха на изчезналия вулкан Тафахи и да се насладите на вулканичните плажове.

Еуа

Остров Еуа е единственият с река. Може да представлява интерес за любителите на пешеходния туризъм. Именно на този хълмист участък от земя се намира най-голямата тропическа гора в Тонга. В западната му част има пясъчни диви плажове, а в източната част има стръмни скали. Ценителите на гмуркането и гмуркането с шнорхел също ще харесат този рай, а до бреговете му плуват и китове. Джеймс Кук посещава Еуа два пъти – през 1773 и 1777 г.

  • Най-честата причина за преждевременна смърт сред местните се дължат на падащи върху главите им кокосови орехи. Тук често има предупредителни знаци, които не трябва да се пренебрегват. 
  • Законът на страната забранява работата в неделя. Това подлежи на административно наказание. Затова всички заведения са затворени.
  • Тонга е безопасна страна. Жителите и са много дружелюбни. Въпреки това не трябва да пренебрегвате обичайните правила за безопасност.
  • Даването на бакшиш не е обичайно тук. 
  • Законът забранява износа на собствено добити корали.
  •  
loader-image
Nuku'alofa, TO
04:30, 14/07/2024
temperature icon 20°C
слаб дъжд
Humidity Humidity: 88 %
Pressure Pressure: 1014 mb
Wind Wind: 13 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 07:17
Sunset Sunset: 18:15