fbpx
Папуа Нова Гвинея
1 BGN = 2.18 PGK

Столица –  Порт Морсби

Валута – Кина

Всички пътници, пристигащи в Папуа Нова Гвинея, трябва да покажат доказателство, че са напълно ваксинирани, т.е. сертификат за ваксинация (PNG граждани и постоянни жители са освободени). Одобрените ваксини включват:

 • Ваксина Oxford-AstraZenica срещу COVID-19 – 2 дози
 • Ваксина AstraZenica срещу COVID-19 (COVISHIELD/SII) – 2 дози
 • Pfizer-BioNTech Ваксина срещу COVID-19 – 2 дози
 • Ваксина Moderna COVID-19 – 2 дози
 • Ваксина Johnson & Johnson срещу COVID-19 – 1 доза
 • Sinopharm-BBIBP – 2 дози
 • CoronaVac Sinovac – 2 дози
 • Ваксина Novavax COVID-19 – 2 дози
 • Covaxin (Bharat Biotech) – 2 дози
 • Covovax (SIINVX-CoV2373) – 2 дози

Международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца от датата на пътуването, и виза. Българските граждани могат да получат туристическа виза, която е валидна за 60 дни престой, при влизане в страната на летището в столицата Port Moresby. Таксата се заплаща в местна валута и е в размер на 100 кина.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Република България няма посолство в столицата Порт Морсби. Обслужващо за Папуа Нова Гвинея е българското посолство в Канбера, Австралия.

Посолство на Република България в Канбера
Адрес: 29 Pindary Crescent str, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенскиадрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia
Тел.: +61 2 62869711; +61 2 62869700
Факс: +61 2 62869600
Работно време: 09.00 – 17.30 ч.
E-Mail:Embassy.Canberra@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/australia

За България е акредитирано посолството на Папуа Нова Гвинея в Брюксел.

Посолство на ПапуаНоваГвинея в Брюксел
Адрес: Av. De Tervuren430 ,1150 Brussels, Kingdom of Belgium
Тел.: +32 02 7790609
Факс: +32 02 7727088
Email: kundu.brussels@skynet.be

Най-доброто време за посещение на Папуа Нова Гвинея зависи от вашите предпочитания и планирани дейности. Страната има тропически климат и има два сезона – сух и дъждовен. Температурите варират леко през годината – термометърът рядко пада под +27°C.

Сухият сезон продължава от май до октомври. По това време времето в страната обикновено е стабилно, с малко валежи и по-слънчеви дни. Този период е най-популярен сред туристите, особено за плажни почивки, гмуркане и други дейности на открито. През дъждовния сезон, от ноември до април, има много повече валежи и преобладава влажно и топло време. Този период има и своите предимства – растителността става буйна и гъста, цъфтят различни екзотични цветя и има повече възможности за наблюдение на птици и животни.

По всяко време на годината си струва да се има предвид, че метеорологичните условия могат да варират, особено в планинските райони и на отдалечените острови. Препоръчително е да проучите конкретни прогнози и да се свържете с местните органи за пътуване, за да получите най-точната информация за времето за вашия период на пътуване.

Папуа Нова Гвинея предлага много интересни атракции и невероятни места за посещение. Те са съсредоточени не само в големите градове – дейности могат да бъдат намерени навсякъде в островната държава.

Порт Морсби

Порт Морсби е столицата на Папуа Нова Гвинея. Разположен е на южното крайбрежие на страната и е модерен град с небостъргачи, бизнес райони, търговски центрове и ресторанти. В него се помещават множество офиси, правителствени сгради и международни посолства. Сред атракциите, които определено си заслужава да посетите, са природният резерват Порт Морсби, Националният музей и художествена галерия, както и живописният парк Ela Beach, където можете не само да се разходите по крайбрежната алея, но и да се насладите на гледка към морето и закотвени яхти. Освен това си струва да отделите един ден и да отидете до Национален парк Warirata, където туристите ще бъдат посрещнати от буйна растителност, екзотични птици, пеперуди и др.

Лае

Лае е вторият по големина град в Папуа Нова Гвинея. Намира се в североизточната част на острова и е известен с факта, че именно оттук през 1937 г. на последното си пътуване е тръгнала изключителната американска авиаторка Амелия Еърхарт. Туристите ще се интересуват от посещение на мемориала, посветен на нея, ботаническата градина и Shipfire Beach. Градът разполага и с отлични възможности за плажна почивка, разходки по природни пътеки и водни спортове – гмуркане и гмуркане с шнорхел. На пазарите ще намерите богат избор от пресни плодове, зеленчуци, риба, местни деликатеси и сувенири.

Антично земеделско селище Кука

Древното земеделско селище Кук се намира близо до град Маунт Хаген. Той принадлежи към археологическото наследство на остров Нова Гвинея и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Първите проучвания тук започват през втората половина на 20 век от австралийския археолог Джак Голсън. Сайтът Кук демонстрира ранна форма на земеделие, развита преди повече от 10 000 години. Всичко показва, че местните жители вече са се занимавали със земеделие по това време, отглеждайки зеленчуци, плодове и други култури. Археолозите са открили тук различни артефакти – фрагменти от керамика, каменни сечива, следи от жилища и др. Тези находки дават ценна информация за древния бит и култура на първобитните общности, които са се занимавали със земеделие и са развивали свои форми на стопанска дейност. Селището Кук все още привлича вниманието на изследователи и пътешественици, които искат да научат повече за древните цивилизации и техния принос в развитието на човешката история.

Пътека Кокода

Пътеката Кокода е известен туристически маршрут на остров Нова Гвинея. Простира се на повече от 90 км през планински терен, гъсти тропически гори, реки и села. По време на похода пътниците ще се натъкнат на стръмни изкачвания, спускания и участъци с различна трудност. Въпреки че маршрутът изисква добра физическа подготовка, той ще осигури едно незабравимо и вълнуващо преживяване за много любители на приключенията. Пътеката Кокода обикновено отнема около 10 дни, но не всеки има сили за толкова дълго пътуване пеша. За удобство на туристите пътеката е разделена на няколко участъка, като преминаването през отделните участъци ще бъде много по-лесно. Можете да получите информация за всеки участък от администрацията на парка, за да изберете подходящия маршрут.

Туфи

Туфи е курортна зона в южната част на Папуа Нова Гвинея. Известен е със своята невероятна природа и възможности за водни спортове. Туризмът и разходките ще ви позволят да се насладите на красотата на околната среда и да откриете множество видове растения и животни, включително екзотични птици и различни видове флора и фауна. Тук всеки ще намери забавление по свой вкус – Tufi разполага с всичко необходимо за отличен риболов, гмуркане, гмуркане с шнорхел, каяк и др.

Когато планирате пътуване до Папуа Нова Гвинея, трябва да знаете няколко характеристики на тази страна, които ще направят вашето пътуване още по-интересно и удобно:

  • Официалните езици в страната са английски, ток писин и хири моту. Папуа Нова Гвинея е една от страните с най-голямо културно разнообразие в света, с над 800 говорени езика.
  • Повечето от населението на Папуа Нова Гвинея изповядва християнството.
  • Националната валута на страната е кината. Препоръчително е да избягвате обмяна на валута извън банкови клонове, летища и хотели. В големите градове туристите ще имат възможност да плащат с банкова карта, но в отдалечените региони се използват само пари в брой.
  • Забранява се износът от страната на антики и художествени ценности на възраст над 50 години. Това важи и за всякакви предмети, открити на океанското дъно, екзотични птици и животни.
  • Ястията от националната кухня са оригинална и необичайна смес от риба, месо и зеленчуци за гости от европейските страни. Често се сервират с ориз или ямс като гарнитура. Вместо хляб и питки местните могат да предложат хлебно дърво.
  • В Папуа Нова Гвинея има доста пътища с добра настилка. Това се дължи на суровия пейзаж, тропическия климат и липсата на капацитет на правителството да се справи с проблема. Струва си да се има предвид, че трафикът тук е отляво.
  • Най-разпространеният вид обществен транспорт е автобусът. Има възможност и за наемане на кола.
  • Папуа Нова Гвинея има някои характеристики, които влияят на безопасността на пътниците. Има повишени нива на престъпност в някои райони на страната. Важно е да бъдете внимателни и бдителни на обществени места, да избягвате разходките през нощта и да следите личните си вещи.
  • Най-популярните сувенири, които можете да донесете от почивка в Папуа Нова Гвинея, са продуктите от крокодилска кожа. Продават се както на пазарите, така и в магазините в големите градове.
loader-image
Порт Морсби, PG
01:11, 14/07/2024
temperature icon 23°C
облачно
Humidity Humidity: 82 %
Pressure Pressure: 1011 mb
Wind Wind: 11 mph
Wind Gust Wind Gust: 15 mph
Clouds Clouds: 99%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:28
Sunset Sunset: 18:05