fbpx
Нова Зеландия

Нова Зеландия е не само страната, където е заснет Властелинът на пръстените, тя е и една от най-проспериращите страни в света. Зелени хълмове, безкрайни полета, на които пасат стада овце, отлична екология, чисти реки… Може би тези земи заслужено могат да бъдат наречени едни от най-красивите на Земята.

1.Хората се появяват в Нова Зеландия много по-късно, отколкото в повечето други части на света. Маорските племена се заселват на тези острови едва в средата на 13 век.

2. Сега тази държава е една от най-спокойните и безопасни държави в света. Освен това корупцията на практика не съществува в Нова Зеландия.

3. Езикът на жеста е един от държавните езици в Нова Зеландия.

4. Нова Зеландия има два национални химна – роден и национален английски. Британската кралица Елизабет II официално управлява територията на тези острови – нейните задължения включват одобряването на документи, приети от местния парламент.

5. Нова Зеландия е първата държава в света, която се обявява за безядрена сила – през 1987 г. На практика това означава по-специално, че кораби с атомни или ядрени въоръжения не могат да влизат в териториалните й води. На островите също няма атомни електроцентрали.

6. През пролетта на 2013 г. еднополовите бракове са легализирани в Нова Зеландия.

7. Тази островна държава е първата в света (през 1893 г.), която прави избирателното право всеобщо.

8. Нова Зеландия стана и първата страна в света, която има жени на първите три правителствени позиции.

9. Най-южната столица на Земята е Уелингтън, Нова Зеландия.

Нова Зеландия

10. В крайбрежните води на Нова Зеландия живее „делфинът на Хектор“ – най-малкият представител на този вид.

11. Известните филмови трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ са заснети в Нова Зеландия. Държавата дори има отделен министър, отговорен за всичко, свързано с тези филми.

12. Безкрилата птица киви, която не се среща никъде другаде на Земята, се счита за символ на Нова Зеландия.

13. Жителите на Нова Зеландия имат право да шофират кола от 15-годишна възраст.

14. В Нова Зеландия се случват до 400 земетресения годишно.

15. В новозеландския град Дънидин има улица Болдуин, която се спуска надолу под ъгъл от 38 градуса – такава няма никъде другаде по света.

16. Първият човек, който успява да изкачи Еверест, е новозеландецът Едмънд Хилъри.

17. Езерото Таупо, Нова Зеландия, се намира в кратера на изгаснал вулкан, предизвикал най-силното изригване през последните 70 хиляди години.

18. Водата на местното Синьо езеро е една от най-прозрачните в света.

19. Змии, големи хищници, отровни насекоми и комари не се срещат в Нова Зеландия. От друга страна, тези острови са дом на повече видове пингвини, отколкото навсякъде другаде на планетата.

Нова Зеландия

20. Една трета от територията на страната е заета от национални паркове, защитени от държавата. На входа на повечето от тях има спрейове, с които се препоръчва да се третират обувките, за да не се въвеждат чужди бактерии в парка.

21. Бозайниците се появяват в Нова Зеландия заедно с хората преди около 1000 години. До този момент този клас животни е бил представен само от два вида прилепи.

22. Географията и климатът на Нова Зеландия, въпреки скромните си размери, са едни от най-разнообразните в света.

23. Само Нова Зеландия е дом на гигантския месояден охлюв Powelliphanta.

24. В тази страна няма сиропиталища – семействата, които желаят да осиновят дете, често трябва да чакат с години.

25. Паленето на огньове на открито е забранено в почти цяла Нова Зеландия.

26. В Нова Зеландия се намират два от най-големите супервулкани, чието изригване би унищожило Северния остров и би запълнило земната атмосфера с пепел, оставяйки планетата без слънчева светлина за няколко години. В цялата история на човечеството нищо подобно все още не се е случвало.

27. Заплатата на треньора на националния отбор по футбол на Нова Зеландия е сравнима с тази на обикновен счетоводител или чиновник.

28. Небесната кула в Окланд е най -високата структура в южното полукълбо.

Нова Зеландия
Нова Зеландия

Повече за Нова Зеландия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.