fbpx
Нова Зеландия
1 BGN = 0.92 NZD

Столица –  Уелингтън

Валута – Новозеландски долар

Пътуващите, влизащи в Нова Зеландия, вече не трябва да попълват декларация за COVID-19.

Изискванията за влизане в Нова Зеландия за COVID-19 изтекоха на 20 октомври 2022 г.

За пътуване до Нова Зеландия е необходим международен паспорт, валиден поне 3 месеца след датата на напускане на Нова Зеландия.

Българските граждани, пътуващи за Нова Зеландия за краткосрочно пребиваване до 90 дни, са освободени от визи, но считано от 1 октомври 2019 г. всички граждани от държави, освободени от изискването да притежават виза за краткосрочен престой (сред които и България), следва да притежават предварително електронно разрешение за пътуване (New Zealand Electronic Travel Authority – NZeTA). От същата дата се въвежда и необходимостта от заплащане на туристическа такса (International Visitor Conservation and Tourism Levy – IVL). Мярката засяга всички пътуващи, чието влизане в Нова Зеландия ще е на или след 1 октомври 2019 г.

Заявления за NZeTA се подават по интернет или чрез мобилно приложение. IVL се заплаща едновременно с подаването на заявлението за NZeTA. Общата такса е в размер на 44 новозеландски долара при подаване на заявлението чрез мобилно приложение и 47 новозеландски долара, ако е подадена по интернет. Повече информация може да бъде намерена ТУК, както и на www.immigration.govt.nz/nzeta.
Пътуващите за Нова Зеландия през Австралия български граждани следва да имат предвид, че за престой от 8 до 72 часа се изисква австралийска транзитна виза за летищен трансфер. За престой до 8 часа, без напускане на транзитната зона, българските граждани са освободени от изискването за притежание на транзитна виза. При транзитен престой до 8 часа в Австралия, препоръчваме да се уверите, че в Австралия багажът ви ще бъде прехвърлен на самолета за Нова Зеландия, без да се налага да напускате транзитната зона. Багажът ви може да не бъде прехвърлен автоматично, ако например сте закупили отделен самолетен билет за отсечката Австралия – Нова Зеландия.

При престой в Нова Зеландия над 90 дни е необходима виза и българските граждани следва да се обръщат към Изнесения визов център (ИВЦ) на Нова Зеландия в Лондон.
New Zealand Visa Application Centre
TT Visa Services Ltd
Адрес: 2nd Floor, Mimet House, 5A Pread Street, London, W2 1NJ, United Kingdom
Телефон: +44 207262 0489
Факс: +44 20 7262 2316
Приемно време: По – Пт, от 09:00 до 16:00 ч.
Дежурни телефони: По – Пт, от 09:00 до 16:00 ч.
E-mail: ttslondonnz@ttepl.com
Website: www.ttsnzvisa.com

Обща информация за визите за Нова Зеландия, можете да намерите на следния интернет адрес: www.immigration.govt.nz

Република България няма посолство в Нова Зеландия. За Нова Зеландия е актредитирано посолството на Република България в Канбера, Австралия.

Посолство на Република България в Австралия    
Адрес: 29 Pindary Crescent str, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: P.O. Box 6096 Mawson, ACT 2607, Canberra, Australia
Тел.: +6102 62869711; +6102 62869700
Факс: +6102 62869600
Работно време: 09.00 – 17.30 ч.
E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg  
Website: www.mfa.bg/embassies/australia

Посолство на Нова Зеландия в Белгия (акредитирано за България)
Адрес: Square De Meeûs 1, 1000, Brussels, Belgium
Тел.: +32 2 512 1040
Факс: +32 2 513 4856
E-mail: nzemb.brussels@skynet.be 
Website: www.nzembassy.com/belgium

Преди да планирате пътуване до Нова Зеландия, струва си да имате предвид, че сезоните в южното полукълбо са противоположни на тези в северното полукълбо. Лятото тук започва в края на ноември и завършва в края на февруари, температурата през този период е +20-30 ° C. През есенните месеци – от март до края на май температурата на въздуха варира между +10-18 °C. Най-студеното време на годината е зимата (юни-август), придружена със силни ветрове, като температурата през този период е 0-10 °C.

Пролетните месеци (септември-ноември) се характеризират с дъжд, а температурата на въздуха е +8-19 °C.

Променливостта на времето в Нова Зеландия се дължи на тропически циклони и фронтове. Колкото по-близо до юг, толкова по-ниска е температурата.

Уелингтън

Уелингтън е столицата на Нова Зеландия, уютен и красив град, който изумява туристите с множеството си тунели, виадукти и мостове, уютните си площади и интересни забележителности. Можете да разгледате кръглата сграда на парламента, която е оформена като кошер. Срещу него е бившето седалище на новозеландското правителство – уникална дървена сграда от 1876г. Градът е домакин на екскурзии до местата за заснемане на филма „Властелинът на пръстените“, с посещения на музеи и любими места за почивка на актьорите, които са участвали в снимките. На склона на планината има ботаническа градина, можете да стигнете до нея с въжен лифт, любувайки се на невероятната природа по пътя.

Окланд

Оукланд е най-големият град в страната, който многократно е бил включен в списъците на най-добрите градове за живеене в света. Освен това е признат за неофициалната столица на Полинезия, тъй като има най-голямата полинезийска общност. В града си струва да посетите художествената галерия и аквариум Кели Тарлтън. Можете да се любувате на панорамата на града и околностите му от най-високата сграда в града – Sky Tower, а любителите на активния отдих могат да се изпитат, скачайки от 192 метра височина. В околностите на града има около 50 изгаснали вулкана, а близо до Оукланд се намира известната природна забележителност на Нова Зеландия – вулканичният остров Рангитото.

Крайстчърч

Най-големият град на Южния остров е Крайстчърч. Сред атракциите тук можете да посетите Катедралния площад, аквариума, ботаническата градина и открития парк за диви животни Orana Wildlife. Друго интересно място е Международният антарктически център, който съхранява най-голямата колекция от експонати, посветени на изследването на Южния полюс. Именно в Крайстчърч, или по-точно в крайградското му пристанище Лителтън, започват много антарктически експедиции. В музея можете да карате истински моторни шейни и всъдеходи и да изживеете антарктическа буря.

Дънидин

Дънидин е вторият по големина град на Южния остров, разположен на 360 км от Крайстчърч. Смята се за малка Шотландия, тъй като е основана от шотландски златотърсачи, които формират съответната архитектура тук. Дънидин се счита за студентски град, както и за център за екотуризъм. Това е мястото, където можете да наблюдавате тюлени, албатроси и пингвини в дивата природа. Когато сте в Дънидин, непременно трябва да се разходите по Baldwin Street – най-стръмната улица в истинския смисъл на думата: с дължина от 359 метра улицата се издига на 80 метра.

Куинстаун

Куинстаун е един от най-красивите градове в Нова Зеландия. Намира се на брега на езерото Уакатипу, на Южния остров на Нова Зеландия. Живописната дива природа привлича любителите на приключенията и екстремния отдих. Рафтинг по планински реки и бънджи скокове – всичко това може да се опита тук. Не напразно Куинстаун е наричан „световната столица на екстремните спортове“.

  • При влизане в страната трябва да преминете задължителен биологичен контрол: декларирайте лекарства, храни, както и дрехи и обувки, по които може да има частици пръст. Дори една недекларирана ябълка води до глоба;
  • Струва си да вземете със себе си репелент, ако искате да отидете на западния бряг на Южния остров, където се срещат някои много хапещи мушици;
  • Слънцето в Нова Зеландия е много активно, силата на ултравиолетовото лъчение тук е много по-висока, отколкото в Северното полукълбо, затова дори при облачно време препоръчваме да използвате слънцезащитни продукти и да покривате откритата кожа;
  • Пътуването с кола в Нова Зеландия е удоволствие, но имайте предвид, че пътуването може да отнеме повече време, отколкото изглежда, тъй като повечето пътища минават през хълмисти и планински райони.
  •  
loader-image
Уелингтън, NZ
22:50, 21/07/2024
temperature icon 10°C
облачно
Humidity Humidity: 83 %
Pressure Pressure: 1000 mb
Wind Wind: 16 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 07:38
Sunset Sunset: 17:15