fbpx
Фиджи
1 BGN = 1.24 FJD

Столица –  Сува

Валута –  Фиджийски долар

В сила от 14 февруари 2023 г. международните пътници, пристигащи във Фиджи по въздух или море, вече няма да са задължени да предоставят доказателство за ваксинация срещу COVID-19 и застраховка за пътуване, за да влязат във Фиджи. 

Препоръчителни са ваксини срещу хепатит А и Б, тиф, жълта треска, морбили, паротит и рубеола, както и срещу тетанус-дифтерия.

Българските граждани могат да пътуват до Фиджи с международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца от датата на напускане на страната. При предявяване на билети за връщане или продължаване на полета, както и при доказване на достатъчно финансови средства при пристигане се получава разрешение за влизане с максимален срок на валидност до четири месеца. По принцип е възможно продължаване на разрешението за престой с още два  месеца, ако заявлението за продължаването на престоя е било подадено преди изтичането на разрешения срок за престой.

Препоръчва се  да носите със себе си удостоверения за сключен граждански брак (когато пътувате със съпруг/а), както и удостоверения за раждане на децата Ви.

Република България няма посолство във Фиджи. Българските граждани, намиращи се на територията на Фиджи, могат да потърсят съдействие от посолството ни Канбера, Австралия

Посолство на Република България в Канбера, Австралия

Адрес: 29 Pindari Crescent, O’Malley, Canberra, ACT 2606

Пощенски адрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia

Телефон: +612 62869700

Факс: +612 62869600

Телефон за спешни случаи: +614 3800 5187

Работно време на посолството: 09:00 – 17:30 ч.

Приемно време на консулска служба: 09.30 – 12.30 ч.

E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/australia

 Посолство на Фиджи в Белгия

Fiji Embassy

Square Plasky 92 – 94 

1030 Brussels

BELGIUM 

Tel: (32-2) 736 9050

Fax: (32-2) 736 1458

Email: info@fijiembassy.be

Website: www.fijiembassy.be

Влажният тропически климат е отличителна черта на островите Фиджи. От ноември до април тук е лято – с температури на въздуха до +26 °C. По това време дъждовете и ураганите са често срещани. Зимата продължава от май до октомври. Средната температура на въздуха през този период е +23 °C. А това е най-добрият период за пътуване до островите. Тук няма знойна жега, така че атмосферата е благоприятна за почивка, подходяща както за малки, така и за големи. Водата в близост до плажовете се затопля от +23 до +30 °C през различните сезони.

Вити Леву

Остров Вити Леву. Тук се намира столицата на Република Фиджи и един от двата най-големи града – Сува. На няколко часа път с кола е вторият град – Нади. Тези територии са дом на по-голямата част от населението на Фиджи – приблизително 550 хиляди души, което е повече от половината от общия брой жители на островите (около 1 милион). Тук са най-добрите плажове на известния „Корал Коуст“ и най-удобните хотели. Музеят на Фиджи в Сува си заслужава да бъде посетен. Тук се съхраняват експонати, които разказват за историята на острова и културата на страната. По-специално в музея се помещава 13-метров воден съд, на който местните жители са пътували преди повече от 100 години. От Вити Леву можете да предприемете екскурзия до съседни острови, като Бека. Тук си струва да се запознаете с племето Савау, чиито представители забавляват туристите, като ходят по горещи камъни. В Нанди трябва да посетите храма Шри Шива Субраманя. Това индуистко светилище се смята за най-голямото в Южното полукълбо.

Вануа Леву

Вторият по големина остров Фиджи. Привлича туристите със своите коралови рифове и живописна природа. Тук можете да се гмуркате, което пленява с видимост до 50 метра дълбочина. Може би това е единственото място на земята, където ще срещнете толкова много видове акули. За да направят шоу, експертите ги привличат с рибни изрезки. Като цяло това забавление е безопасно, но си струва да се има предвид, че бик, тигър и сиви акули, които също се срещат тук, съвсем не са безобидни. Не забравяйте да разгледате връх Насоролева – това е най-високата точка в района. А ако искате да видите Плаващия остров, който се движи по повърхността на голямо езеро през целия ден, посетете град Лабаса.

Тавеуни

Остров, където миналото среща бъдещето. През него минава 180-ият меридиан, което означава, че международната линия за дата се намира точно тук. Тоест, ако в западната част на острова е вторник, то в източната вече е сряда. Дори има място, където туристите се снимат с единия крак в „днес“, а с другия във „вчера“. Тавеуни е наричан още „островът на меките корали“. В крайна сметка тук можете да видите живописни гледки към плажове и тропически гори. Внимание привлича и планината Улуикалау (височина 1241 м), която непременно трябва да изкачите, за да се насладите на гледките. Посещение на селището Ваяево. Само тук можете да видите редки птици – хищни ястреби, соколи скитници, ендемични папагали и диви гълъби. Разгледайте и Bouma Gardens, които ще ви посрещнат с невероятна природа на фона на водопади. Тук можете дори да си организирате пикник.

Кандаву

Четвъртият по големина остров от архипелага. Забележителен за кораловите рифове Астролабия, Намалата, Соло и Тавуки, простиращи се на десетки метри. Уникалната природа на тропиците, планинските склонове и снежнобялите пясъчни плажове са визитните картички на тази територия. Кокетните къщи на жителите на местните села допълват картината. Това е идеално място за гмуркане, гмуркане с шнорхел, морски риболов и спокойно съзерцание на природата.

Овалау

Този остров ще бъде интересен за любителите на екзотичните почивки. Тук се намира град Левука, столица на Фиджи до 1882 г. Привличащ туристи е планината Нанделайовалау, чиято височина достига 626 м. Сред атракциите са сгради в стила на Дивия запад. Плажовете с каменисто дъно не са особено привлекателни, а и са малко.

  • Хората говорят английски и фиджийски тук. В отдалечените села може да има диалекти, които не могат да бъдат разбрани без помощта на местен преводач. Поздравът на островите е “була”. А благодарността („благодаря“) на фиджийски ще звучи като „винака“. 
  • Не отказвайте подарък, когато посещавате селяни, смята се за неучтиво. Освен това не идвайте с празни ръце. Когато влизате в жилището на членовете на племето, трябва да свалите обувките си.
  • Не можете да се разхождате из провинцията на Фиджи със спортно или плажно облекло. Специално изискване е да не носите шапка (дори и при жаркото слънце). Носенето на прическа е изключителна привилегия на лидера.
  • Островитяните предпочитат да ядат морски дарове и кореноплодни зеленчуци. Традиционните напитки включват кава. За да усетите духа на Фиджи, трябва да го опитате. За да направите това, можете да посетите местни племена на обиколка. Кава се приготвя много просто: сухите корени на растението Янгон се смилат до консистенция на прах и се разреждат със студена вода. Напитката се налива в чаши, направени от кокосови черупки. Не опиянява, а успокоява и релаксира.
  • Препоръчително е да опитате caconda (риба, маринована в сок от лайм) и rouro (салата от листа на колоказия, която се счита за една от най-старите зеленчукови култури на планетата). Деликатесите включват печени морски червеи балоло и чипс от хлебно дърво.
  • За да пътувате между островите, използвайте лодка или хеликоптер. Пътищата на островите в по-голямата си част не са много добри.
  • Не е прието да се дават бакшиши в ресторанти и кафенета. Изключение правят камериерките в хотела. Във всички останали случаи това може да се възприеме като неуважение.
  • Строго е забранено да се внасят хранителни продукти във Фиджи под заплаха от глоба от 10 хиляди долара.
loader-image
Сува, FJ
13:56, 16/04/2024
temperature icon 30°C
разкъсана облачност
Humidity Humidity: 74 %
Pressure Pressure: 1013 mb
Wind Wind: 15 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 18 Km/h
Clouds Clouds: 40%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:15
Sunset Sunset: 17:56