fbpx
Австралия

Австралия е очарователна страна – дом на много невероятни диви животни и гледки, с известни сгради и забележителности, които много туристи искат да видят.

Независимо дали е близо до вас или е много далеч от дома, ето няколко страхотни факта за това невероятно място.

  1. Връщайки назад историята на Австралия откриваме, че местните хора са били заселени тук около 50 000 години преди пристигането на британците.

2. В Австралия ще намерите повече кенгуру, отколкото хора!

3. Австралия е остров и то голям остров. В резултат на това можете да посетите повече от 10 000 плажа в цялата страна.

4. Мечките Коала са много популярни в Австралия, въпреки че камилите са 10 пъти повече от коалите.

5. В тази държава няма Закон за правата на човека, което я прави единствената западна държава, с такъв пропуск в правителствената си система.

6. Саудитска Арабия внася камили от Австралия.

7. В Австралия има толкова много различни животински видове, че само 25% от тях са открити и са известни на хората. Това оставя 75%, които все още са напълно непознати.

8. В Австралия има планина, наречена планина Разочарование. Очевидно гледката е била толкова разочароваща, че не се е намерило по-добро име за нея.

9. Искате ли да отидете в Burger King? Няма да го намерите в Австралия. Ще намерите същата верига за бързо хранене, но под името Hungry Jacks.

10. Според проучване, проведено във Великобритания, около 10% от населението вярва, че Луната е по-близо от Австралия.

Австралия

11. Магистрала 1 в Австралия е най-дългата магистрала в света, с обща дължина около 14 500 км.

12. Австралия е много голяма държава и с 91% от повърхността, заета с растителност, тя също е много просперираща държава.

13. Национален флорален герб е акация Пикнанта, цвете, което е избрано през 1912 година.

14. В Австралия има около 200 различни видове раси и култури, което я прави една от най-мултикултурните нации в света.

15. През 2018 г. политиците обсъдиха австралийския дизайн на знамето и дали трябва да се промени. Флагът все още включва Съюзното знаме на Обединеното кралство, което не е истинско отражение на съвременния австралийски живот.

16. През 1902 г. жените получават право на глас в Австралия. Това прави страната втората в света, която прилага това право.

17. Никъде няма по-висок процент на хазарт от Австралия, като над 80% от възрастните участват редовно в някаква форма на залагане или хазарт.

18. Денят на Австралия се провежда всяка година и е празник на различни култури, раси, религии, вярвания и възгледи.

19. Месото то кенгуру е широко достъпно и много хора го харесват поради ниското му съдържание на мазнини.

20. Всяка година в Австралия се произвеждат над трилион бутилки вино. Докато голяма част от виното остава в страната, има процъфтяващ пазар за износ и за останалия свят.

Австралия

21. В Австралия има няколко големи града, включително Сидни и Мелбърн. Канбера е избрана за столица в резултат на продължаващ дебат между Мелбърн и Сидни за това кой ще бъде столицата.

22. Ботушите Ugg, популярните зимни обувки, изработени от овча кожа, произхождат от Австралия.

23. Повече от 70% от австралийското население участва редовно в някаква форма на спорт, въпреки че над 25% от страната се считат за затлъстели.

24. Австралия не само е най-плоският континент на земята, но е и най-големият остров на земята.

25. Най-големият производител на злато в света се намира в Австралия. Вместо да бъде разположен в един от големите градове, домът му е малък град на име Калгурли.

26. Въпреки че е шестата по големина държава в света и дом на няколко големи града, в Австралия живеят едва 24 милиона души.

27. След Китай най-голям брой овце има в Австралия. С много повече овце от хората, има около 100 милиона от тези животни в цялата страна. Това също означава, че Австралия е един от водещите световни производители на вълна.

28. Дом на много крокодили, всяка година има поне един фатален инцидент, в който участват тези същества.

29. Световното първенство по сърф се провежда за първи път в Сидни, Австралия, през 1964 г.

30. Джон Батман е един от основателите на град Мелбърн. Преди да получи сегашното си име, градът е бил известен като Батмания.

Австралия

31. Вулкани могат да бъдат намерени в различни части на света, но Австралия е единственият континент, който няма действащ вулкан.

32. Австралийска радиостанция, наречена Joy Radio създадена през 1993 г. става първата в света гей радиостанция.

33. На холивудската сцена има няколко австралийски актьори, а Ръсел Кроу често погрешно се смята за австралиец. Противно на общоприетото схващане, Кроу всъщност е роден в Нова Зеландия, но се премества със семейството си в Австралия, когато е само на четири години.

34. В Австралия има до 1500 различни вида паяци, като някои от тях са отровни, докато други са напълно безвредни.

35. През 20-ти век в Австралия се наблюдава голямо количество имиграция, включително отвъд морето в средиземноморските страни. Мелбърн има една от най-големите гръцки популации в света, като в града живеят над 150 000 гърци.

36. Всъщност през зимата в Австралия вали сняг и често може да има дори повече сняг от Швейцария.

37. Оградата Dingo, построена, за да предпазва от кучетата динго, е най-дългата ограда в света и се намира в Австралия.

38. Купата на Мелбърн е състезание с коне, което се провежда всеки ноември. Това е официален празник в Мелбърн и работен ден в други части на страната.

39. Кенгуруто и емуто са представени на австралийския герб. Те представляват движението на нацията напред, тъй като нито едно животно не може физически да върви назад.

40. Около 160 000 осъдени са изпратени с лодки от Англия до Австралия, когато страната е колонизирана за първи път. Оцелелите са държани в затворнически лагери, докато много други умират по време на път.

Австралия

41. Здравната служба на Австралия включва лекар, който посещава отдалечените райони с хеликоптер. За много австралийци това е единственият достъп до спешна медицинска помощ.

42. Най-чистият въздух и вода на земята могат да бъдат намерени в Тасмания.

43. Голямата пустиня Виктория е по-голяма от цялото Обединено кралство и е само една от многото сухи зони в Австралия.

44. Представете си как играете голф на игрище с дължина 1400 км? Посетете Австралия и ще намерите най-дългото голф игрище в света.

45. Птицечовката и ехидната са единствените два бозайника в света, които снасят яйца. И двете същества могат да бъдат намерени в Австралия.

46. В миналото камилите са били използвани за подпомагане на строителството и други дейности в страната, но сега в пустините има повече от един милион диви камили.

47. В тази страна има 19 обекта за световно наследство.

48. Неуловимата „мечка капка “ е фалшиво животно, създадено да плаши туристите. Мечката скача от дървета или други места, но всъщност е изцяло измислена.

49. Около една четвърт от всички австралийци са родени в чужбина.

50. Повечето австралийци живеят в непосредствена близост до бреговата линия, което не е трудно да се направи, тъй като цялата страна е заобиколена с красиви плажове.

Австралия

Повече за Австралия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.