fbpx
Австралия
1 BGN = 0.83 AUD

Столица – Канбера

Валута – Австралийски долар

От 6 юли 2022 г. вече не се изисква цифрова декларация на пътника (DPD) и доказателство за ваксинационен статус при влизане в Австралия. Министерството на вътрешните работи предоставя допълнителна информация относно влизането и напускането на Австралия на следния адрес: ENTERING AND LEAVING AUSTRALIA.

При пътуване до Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум 6 месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза. Препоръчваме на българските граждани да подават документи за австралийска посетителска (eVisitor) виза минимум един месец преди датата на планираното пътуване, тъй като в различните периоди на годината визовата обработка отнема различно време.

Видове краткосрочни визи:
– Visitоr виза (подклас 600), която има четири направления – Tourists, SponsoredFamily, Businessvisitors, ApprovedDestinationScheme;
– еVisitor (подклас 651) – позволяваща туризъм и бизнес;
– Electronic Travel Authority (подклас 601) – позволяваща туризъм и частни посещения;
– MedicalTreatmentVisa (подклас 602) – позволяваща краткосрочен и дългосрочен престой за медицинско лечение.

Подробна визова информация можете да откриете на сайта на Департамента по имиграция и гранична защита на Австралия на адрес http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1. Сайтът предоставя възможност за електронно подаване на заявления за визи.

Визи на летището не се издават. Институцията, която разрешава визите е Департаментът по имиграция и гранична защита. 

Българските граждани, притежатели на обикновени, служебни и дипломатически паспорти, са освободени от изискването за притежание на транзитна виза за летищен трансфер за престой до 8 часа без напускане на летището. За престой от 8 до 72 часа се изисква транзитна виза.

Процедурата по издаването на визи (без подаваните онлайн) за български граждани се извършва от посолството на Австралия в Атина.

Визови такси:
Визовите такси са между 135 и 365 австралийски долара в зависимост от вида виза, като за някои видове визи за дългосрочен престой достигат 550 долара. Визите eVisitor (подклас 651) и Electronic Travel Authority (подклас 601) са безплатни.

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положен граничен печат.В

Адрес: 29 Pindari Crescent, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia
Телефон: +612 62869700, +61405897664
Факс: +612 62869600
Телефон за спешни случаи: +614 38 005 187

Работно време: 09:00 – 17:30

Консулска служба:
Тел.: +612 62869700
Факс: +612 62869600
Работно време: 09:00 – 17:30 ч.
Работно време с граждани: 09.30 – 12.30 ч.

E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg
Уебсайт: www.mfa.bg/embassies/australia/

Най-добре е да изберете датата на вашето пътуване до Австралия въз основа на вашите цели. Можете да се любувате на Големия бариерен риф по всяко време на годината, с уговорката, че от октомври до май има доста медузи. Остров Тасмания е най-добре да се посещава от декември до февруари, когато всички национални паркове са отворени. Югозапад – от септември до май, когато времето е сухо и топло. Напротив, през този период не трябва да се впускате в Централна Австралия: температурата на въздуха дори на сянка достига +40 °C. В тропиците, в северната част на континента, най-добре е да почивате от май до септември, когато има минимални валежи. Но можете да дойдете в Сидни през цялата година: времето тук е доста сухо и не е ветровито, а средната температура на въздуха достига +20 – +23 °C.

Канбера

Канбера е столицата на Австралия. Той няма собствено международно летище, така че много туристи не идват тук, задоволявайки се със Сидни и Мелбърн. И напразно, защото Канбера е въплъщение на истинския австралийски дух. Спокоен, измерен, зелен град, всяка улица от който е обмислена до най-малкия детайл. Основната задача на Канбера е да управлява страната справедливо. Следователно няма токсични предприятия, шумни бизнес райони или курорти, които да работят денонощно. Тук, на първо място, си струва да посетите сградата на парламента, заобиколена от луксозни градини, Австралийската национална галерия, Ботаническата градина с площ от 50 хектара с уникални растителни видове, Австралийския военен мемориал и Черната планина, която предлага отлична панорама на град. 

Сидни

Сидни е бизнес център и финансова столица на Австралия. Тук сякаш оживява картичка: Харбър Бридж, извисяващ се над залива, венчелистчетата на Операта в Сидни, пъргави фериботи и красиви сърфисти на плажа Бонди. Районът Рокс в Сидни буквално започна нова история за Австралия. Тук можете да хапнете вкусна вечеря и просто да се разходите по улиците, основани от първите колонизатори; изпробвайте бохемското настроение в модерните музеи и галерии в района на Дарлинг Харбър; починете си от суетата на големия град в Кралските ботанически градини; гледайте забавно шоу с морски тюлени в зоологическата градина Taronga и посетете органен концерт в катедралата St. Mary’s Cathedral. 

Мелбърн

Мелбърн е културният и спортен център на Австралия, разположен на брега на залива Порт Филип. Той заслужено беше признат за най-удобния град за живеене. Повярвайте ми, изобщо не искате да напуснете милия, чист и интелигентен Мелбърн. Тук можете безкрайно да се възхищавате на мистичния блясък на хиляди огледални топки по време на Бялата нощ, да правите залози на карнавалните надбягвания за Купата на Мелбърн и да се смеете от сърце на Международния фестивал на комедията в Мелбърн. И също така – разгледайте цветните графити в откритата галерия на Rutledge Lane, пийте коктейли в баровете на Chapel Street и аплодирайте за фаворита по време на Гран При на Австралия от Формула 1.

Бризбейн

Бризбейн е най-големият град на източното крайбрежие. Въпреки целия си чар, столицата на Куинсланд изпълнява транзитна функция. Местното летище обслужва различни местни и международни авиокомпании, така че туристите обикновено спират в Бризбейн, докато чакат полет, или остават ден или два, преди да се отправят към Голд Коуст. Но след като сте тук, не скучайте в хотела. Посетете най-големия парк за коали в света, Lone Pine, ботаническите градини и планетариума сър Томас Бризбейн, река Бризбейн, Старата вятърна мелница и се завъртете на виенското колело в South Bank Park. Ако имате време, отделете един ден, за да посетите райския остров Фрейзър и тропическите гори на националния парк Ламингтън.

Аделаида

Аделаида е зеленият оазис на Австралия. Градът се носи в парковете на хълмовете Лофти и Монтефиоре, ухае на цветовете на градината Витунга и Ботаническата градина, освежава с дълбоките водопади на парка Мориалта и замайва с най-добрите винарни в страната. Тук се намира Южноавстралийският музей – най-посещаваният в страната. Неговата уникална експозиция разкрива цялата история и култура на континента. Центърът за изследване на културата на аборигените в Тандания също заслужава внимание, където ще се запознаете с традициите на местното население на Австралия. Ако бохемският живот стане скучен, вземете ферибота до остров Кенгуру. Тук в естествени условия можете да наблюдавате дългокраки торбести животни, както и новозеландски тюлени, коали и морски лъвове.

Защо да отидете в Австралия?

Страната на Оз предлага много възможности за почивка. Ако търсите курорти за мързелива плажна почивка, добре дошли на Златния бряг или дивите плажове на островите Фрейзър, Бруни и Светата Троица. Големият бариерен риф е истинска мека за гмуркачите. Тук през цялата година можете да се любувате на подводни коралови замъци, цветни риби, акули, китове и огромни костенурки. Сушата на Австралия също е пълна с невероятни места. Като част от сафари обиколка можете да посетите червените планини MacDonnell, дефилето Baramandi и горещите извори, да разгледате кръвожадните крокодили в парка Giacobini, кенгурута и чернокраките валаби, които пресичат пустинята. Е, как бихме могли да живеем без сърф в страна, където това е почти национален спорт! Тук можете да намерите меки вълни на Long Reef Beach за начинаещи и затворени тръби на Curl-Curl Beach за камикадзе сърфисти. И за десерт – снежните склонове на Great Dividing Range, където се намират ски курортите Тредбо, Перишър Блу, Фолс Крийк и Булер.

Флора и фауна на Австралия

Флората и фауната на Австралия се е формирала дълго време в изолация от други континенти, така че континентът е обитаван от повече от 75% от ендемичните растения и животни. Плюшени панди, нахални кенгура, забавни птицечовки и вомбати, дългокраки емута, шумни какаду, тасманийският дявол и дивото куче Динго – няма да намерите всички тези животни на други континенти, освен може би в зоологически градини. Флората на Австралия също е богата на уникални видове: гъсти евкалиптови горички, тънки бамбукови гори, гигантски дървета Karri и Jarrah, акации и пандануси, ухаещи по цялото северно крайбрежие, и много, много повече.

  • На австралийските летища ви очаква строг митнически контрол: лекарствата трябва да бъдат предписани от лекар, цигарите – не повече от 50 броя. на пътник, при никакви обстоятелства не носете храна със себе си. Забранено е да се изнасят животни и растения от Австралия (да, дори малко клонче корал). 
  • Получаването на топлинен удар в Австралия е лесно. Затова не забравяйте за шапки, слънчеви очила и крем с висок SPF.
  • Не забравяйте да опаковате адаптер в куфара си: Австралия използва гнезда тип I за щепсели с три щифта.
  • Пушенето на обществени места е строго табу, но можете да носите собствен алкохол в почти всички кафенета и ресторанти.
  • Изберете плаж за плуване отговорно: на дивото крайбрежие може да срещнете акули и крокодили. На сушата туристите също са в опасност. Така че, по-добре е да не дразните кенгура, динго и птицечовки и да ходите по тревата само в обувки, така че петата да не бъде случайно ужилена от скорпион, паяк или стоножка.
  • Продажбата на алкохолни напитки е ограничена във времето: можете да закупите за партито от понеделник до събота от 17:00 до 00:00 часа.
  • Австралийците изпитват голямо уважение към своя континент. Тук има граждански контрол, което означава, че всеки местен жител ще сигнализира на съответните органи, ако изхвърли боклук покрай кофата за боклук, пуши на неподходящо място, нарани животно или извърши друго незаконно действие.
loader-image
Канбера, AU
02:15, 14/07/2024
temperature icon 3°C
ясно небе
Humidity Humidity: 92 %
Pressure Pressure: 1014 mb
Wind Wind: 8 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 14 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 07:09
Sunset Sunset: 17:08