fbpx
Виетнам

Виетнам е комунистическа държава с трудна съдба. По време на войната във Виетнам територията му става обект на ожесточени битки, в които, макар и неофициално, са затънали не само САЩ, но и СССР. Оттогава, за щастие, нещата вървят гладко в този край на планетата. Просперитетът на Виетнам расте и тази страна дори започна да привлича много туристи през последните години. Освен това Виетнам бавно, но сигурно следва пътя, който вече е извървял Китай, като постепенно се превръща в страна с мощна индустрия.

1.Виетнамците не обичат да правят слънчеви бани. Тук се смята, че колкото по-светла е кожата, толкова по-красива.

2. Традиционната виетнамска конусовидна шапка е родена като защита от кокосови орехи, падащи от дървета. Падайки върху такава шапка, кокосът, разбира се, ще удари човека, но не фатално, след което ще отскочи настрани. Без шапка падането на кокос върху главата най-често е фатално.

3. Виетнам има второто по големина потребление на ориз на глава от населението в света. Тук наистина се яде ориз с всичко. Между другото, има десетки разновидности на ориза.

4. Във виетнамските магазини и супермаркети е почти невъзможно да се намери обикновено мляко – по някаква причина навсякъде се продава само подсладено мляко.

5. Комарите във Виетнам са много зли, не се плашат от чуждестранните средства против насекоми – само от виетнамски такива.

6. Виетнамците изсушават събраната реколта от ориз, като просто я разпръскват покрай пътя.

7. Най-разпространеното средство за придвижване във Виетнам е скутерът и често се кара от цялото семейство – мама, татко и две-три деца.

8. В евтините виетнамски кафенета е обичайно да се хвърлят боклуци точно под масата. В най-добрия случай под масата ще има кошче за боклук. Освен това такива кафенета нямат меню, а на посетителите се предлагат само няколко ястия за избор.

Виетнам

9. Виетнамският донг, местната валута, е направен от пластмаса, а не от хартия. Парите не се късат, не се намокрят и почти не се цапат.

10. Виетнам е на второ място в света по производство на кафе, отстъпвайки палмата на Бразилия, макар че самите виетнамци практически не пият кафе. Цялата реколта се изнася.

11. Не е необичайно виетнамците, работещи в хотели, да паркират скутерите си през нощта направо във фоайето.

12. Четири пети от населението на Виетнам са последователи на култа към предците, който не е религия в пълния смисъл на думата. В известна степен те дори могат да бъдат наречени атеисти.

13. Виетнамците често плуват с дрехи.

14. Виетнамската джунгла е изключително опасно място, неподготвен човек просто не може да оцелее тук.

15. Виетнамските ученици носят униформи, много напомнящи тези на съветските пионери.

16. В южната част на Виетнам има малка пустиня с пясъчни дюни.

Виетнам

17. Шах, домино, табла и други настолни игри са изключително популярни във Виетнам.

18. Официалната заплата на президента на Виетнам е 250 долара.

19. На погребенията във Виетнам е обичайно да се забавлявате, а не да скърбите.

20. Обичайно е да се поканят поне няколкостотин души на сватба във Виетнам. Стига се до няколко хиляди. Сватбата продължава пет дни, като всеки ден гостите са различни.

21. Правилата за движение във Виетнам присъстват само формално – на практика никой не ги спазва.

22. Виетнамските семейства често имат само две деца, тъй като за третото дете трябва да се плащат огромни данъци. Това, обаче, важи само за жителите на града.

23. В туристическото селище Муй Не, разположено в южната част на Виетнам, повече хора говорят руски, отколкото английски.

24. Във Виетнам можете да намерите огромен брой паметници, посветени на приятелството на тази страна със Съветския съюз.

Виетнам
Виетнам

Повече за Виетнам

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.