fbpx
Виетнам

1 BGN = 14,192.80 VND

Столица – Ханой

Валута – Виетнамски донг

Считано от 15.05.2022 г. отпадат изискванията за предоставяне при влизане в страната на удостоверение за отрицателен резултат на изследване на SARS-CoV-2 вирус и за попълване на здравна декларация при влизане.

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, и пътуващи до Виетнам могат да се снабдят с визи по три начина:

1. Чрез посолството на Социалистическа република Виетнам в София.

2. Виза при пристигане (visa on arrival):
Виза при пристигане може да бъде издадена единствено на следните международни летища: Hanoi, Danang, Nha Trang, Hai Phong и Ho Chi Minh. Процедурата изисква преди пътуване кандидатът да се сдобие с т.нар. “visa approval letter”. Последното е възможно чрез организации/туристически агенции във Виетнам, които гарантират за чуждия гражданин и отправят до виетнамските компетентни власти молба за издаване на виетнамска виза при пристигане (visa on arrival).
Българският гражданин следва да попълни ел. формуляр, достъпен онлайн на интернет-страници на виетнамските организации/туристически агенции, предлагащи такава услуга, заплати такса за услугата, след което получава писмо-разрешение за виза. Таксите варират от 25 щ.д. до 250 щ.д. в зависимост от това, колко спешна е услугата. Възможно е издаване на писмо-разрешение за пътуване в рамките на от 2 до 4 часа (в стандартно работно време за Виетнам).
Писмото се представя на авиолиниите, преди отпътуване от България като основание за пътуване. При пристигане на международното летище във Виетнам се представя писмото, заедно с паспорт и снимка в паспортен формат, заплаща се на място такса за визата; визата се полага в паспорта.

3. Електронна виза (e-visa):
Българските граждани могат да кандидатстват за електронни визи за пътуване с цел туризъм за максимален период на престой във Виетнам до 30 дни. Процедурите предвиждат: предварителна онлайн регистрация чрез http://immigration.gov.vn или http://xuatnhapcanh.gov.vn; предоставяне на лични данни и информация по образец; получаване от апликанта на електронен код; заплащане на такса (Visa Card или Master Card). Решение по молбата за виза следва да бъде получено в рамките на 3 дни по ел. поща на апликанта. При положително решение, апликантът разпечатва електронната си виза, като за целта използва получения при регистрацията код. Документът (електронна виза) и паспорт се представят на ГКПП при влизане на чуждия гражданин във Виетнам. Списък за ГКПП, през които може да се влезне и напусне Виетнам с електронна виза, може да бъде свален ТУК.
Повече и най-актуална информация за визовия режим с Виетнам за българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, може да бъде получена от посолството на Виетнам в София.
Полезна информация
Размерът на таксите за виза се определя в зависимост от целта на пътуване, планирания престой, и от това дали визата е за еднократно или многократно влизане в страната. Предвид промени в размера на таксите, съветваме българските граждани да се осведомят преди планирано пътуване за стойността на визата, която им е необходима, чрез посолството на Виетнам в София.
Необходимо е българските граждани да притежават валиден паспорт с най-малко 6 месеца валидност преди планираната дата на напускане на Виетнам. Няма ограничение за брой празни страници в паспорта, но документът следва да е чист, да няма изпокъсани страници, персонализираната страница да е запазена четлива.
В паспорта е необходимо да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
Пътуващите със собствени автомобили следва да притежават разрешение от Главно управление „Митници“ за временен внос на автомобила.
Винетки и тол такси се плащат в брой на определените за целта пътно-пропускателни станции.
При необходимост от удължаване на визи, българските граждани, пребиваващи във Виетнам, могат да се свържат с визовите служби на Министерството на външните работи на Виетнам в гр. Ханой и в гр. Хошимин (Сайгон), както следва:

Посолство на Република България в ХанойСоциалистическа република Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Тел.: +84 24 3845 2908
Факс: +84 24 3846 0856
Дежурен телефон в извънработно време: +84 83 940 9129

Работно време: от 8:00 ч. до 17:00 ч. 
Работно време с граждани: от 9:00 ч. до 12:00 ч. – всеки работен ден от понеделник до петък

Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Посолство на Социалистическа република Виетнам в София
Адрес: 1113 София, ул. “Жетварка” 1
Тел.: +3592 963 26 09
Факс: +3592 963 36 58
Е-mail: vnemb.bg@mofa.gov.vn

Виетнам се намира в субтропичния и тропическия климатичен пояс. Времето на юг и север е коренно различно. Но като цяло можете да почивате във Виетнам през цялата година. Основното нещо е да изберете правилния курорт. Най-добре е да посетите южните провинции от декември до април, когато тук започва сухият сезон. В централния район най-много слънчеви дни има от май до септември, докато януари-февруари се характеризират с високи вълни. Най-доброто време за посещение на Северен Виетнам се счита за пролетта (април-май) и есента (октомври-ноември).

Северен Виетнам

Северен Виетнам е концентрация на фантастични пейзажи и културни паметници – високопланинските оризови тераси на Сапа, подземните реки на ландшафтния комплекс Чанг Ан, маймуните Франсоа и носорогите, криещи се в гъстите корони на националния парк Кат Ба, буйните водопади Детиан заобиколен от мангрови гори и скалисти върхове, като от екраните на Аватар.
Столицата на Виетнам е Ханой, град на Червената река. Това е симбиоза от древна култура, модерни технологии, социализъм, традиции на Изтока и Запада. След разходка в мъгливата градина близо до пагодите на конфуцианския храм на литературата, изведнъж се озовавате в мавзолея на Хо Ши Мин. Стъклените небостъргачи на Trang Thi Avenue заслепяват очите, а езерото Hoan Kiem предлага спокойствие. Те отправят молитви и медитират в храма Den Ngoc Son, а по оживените улици на стария квартал, миришещ на пържени деликатеси и прах, закусват, подстригват се и продават всичко. Всичко това прави Ханой особено очарователен. За повечето туристи обаче столицата става само отправна точка за пътуване до Северен Виетнам.

На сто километра от Ханой се намира най-известната туристическа атракция във Виетнам – заливът Ха Лонг. Това са 3000 малки острова, които като люспи от драконова кожа са разпръснати по водната повърхност на Южнокитайско море. Не си хабете парите за екскурзия! Карайте каяк под каменните сводове на карстови скали, любувайте се на високи зелени планини и мраморни скали от водата, погледнете в студени пещери и прекарайте един от най-незабравимите залези на палубата на кораб.

Централен Виетнам

Пясъчните плажове на Централен Виетнам се превърнаха в любима дестинация за почивка на туристи от цял ​​свят. Главният град на региона е Дананг, голямо пристанище и индустриален център на страната. Широкият пясъчен китайски плаж в Дананг привлича всяка година хиляди кайт сърфисти и уиндсърфисти, които превръщат брега в калейдоскоп от цветни платна и дъски.

Nha Trang е особено популярен сред туристите. Ивицата от бели пясъчни плажове, топло море и студени коктейли, сервирани в баровете на модерните хотели, предразполагат към мързелива почивка. Гмуркачите ще го харесат тук: в близост до курорта има известният плаж Muren, кораловият риф Rainbow и много живописни острови.

Едно пътуване до Централен Виетнам също ще зарадва любителите на историята. Препоръчваме да посетите Хой Ан. Той е изцяло защитен от ЮНЕСКО като пример за древен търговски и пристанищен град, както и Хюе, столицата на последните императори от династията Нгуен. И не пренебрегвайте националния парк Phong Nha-Ke Bang, където се намира най-голямата пещера в света.

Южен Виетнам

В южната част на Виетнам бие сърцето на цялата страна – град Хо Ши Мин. Това е най-големият бизнес център и важен транспортен възел в страната. Древният Сайгон е запазил своята история и своя колониален дух в стените на Двореца на Обединението и катедралата Нотр Дам. От Хо Ши Мин през целия регион Ку Чи се простира мрежа от подземни лабиринти, в които виетнамците се криеха от американците по време на войната.

Ако сте изправени пред избора на курорт, който е идеален за почивка с дете, отидете до Phan Thiet. 40-метровата плажна ивица на града се отличава с нежен вход към морето, плитко крайбрежие и липса на корали, камъни и змиорки. Възможностите за забавление включват Разсадника на крокодилите, където можете да храните влечугите, и Храма на кита, където се съхраняват фрагменти от скелета на най-големия бозайник в света. Ако искате по-активна почивка, изберете полуостров Муи Не. Източното крайбрежие на древно рибарско селище се превърна в център за кайт и сърф на Южен Виетнам.

Перлата на Южен Виетнам е остров Фу Куок. Това кътче от рая е просто създадено за спокойна почивка: белите пясъчни плажове на Бай Сао, медитативното шумолене на палмови дървета, надвесени над брега на Онг Ланг, равномерният вал на лазурни вълни и гъстата зелена джунгла очакват туриста. Но няма място за притеснение, че ще ви омръзне. Туристическата инфраструктура на Фукуока се развива с главоломна скорост: има барове, казина, училища за гмуркане, луксозни хотели и дори международно летище.

  • Виетнам се счита за една от най-безопасните страни в света. Но джебчиите и измамниците са международно явление. Понякога дори граничните служители правят грешки, когато искат пари за безплатна виза. Те също обичат да се „затоплят“ с туристи на пазара. За да избегнете плащането на прекомерни цени, разберете предварително средните цени на продуктите и не се колебайте да се пазарите.
  • Често по пътищата се организират фалшиви катастрофи, когато някой нещастник се хвърля под колелата, пъшка и се прави на жертва, за да получи отплата. Затова бъдете изключително внимателни, ако решите да наемете мотопед. И не забравяйте да носите каска, в противен случай ви гарантира глоба от полицията, но на законово основание.
  • Правенето на снимки на военни съоръжения е строго забранено, не поемайте рискове, дори и да са много красиви. 
  • Не пийте вода от чешмата, не поръчвайте коктейли с лед в евтини заведения, не се зареждайте с плодове в първите дни на пристигането си и внимавайте с местния алкохол.
loader-image
Ханой, VN
00:00, 14/07/2024
temperature icon 30°C
облачно
Humidity Humidity: 84 %
Pressure Pressure: 1003 mb
Wind Wind: 12 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 30 Km/h
Clouds Clouds: 89%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:23
Sunset Sunset: 18:41