fbpx
Узбекистан
1 BGN = 7,055.21 UZS

Столица –  Ташкент

Валута – Узбекистански сом

Не се изискват никакви мерки.

С Указ № УП-5611 на Президента на Република Узбекистан, в сила от 1 февруари 2019 година, е премахнат визовия режим за притежателите на всички видове български паспорти, За престой до 30 дни. При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната. Задължително е притежаването на медицинска застраховка, валидна за територията на Република Узбекистан.

За престой в Узбекистан над 30 дни, е необходима виза. Въведена е система за издаване на електронни визи за чужденци, която установява опростена процедура за издаване на визи (по отношение на някои държави, вкл. и България). За целта на сайта e-visa.gov.uz  се попълват необходимите данни, прилагат се сканирани снимки и копие на паспорта, заплаща се с банкова карта и електронната виза се получава по е-mail. Разпечатката на електронната виза се предоставя на паспортния контрол, при влизане в Узбекистан.

Официална информация за издаването на входни визи за Република Узбекистан може да бъде намерена на:https://mfa.uz/ru/consular/visa/  и https://mfa.uz/en/consular/visa/.

Безвизов престой, над 30 дни, за лица под 16 г. Може да се осъществи такъв престой в Република Узбекистан, но чуждите граждани, които не са достигнали 16-годишна възраст трябва да са придружавани от законните си родители или попечители и да имат биометричен документ за пътуване, за времето на действие на визата на придружаващото лице. Престоят без виза за тях е разрешен за не повече от деветдесет дни, считано от датата на влизане в страната.

Допълнителна информация по визови въпроси може да бъде получена от:

Посолство на Република Узбекистан в Анкара, Република Турция
Канцелария: Анкара, Sancak Mah. 549. Sok. No. 3
Работно време: 09:00 – 17:00 часа
Tел.: +90 312 4413871, +90 312 4415726
Tел.: +90 312 4411746 (Консулски отдел)
Факс: +90 312 4427058
uzbekistanemb@gmail.com

Адрес: 52 Rakatboshi str. Tashkent 100031, Uzbekistan
Работно време: понеделник-петък, 9.00 – 17.30 ч.
Приемно време на Консулската служба: 10.00 – 13.00
Тел.: +998 71 256 48 88;
Факс: +99871 120 33 73
Дежурен телефон в извънработно време: +998 90 987 12 00
e-mail посолство: Embassy.Tashkent@mfa.bg 
e-mail консулска служба: Consular.Tashkent@mfa.bg
website: www.mfa.bg/embassies/uzbekistan 

Посолство на Република Узбекистан в Анкара, Република Турция
Канцелария: Анкара, Sancak Mah. 549. Sok. No. 3
Работно време: 09:00 – 17:00 часа
Tел.: +90 312 4413871, +90 312 4415726
Tел.: +90 312 4411746 (Консулски отдел)
Факс: +90 312 4427058
uzbekistanemb@gmail.com

Почетен консул на Република Узбекистан в Република България
г-н Петър Манджуков
Консулски окръг: София + област Пловдив
Канцелария: София, ул. „Беловодски път” № 15-17
Телефон: +359 2 917 02 01
E-mail: honoraryconsul.uzbek@mandjoukov.bg

Най-доброто време за пътуване до Узбекистан е от април до юни или от септември до октомври. Средната температура през деня е +19 °C, през нощта – +14 °C. През пролетта всичко наоколо цъфти, раззеленява се и времето е прекрасно. Ако отидете през есента, ще имате възможност да опитате прочутите дини, пъпеши и пресни плодове. През юли-август е много горещо, термометърът може да се покачи до +39 °C. Ето защо, ако сте планирали пътуване по това време, най-добре е да отидете в планината.

Много градове в Узбекистан са започнали съществуването си преди нашата ера. Разбира се, сградите от онова време не са оцелели до наши дни. Но тук е напълно възможно да видите архитектурата от 13-14 век.

Ташкент

Ташкент (в превод от узбекски „каменен град“) е столицата на Узбекистан и най-големият град в републиката. Тъй като на Изток животът кипи около базарите, пазарът Чорсу е задължително място за посещение от тези, които се окажат в Ташкент. Той процъфтява от Средновековието и ви позволява наистина да се потопите в атмосферата на източния свят. На рафтовете му можете да видите огромни дини, пъпеши със завладяващ аромат, зрели домати, наситени зелени билки, цветни тъкани, килими и невероятно красиви рисувани съдове. Водещата позиция сред най-посещаваните места в Ташкент е заета от Ботаническата градина. Благодарение на мекия си климат, той е отворен за гости през цялата година. Територията му е разделена на 5 зони, всяка от които моделира природните комплекси на Източна и Централна Азия, Северна Америка, Европа и Далечния изток. Най-добрият начин за придвижване в града е с метро. Не само защото е бърз и удобен вариант, но и защото метрото в Ташкент е много красиво.

Бухара

Друг голям град на Узбекистан е Бухара, който самите узбеки наричат ​​свещен. Едно старо поверие гласи: „Благословена светлина пада от небето върху всички мюсюлмански градове и над Бухара се издига към небето.“ И всичко това, защото тук има невероятен брой джамии, както и гробници на ислямски светци. Особено внимание заслужава старата част на града, която съдържа повече от 170 архитектурни и исторически паметника. Разходете се из площад Lyabi-Khauz, посетете джамията Калян, разгледайте средновековните бани, възхитете се на красотата на медресето Nodir-Divan-Begi и останете тук за вечеря. Бухара ви дава усещането за приказка – всичко тук е толкова вълшебно и красиво.

Самарканд

Самарканд е третият по големина и население в Узбекистан и един от най-старите градове на планетата. Повече от 2000 години той е бил централната точка на Великия път на коприната, свързващ Китай и средиземноморските страни. Много хора идват тук, за да видят със собствените си очи известния Регистан, който е служил като централен площад през Средновековието. Това е архитектурен ансамбъл, състоящ се от три медресета, зашеметяващи по своята красота – Тиля-Кари, Улугбек и Шердор. Заслужава вниманието на туристите и джамията Биби-Ханим и мемориалният комплекс Шахи Зинда, който местните жители наричат ​​„уличното гробище“. В мавзолея почиват мюсюлмански светци, роднини на известния владетел Тимур, религиозни дейци, мислители и философи. Комплексът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Хива

Хива е уникален град с многовековна история. Да стигнете до него не е лесно – трябва да преодолеете пустинята Кизилкум. Удобен е за туристите, защото повечето от атракциите са концентрирани във вътрешния град – Ичан-Кала. Има 60 паметника, датиращи от 16-ти до 20-ти век. Повечето медресета, джамии, минарета и дворци на Хива датират от ерата на съществуването на едноименното ханство (17-19 век). Архитектите са създали уникално красиви архитектурни сгради в града, така че се насладете на тяхното разнообразие, докато се разхождате спокойно из тесните му улички. Символът на града е минарето Калта Минор, древен паметник с височина 29 метра. Сградата не е завършена, така че местното население създаде много легенди, всяка от които обяснява своята причина за незавършеността на проекта. Побързайте и направете обиколка тук и разберете сами.

Термез

Термез е най-южният град на Узбекистан. Недалеч от него е известният „Мост на приятелството“, който свързва Узбекистан с Афганистан. Чрез него беше извършено изтеглянето на войските след края на 10-годишната война. Много туристи идват тук, за да почетат паметта на загиналите войници. Този град беше буквално изтрит от лицето на земята няколко пъти. Затова си струва да започнете запознанството си с посещение на Археологическия музей, открит през 2002 г. и събиращ огромен брой артефакти от различни времена. Също така ще бъде интересно да видите будисткия храмов комплекс Fayaz-Tepe (1-3 век пр.н.е.), да посетите резервата Aral-Paigambar и семейната гробница на местните саиди.

  • Узбеките се занимават с търговия от древни времена и знаят, че клиентът винаги е прав.
  • „Не пиеш чай, откъде намираш сила?“ – популярен израз на узбеките. Те не позволяват на гостите да напуснат къщата, без да ги почерпят с чаша от тази напитка.
  • За местните жители пилафът не е просто ястие, а част от културата, национален символ. През 2016 г. ястието е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство.
  • Жените не могат да седят на една маса с мъжете, те имат отделно място.
  • Узбеките се женят със съгласието на родителите си. Дори в 21 век малко хора се осмеляват сами да изберат половинката си.
loader-image
Ташкент, UZ
20:23, 13/07/2024
temperature icon 32°C
ясно небе
Humidity 31 %
Pressure 998 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:01
Sunset Sunset: 19:55