fbpx
ОАЕ, Рас ал Хайма

Най-северното емирство, Ras Al Khaimah, люлка на държавността и курортна Мека на ОАЕ се намира само на 45 минути от Дубай. 

Бързаме да споделим най-забележителните факти за това невероятно емирство.

1.Емирството дължи името си „Върхът на Шатрата“ – по този начин се превежда Ras Al Khaimah от арабски, на географското си положение в най-северната част на ОАЕ.

2. На територията на Ras Al Khaimah се е намирал град Джулфар, основан от древните арменци, известен като център на търговията с перли. Тук, според легендата, Савската кралица е отседнала по време на пътуването си до цар Соломон.

3. Ахмад Ибн Маджид, арабски мореплавател и картограф, е роден на територията на Рас Ал Хайма през 1421 г. Като първи арабски мореплавател, той е признат на Запад за заслугите си в подпомагането на Васко да Гама да открие пътя от Африка до Индия.

4. Емирството отдавна е известно като „пиратското крайбрежие“, тъй като постоянно е било атакувано от пирати. В старите времена коничните наблюдателни кули и крепости са били използвани за защита срещу вражески набези. 18 от тях са оцелели и до днес.

5. В Рас Ал Хайма се намира най -високата точка в ОАЕ – планината Джабел Джейс, която се издига на 1910 метра над морското равнище и е популярна както сред романтиците, така и сред любителите на екстремните спортове – колоездачите и катерачите.

6. Wahakbaya (Al Wahabiyyah) – един от най-древните видове танци, е възникнал в Ras Al Khaimah. Изпълнява се на семейни тържества, сватби и официални празници.

ОАЕ, Рас ал Хайма

7. Рас Ал Хайма е най -зеленото емирство, климатът тук позволява да се отглеждат зеленчуци и плодове и дори да се изнасят, тук се намира една трета от финиковите насаждения в ОАЕ, има сенчести горички и градини.

8. Джазират Ал Хамра (Al Jazirat Al Hamra) – истински град-призрак, който е най-стария в Персийския залив и последното оцеляло автентично традиционно селище в ОАЕ. Според легендата в наши дни в изоставените къщи живеят джинове, които излизат на улицата по здрач.

9. Бреговата линия на Ras Al Khaimah е дълга 62 километра и се състои от най-чистия пясък с цвят на теракота.

10. Снежнобелият пясък на изкуствения остров Марджан (AL Marjan) с обща площ от около три милиона квадратни метра е донесен специално от Африка, а необитаемата му територия е гъсто покрита със скелети от сепия.

11. Рас Ал Хайма е последното емирство, присъединило се към съюза на Емирствата през 1972 г.

12. Местността Хат (Khatt) в югоизточната част на Рас Ал Хайма е известна със своите горещи минерални извори, водата от които се влива в басейни използвани за лечебни бани.

ОАЕ, Рас ал Хайма

13. Учените са успели да пресъздадат историята на емирството до бронзовата епоха и сега в местния исторически музей на Ras Al Khaimah можете да видите археологически находки, които са на повече от 7000 години.

14. В Ras Al Khaimah има перлена ферма, чиито продукти надвишават стандартите за качество на японските, полинезийските и китайските перли Акоя, предимно по размер и блясък. Средният размер на перлите, отглеждани тук, е 7 мм и може да достигне до 12 мм при максимум 8 мм за японските перли Акоя.

15. Рас Ал Хайма е най-свободолюбивото емирство: тук няма забрани, а местният дрескод за туристи позволява както къси шорти, така и голи рамене.

16. Северното разположение на емирството го е надарило с по-мек климат в сравнение с останалите емирства.

17. Пясъкът в пустинята Ras Al Khaimah се отличава с ефекта си „хамелеон“: в зависимост от осветлението и ъгъла на видимост цветът му може да блести с червени, жълти и дори зеленикави нюанси.

18. В Рас Ал Хайма има мангрова лагуна, по която може да се движите с кану. Това е любимо местообитание за фламинго.

ОАЕ

Повече за ОАЕ

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.