fbpx
ОАЕ

Великолепният град Дубай, интересен, многостранен и необичаен – истински оазис в пустинята. Растейки бързо след откриването на нефт в ОАЕ, той бързо се превърна в един от най-модерните мегаполиси в света и е наистина впечатляващ. Между другото, летище Дубай също се смята за едно от най-добрите в света и заслужено – вероятно всеки, който е бил там, ще се съгласи с това.

1.Преди около 7000 години на мястото на пустинята, където сега е построен Дубай, е имало огромно блато от мангрови гори.

2. Дубай е най-големия град в Обединените арабски емирства, но не е столицата. Тази роля се играе от Абу Даби.

3. Град Дубай е на малко повече от два века, но до момента, в който в края на 60-те години на миналия век е открит петрол в неговата околност, той е бил тих и не твърде впечатляващ град.

4. Автобусните спирки в Дубай са затворени и климатизирани. Вярно е, не всички.

5. Финият прах, който се носи от вятъра от пустинята, бързо се натрупва в апартаментите в Дубай. Без значение как заключвате прозорците, ще трябва често да забърсвате праха.

6. Дубай е един от най-горещите градове в света. През лятото температурата на сянка тук често се повишава до +50 градуса.

7. Процентът на престъпност в Дубай е нулев. А законите в ОАЕ са много строги по отношение на нарушителите.

8. По време на сухия сезон, от май до октомври, в Дубай не вали. Като цяло, никога, изключения се случват веднъж на няколко десетилетия.

9. Полицията в Дубай кара автомобили Ferrari, Lamborghini и Bentley.

10. Повече от 80% от населението на Дубай са трудови имигранти. Местното население на града рядко работи и в такива случаи те работят само на високо платени длъжности някъде в правителствени структури или големи корпорации.

ОАЕ

11. В началото на 90-те години на миналия век Дубай е бил пустиня с типични високи сгради. Сега е град на чисти улици и искрящи небостъргачи.

12. По брой стоки, преминаващи през него за международна търговия, Дубай се нарежда на трето място сред всички градове в света, след Хонконг и Сингапур.

13. В Дубай се намира Бурж Халифа, най-високата сграда в света. Височината му е 824 метра.

14. Във водата близо до Дубай има комплекс от изкуствени острови, създадени изкуствено в плитки води. Повечето от тях са направени под формата на палми.

15. Дубай продължава да расте с огромни темпове, като строителството продължава буквално навсякъде. Тук се намира всеки пети кран на Земята.

16. Местният увеселителен парк, наречен Dubiland, е най-големия в света.

17. Някои хотели в Дубай имат 7 звезди и е невъзможно да се настаните без предварителна резервация.

18. Жителите на Дубай купуват около 40% от цялото добито злато в света.

19. Тъй като по-голямата част от местните жители са трудови имигранти, дошли да работят, в града има много повече мъже, отколкото жени – около 70% от населението.

20. В Дубай има автомати, които продават златни кюлчета по същия начин, по който обикновено се продават напитки и шоколади.

ОАЕ

21. Тук се намира най-високия тенис корт в света. Той се намира на върха на Бурж Ал Араб, известния хотел с форма на платно. Кортът е отделен от повърхността на земята с разстояние от 321 метра.

22. За публични прояви на обич като прегръдка или „държане за ръце“ в Дубай можете лесно да влезете в затвора. И това важи и за туристите.

23. Туристите, пристигащи в Дубай, обикновено не виждат обратната му страна, която местните власти внимателно крият от тях – зловещи казарми, в които живеят работници от Индия и Пакистан, работещи за 300-500 долара на месец. Ярък пример е районът Сонапур.

24. През 1968 г. в целия Дубай има само 13 регистрирани автомобила.

25. Сред всички градове в света Дубай е на второ място след китайския Шанхай по ръст.

26. Търговският център Dubai Mall, разположен тук, е най-големият в света.

27. Всички местни жители винаги са изключително коректни и учтиви. Това е отчасти защото лесно можете да влезете в затвора за обида или неприличен жест публично.

28. Има специални таксита за жени, с жени шофьори. А също и отделни секции за жени в автобуси и вагони във влакове.

29. Бреговата линия на Дубай е най-дългата сред всички градове в света, тъй като градът се простира по крайбрежието.

ОАЕ

Повече за ОАЕ

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.