fbpx
ОАЕ
1 BGN = 2.05 AED

Столица – Абу Даби

Валута – Дирхам AED

В Обединените арабски емирства отпаднаха ограниченията, свързани с COVID-19. Пътниците, пристигащи на територията на Абу Даби вече не са длъжни да представят сертификат за ваксинация и/или PCR тестове.

Считано от 07.11.2022 г. отпада и изискването за задължително носене на маски на публични места в страната, с изключение на здравните заведения. Отпадна и изискването за представяне на зелен сертификат от мобилното приложение “AlHosn” при посещение на публични места в Абу Даби (в Дубай представянето на сертификат при посещение на публични места отпадна като изискване още в предходните месеци).

Съгласно споразумение от 6-ти май 2015 г. гражданите на ЕС (с изключение на гражданите на Обединеното кралство и на Ирландия, които не са страни по споразумението) – притежатели на валиден обикновен паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от държава-членка на ЕС, както и гражданите на ОАЕ – притежатели на валиден паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от ОАЕ, се освобождават от задължението да притежават визи за краткосрочно пребиваване, когато влизат и пребивават на територията на другата договаряща страна за срок до 90 дни, за всеки период от 180 дни към датата на влизането.

Изискванията за работни и дългосрочни визи остават непроменени. За започване на работа е необходимо да се влезе в страната с предварително издадено специално разрешение за работа.

Внимание!

– Задграничният Ви паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването.

– Местните власти не допускат влизането на територията на ОАЕ с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство. Допуска се само напускането на страната с временен паспорт, издаден от генералното консулство на Република България в Дубай.

С писмо от 1 юни 2018 г. до авиокомпаниите, осъществяващи полети до и от ОАЕ, емиратските власти са съобщили за въвеждането на нови правила за пътуване на малолетни и непълнолетни лица, както и за пътуване, при което малолетното или непълнолетно лице се придружава само от единия родител.

При пътуване на малолетни и непълнолетни чуждестранни граждани на ГКПП на международните летища в ОАЕ е необходимо да се представя издадено от родителите (съответно от настойниците или попечителите) пълномощно за пътуване, в което са вписани постоянният адрес на пътуващия/пътуващите и адресът по пребиваване в ОАЕ, включително данни за посрещащите/приемащите лица.

Изискването ще се прилага и в случай, че малолетните и непълнолетните чуждестранни граждани се придружават от трето лице.

На ГКПП допълнително следва да се представи и копие от удостоверението за раждане на пътуващия малолетен/непълнолетен.

В случай на придружаване от родител, чието фамилно име е различно от името на малолетното или непълнолетното лице, трябва да се представи копие от удостоверение за раждане, от което да е видна роднинската връзка между лицата.

Към момента от ОАЕ няма въведена задължителна форма за пълномощното, което следва да се представя при граничния контрол на международните летища. Властите не са съобщили и дали е необходима заверка на документите.

Не е налице и изискване за език на пълномощното, като следва да се очаква, че ще се приемат документи, издадени на английски и/или арабски език, съответно преводи. Препоръчва се ползването на многоезични извлечения от актовете за раждане.

В случай на основателни съмнения, местните власти си запазват правото да откажат достъп на лица до територията на ОАЕ и да депортират пътуващите малолетни и/или непълнолетни чуждестранни граждани.

Повече подробности и допълнителна актуална информация биха могли да бъдат получени от авиокомпанията, с която се планира осъществяването на полета на малолетното или непълнолетно лице.

Адрес: Al-Nahayan Camp Area, Jafn Street, Villa 6, Abu Dhabi, P.O.Box 73541
Телефон: 00971 2 6443381; 00971 2 6443383; 00971 2 6443384
Email: Embassy.Abu.Dhabi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/uae

Генерално Консулство на Република България в Дубай
Адрес:  Jumeirah 1, Jumeirah Road 126b, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Тел.: +971 4 3442419
Факс: +971 4 3442341
Дежурни телефони в извънработно време: +971 4 344 24 19
Консулска служба, приемно време: неделя,понеделник,сряда и четвъртък 09.30 – 13.00 Неприемен ден – вторник
Почивни дни: петък и събота
Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/uaegc

Най-добрите месеци за пътуване са от октомври до април. Температурата на въздуха варира между +26-35 °C, температурата на водата +23-28 °C. Но през зимните месеци температурата на водата пада до +16-18 °C, така че е по-добре да плувате в басейните. През лятото има знойна жега, температурата на въздуха достига +45 °C, така че дори много местни жители предпочитат да заминат за по-хладни страни.

Обединените арабски емирства са място, където не можете да повярвате на очите си, когато го посетите за първи път. Страната строи най-доброто: най-високите хотели, най-големия закрит ски парк, най-големия увеселителен парк. Какво да кажа, ОАЕ е една от най-богатите страни в света.

Абу Даби

Абу Даби е столицата на ОАЕ, най-голямото и богато емирство, което съдържа най-много „чудеса“, създадени от човека. Това е уважаван, улегнал и луксозен град. Повечето от неговите атракции са изградени на остров Яс. Има и състезателната писта Яс Марина, която е една от пистите на Формула 1, както и тематичният парк Ferrari World. Има също воден парк, състезателна писта и много други възможности за отдих. Остров Яс се счита за един от най-добрите туристически проекти в света. Друга интересна атракция на Абу Даби е джамията Шейх Зайед. Тази сравнително нова сграда се смята за перлата на Обединените арабски емирства – цялата е изработена от бял мрамор, ръчно завършена, заобиколена от изкуствени езера и канали.

Дубай

Дубай е най-големият град в ОАЕ. Тази научно-фантастична история от реалния свят впечатлява с мащабните си дизайни, които се виждат от космоса – стъклени небостъргачи, създадени от човека природни резервати и остров Палми. Препоръчваме ви да се изкачите на най-високия небостъргач в света – Бурж Халифа. Идеалното време за посещение е, разбира се, преди залез слънце. В подножието му ще откриете най-големия музикален фонтан в света, а до него е Dubai Mall, където можете да си купите буквално всичко: от изключителен магнит до кола. Има и голям аквариум с акули и много редки риби.

Рас ал Хайма

В горещата пустиня на ОАЕ, на брега на Персийския залив, се намира цъфтящ оазис – Рас ал-Хайма. Столицата на едноименното емирство в северната част на страната е разположена от двете страни на залива. Рас ал Хайма е известен със своите девствени плажове с бял пясък и тюркоазени води, отлични условия за активен отдих, множество туристически атракции и природни чудеса. Дори през нощта е невъзможно да скучаете в града – ресторанти с музика на живо и изпълнения на арабски танцьори привличат гостите с магическата атмосфера на ориенталска приказка.

Шарджа

Шарджа е подходяща за по-спокойна, спокойна семейна почивка. Тук можете да се насладите на девствените плажове на брега на Персийския залив, да посетите местните ориенталски пазари и да се забавлявате в Al Jazeera Park. Шаржа се счита за уникална културна столица. Някои от основните забележителности са джамията Крал Фейсал и древния квартал Мереджа. Тук има и много музеи: етнографски, художествени, археологически, исторически.

Фуджейра

Фуджейра се препоръчва за любителите на активния отдих – гмуркане и гмуркане с шнорхел. Това емирство е разположено на брега на Оманския залив с много планински носове, минерални извори, естествени клисури и зелени площи. Благодарение на планинската верига Хаджар, тази територия има микроклимат с висока влажност – температурата тук е няколко градуса по-ниска, отколкото в други емирства.

Струва си да се обърне внимание на факта, че ОАЕ има много строги правила:

  • Трябва да се обличате така, че дрехите ви да покриват коленете, лактите и деколтето.
  • Можете да носите бански само на плажа и близо до басейна.
  • Трябва да се въздържате от прегръдки и целувки на улицата и на обществени места.
  • Когато правите снимка за спомен, уверете се, че в кадъра няма мюсюлманка, това се счита за обида.
  • Трябва да се има предвид, че ОАЕ е ислямска държава и следователно пиенето на алкохол тук е „харам“, тоест е забранено. Следователно можете да пиете алкохол само в някои ресторанти, барове и клубове.

Спазването на прости правила няма да развали почивката ви, а напротив ще направи престоя ви в ОАЕ специален, давайки ви възможност да уважавате религията и обичаите на тази необикновена и много уникална страна.

loader-image
Абу Даби, AE
07:58, 20/05/2024
temperature icon 30°C
ясно небе
Humidity Humidity: 62 %
Pressure Pressure: 1006 mb
Wind Wind: 7 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:37
Sunset Sunset: 19:01