Бодрум, Турция
Турция
Полезна информация за Турция
Турция
Почивки и екскурзии до Турция
Турция - знаме
Условия за влизане във Турция при ковид 19

Бодрум е турски курортен град, разположен в югозападната част на страната. Бреговете му се мият от водите на Егейско и Средиземно море. Поглеждайки залива отгоре, можете да видите, че той е разделен от нос на два залива. Средновековният замък Свети Петър, древното седмо чудо на света – мавзолеят на Халикарнас, амфитеатърът, музеят на подводната археология са хармонично съчетани със скъпи яхти, модерни плажове, водни паркове и други предимства на цивилизацията. 

1. Бодрум се намира в турската провинция Мугла. Населението на града е около 35 хиляди души. Районът е с умерен средиземноморски климат. Метеорологичните условия се формират поради влиянието, в по-голямата си част, на Егейско море. Ето защо времето тук е по-удобно, по-меко, отколкото в други крайбрежни курорти.

2. В древността градът се е наричал Халикарнас – столица на историческата област Кария. Интересното е, че това е родното място на древногръцкия историк Херодот от Халикарнас, който за първи път споменава това място в своя труд „История“.

3. Владетелят на Кария през IV век пр.н.е. д. е Мавзол. Именно той дава на града статут на столица. По желание на съпругата му тук се издига гигантска гробница, която става едно от седемте чудеса на древния свят. Гробницата дава начало и на нов архитектурен стил – мавзолей. Интересното е, че мавзолеят в Хеликарнас е просъществувал деветнадесет века и се е срутил след силно земетресение.

4. През 13 век, под ръководството на рицарите от Ордена на хоспиталиерите, от останките на каменни блокове на гробницата е построен замъка Свети Петър – друга атракция на съвременния Бодрум. През 20-те години на ХХ век градът е под властта на Италия. Гарнизонният батальон е бил разположен в самия замък.

5. След края на италианската окупация, историческото място е изоставено за няколко десетилетия. От 1962 г., съгласно инструкциите на правителството, на мястото на строителството е организиран музей на подводната археология.

Бодрум, Турция

6. Един от най-интересните експонати на музея е моделът на кораба Улубурун, който е открит от един от водолазите. Корабът е разбит близо до град Кас през 14 век. Дължината на кораба е 20 метра, товароносимостта е 20 тона, материалът на корпуса е кедрова дъска.

7. Кара Ада или Черния остров. Разположен на 3 км от Бодрум, този остров се отличава с наличието на уникални геотермални и кални извори, които се намират в малка пещера, създавайки там специален микроклимат.

8. Къщата на Зеки Мурен или Музей на изкуствата Зеки Мурен. В страната го наричат турския Елвис Пресли. Тук можете да видите колекцията от награди на майстора на киното и музиката, негови лични вещи, сценични костюми.

9. Днес курортът се смята за може би един от най-активните градове в Турция, благодарение на големия брой кафенета, нощни клубове, ресторанти и дискотеки. Туристите идват тук от цяла Европа, за да се забавляват.

10. За тези, които планират да посещават града със завидна честота и имат свое собствено кътче тук, местните специализирани компании за недвижими имоти са готови да предложат голям избор от къщи, вили, апартаменти на много интересна цена.

Бодрум, Турция
Турция
Полезна информация за Турция
Турция
Почивки и екскурзии до Турция
Турция - знаме
Условия за влизане във Турция при ковид 19