fbpx
Бодрум, Турция

Бодрум е турски курортен град, разположен в югозападната част на страната. Бреговете му се мият от водите на Егейско и Средиземно море. Поглеждайки залива отгоре, можете да видите, че той е разделен от нос на два залива. Средновековният замък Свети Петър, древното седмо чудо на света – мавзолеят на Халикарнас, амфитеатърът, музеят на подводната археология са хармонично съчетани със скъпи яхти, модерни плажове, водни паркове и други предимства на цивилизацията. 

1. Бодрум се намира в турската провинция Мугла. Населението на града е около 35 хиляди души. Районът е с умерен средиземноморски климат. Метеорологичните условия се формират поради влиянието, в по-голямата си част, на Егейско море. Ето защо времето тук е по-удобно, по-меко, отколкото в други крайбрежни курорти.

2. В древността градът се е наричал Халикарнас – столица на историческата област Кария. Интересното е, че това е родното място на древногръцкия историк Херодот от Халикарнас, който за първи път споменава това място в своя труд „История“.

3. Владетелят на Кария през IV век пр.н.е. д. е Мавзол. Именно той дава на града статут на столица. По желание на съпругата му тук се издига гигантска гробница, която става едно от седемте чудеса на древния свят. Гробницата дава начало и на нов архитектурен стил – мавзолей. Интересното е, че мавзолеят в Хеликарнас е просъществувал деветнадесет века и се е срутил след силно земетресение.

4. През 13 век, под ръководството на рицарите от Ордена на хоспиталиерите, от останките на каменни блокове на гробницата е построен замъка Свети Петър – друга атракция на съвременния Бодрум. През 20-те години на ХХ век градът е под властта на Италия. Гарнизонният батальон е бил разположен в самия замък.

5. След края на италианската окупация, историческото място е изоставено за няколко десетилетия. От 1962 г., съгласно инструкциите на правителството, на мястото на строителството е организиран музей на подводната археология.

Бодрум, Турция

6. Един от най-интересните експонати на музея е моделът на кораба Улубурун, който е открит от един от водолазите. Корабът е разбит близо до град Кас през 14 век. Дължината на кораба е 20 метра, товароносимостта е 20 тона, материалът на корпуса е кедрова дъска.

7. Кара Ада или Черния остров. Разположен на 3 км от Бодрум, този остров се отличава с наличието на уникални геотермални и кални извори, които се намират в малка пещера, създавайки там специален микроклимат.

8. Къщата на Зеки Мурен или Музей на изкуствата Зеки Мурен. В страната го наричат турския Елвис Пресли. Тук можете да видите колекцията от награди на майстора на киното и музиката, негови лични вещи, сценични костюми.

9. Днес курортът се смята за може би един от най-активните градове в Турция, благодарение на големия брой кафенета, нощни клубове, ресторанти и дискотеки. Туристите идват тук от цяла Европа, за да се забавляват.

10. За тези, които планират да посещават града със завидна честота и имат свое собствено кътче тук, местните специализирани компании за недвижими имоти са готови да предложат голям избор от къщи, вили, апартаменти на много интересна цена.

Бодрум, Турция