fbpx
Анталия, Турция

Анталия е един от най-популярните турски курорти, известен със своите чисти плажове и красива природа. Но достойнството на този град не се ограничава до тук – това място е буквално наситено с древна история и тук няма да скучаете, дори и да не сте фен на мързелива почивка на плажа.

1. Точната възраст на Анталия не е известна, но може да се твърди, че този град е на повече от две хиляди години – първото аналистично споменаване за него датира от 159 г. пр. н. е.

2. За Турция Анталия е не само важен и печеливш курорт, но и почти основно пристанище.

3. В различно време Анталия многократно е преминавала от ръка на ръка, така че тук можете да видите архитектурни паметници не само от различни епохи, но и от различни култури.

4. Преди падането на Византия Анталия се е смятала за християнски град, въпреки че ислямът започва да се разпространява в тези части преди около хиляда години.

5. Мнозина твърдят, че портокалите, отглеждани в провинция Анталия, са най-вкусни.

Анталия, Турция

6. След края на Първата световна война Анталия е под контрола на италианските войски, които окупират града в продължение на две години.

7. Анталия има около милион постоянни жители, но през високия сезон тук живеят два пъти повече хора благодарение на пристигащите туристи.

8. Анталия е доста ясно разделена на стар и нов град. Навсякъде има интересни места.

9. В Анталия има две международни летища от висок клас наведнъж, тъй като едно летище просто не може да се справи с рязко нарастващия поток от туристи през лятото.

10. По различно време този град успява да бъде под властта на гърци, римляни и византийци.

11. Едно от най-популярните места сред гостите на Анталия е невероятният океанариум. Всеки шофьор на такси тук го познава.

Анталия, Турция