fbpx
Турция

Кападокия може да се сравни с приказна страна, толкова е различна от другите градове по света. Много туристи казват, че когато стигнете до Кападокия, се чувствате като на друга планета. Това е място, където пътникът е удивен от невероятните гледки, където стотици балони с горещ въздух излитат в небето едновременно.

1. Регионът Кападокия е отворен за туризъм от 1960 г.

2. В Кападокия са заснети много филми. През последните 40 години тук са снимани повече от 900 филма, телевизионни сериали, предавания, документални филми и реклами от представители на 32 държави.

3.  В Кападокия има около 200 подземни града. Но само 36 от тях са известни. Подземни градове съществуват в Кападокия от 4 век пр.н.е. Тези структури, които хората са създали, за да избегнат византийски, арабски и римски нападения, днес са една от най-популярните туристически дестинации.

14. Един от най-известните подземни градове на Кападокия е Деринкую. Този град има 18 нива от тунели, а най-ниският му слой се намира на дълбочина 85 метра (археологическите разкопки все още са в ход и може да бъде много по-дълбоко). Учените предполагат, че този град може да приюти около 20 хиляди души и значително количество добитък.

15. Благодарение на ерозията и атмосферните влияния (променливото време играе важна роля в този процес) в този район се появява една от най-интересните природни забележителности – каменни стълбове или, както ги наричат турците, „феи, приказни комини“ (още повече, че това явление е уникално за Кападокия и не се среща никъде другаде). Конусите обикновено са разположени или като плътна стена, или в отделни групи, докато някои от образуванията са доста високи (около четиридесет метра).

Деринкую, Кападокия, Турция

6. Кападокия не е име на град или селище, а историческото име на областта, която се намира в Централна Анадола в Турция. Регионът на Кападокия е известен главно с градовете Гьореме, Ургуп, Аванос и Учисар. Кападокия обаче всъщност е обширен регион, който включва провинциите Невшехир, Киршехир, Нигде, Аксарай и Кайсери.

7. Кападокия има толкова уникална геология, че подобна област на нашата планета просто не съществува.

8. Значението на думата Кападокия е „Земя на красиви коне“, преведено от персийски.

9. Музеят на открито Гьореме в Кападокия е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1985 г.

10. Кападокия се намира на 305 км от Анкара, 750 км от Истанбул, 780 км от Измир и 535 км от Алания.

 

Гьореме, Кападокия, Турция

11. Тези земи, които сега са природни чудеса, са били обитавани от асирийци, хети, перси, фриги и римляни.

12. В Кападокия има много църкви и манастири. Най-известните от тях са църквата Каранлик (Тъмна църква), църквата Йуланли (змия), църквата Елмали (ябълка), църквата Токали (катарама), църквата Юзумлу (грозде), женският манастир.

13. Кападокия е център на винения туризъм в Турция. Факт е, че тук се правят най-вкусните вина на Анадола.

14. Една от емблематичните атракции на Кападокия са балоните с горещ въздух. Това е, което виждаме в повечето реклами. И ако отидете в Кападокия, не забравяйте да се качите на един от тях. От върха се откриват невероятни гледки към района.

15. Можете също така да плавате из Кападокия на гондола, тъй като река Кизилирмак е много пълноводна и живописна.

16. Не се изненадвайте, ако чуете звуците на класическа музика, идващи от пещерите в Кападокия. Музикалният фестивал, който се провежда в Кападокия, ежегодно привлича стотици туристи в този регион. В автентичната атмосфера на Кападокия можете да се насладите на вкусно вино и да послушате музика.

Кападокия, Турция
Турция

Повече за Турция

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.