fbpx
Тайланд

Кралство Таиланд е гостоприемна земя, чието неофициално име е „Страната на усмивките“. През последните години Таиланд се превърна в една от най-популярните туристически дестинации в света – тук всеки може не само да се наслади на неземната красота на природата, но и да вкуси от всички удоволствия, които може да си представи.

1. Тайланд е съставен от общо 1400 отделни острова. Един от най-известните от тях е остров Кох Фи Фи, който се намира в близост до Пукет. Ако се чудите защо това име не ви говори нищо, ето един жокер: на него е сниман филмът „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо.

2. В тайландския език няма дума за глад.

3. Аптеките в Тайланд продават не само лекарства, но и всякакви дреболии като шоколадови блокчета, сода и т.н.

4. Много тайландци паркират мотоциклетите си директно у дома.

5. Най-популярните автомобили в Тайланд са пикапите на различни марки.

6. Както във Филипините, в Тайланд има много хора със сменен пол.

7. Шофьорска книжка в Тайланд може да се получи за половин ден, като се изслуша лекция за правилата на движение и се разходиш с инструктор.

Тайланд

8. Уличната храна в тази страна е безумно популярна сред всички слоеве от населението. Скъп мерцедес, паркиран пред евтино кафене с пластмасови столове на тротоара, е често срещана гледка.

9. Тайландците често казват, че европейците миришат лошо. Самите тайландци са обсебени от хигиената – те вземат душ по пет пъти на ден, ако е възможно.

10. Докосването до главата на местен жител в Тайланд е ужасна обида. Тайландците вярват, че главата е седалището на душата.

11. Почти е невъзможно чужденец да получи тайландско гражданство.

12. Тайландският календар изпреварва обичайния ни с около петстотин години.

13. Тайланд се превръща в популярна туристическа дестинация след войната във Виетнам. По това време тук почивали американски военнослужещи.

14. Повишаването на глас на събеседника в Тайланд означава автоматично загуба на всеки спор.

Тайланд

15. Азбуката в Тайланд е втората по големина в света. Повече букви има само в кхмерски език, родствен на тайландския, който се говори в Камбоджа.

16. Тайланд е на първо място в света по износ на ориз. Между другото, тази земеделска култура е била „култивирана“ тук, преди около шест хиляди години.

17. Тайланд е родината на световноизвестните сиамски котки.

18. За обида на краля в Тайланд дори чужденец може да влезе в затвора за неопределено време.

19. Един от задължителните кралски атрибути е мухобойката. Красива, вярно, но все пак мухобойка.

20. Повече от 95% от населението на Тайланд е будистко. В тази страна има повече от 32 хиляди будистки храмове и триста и петдесет хиляди монаси.

21. Пълното име на Банкок, столицата на Тайланд, е най-дългото име на град в света. Преценете сами – Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит…

22. Фамилните имена на тайландците влизат в употреба едва през 1913 г. – преди това се справят само с лични имена.

23. За разлика от всички други страни в Югоизточна Азия, Тайланд никога не е бил ничия колония. Например от всички държави в Африка само Етиопия никога не е била колония.

Тайланд

Повече за Тайланд

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.