fbpx
Тайланд
1 BGN = 20.12 THB

Столица – Банкок

Валута – Тайландски бат

Пътуващите могат да влязат в Тайланд със или без ваксинация. Не е необходима ваксинация.

Не е необходимо телефонно приложение за отчитане или проследяване.

Няма нужда да показвате доказателство за ваксинация или застрахователно покритие.

Считано от 09.00 ч. на 01 ноември 2022 г. (UTC+7), българските граждани с пребиваване в Румъния и България, които желаят да кандидатстват за тайландска виза, трябва да подават своите заявления чрез новата онлайн платформа e-Visa, като използват следната връзка: https://www.thaievisa.go.th/. Считано от тази дата, няма да е необходимо кандидатите за виза да представят паспортите си и другите оригинални придружаващи документи в Посолството на Кралство Тайланд в Букурещ. След одобряване на заявлението за e-Visa, до кандидатите ще бъде изпращано потвърждение по електронна поща. Полученото по електронна поща потвърждение трябва да се разпечата и да бъде представяно на авиокомпаниите и тайландските служебни лица, които извършват проверки при пътуването до Кралство Тайланд.“

Туристическа виза при пристигане:

Туристическа виза при пристигане (visa on arrival) се получава на граничните пунктове на международните летища в Тайланд и гарантира престой до 15 дни (14 нощувки) в Кралството.
При по-дълъг престой единствената възможност е кандидатстване за електронна виза на сайта www.thaievisa.go.th, която гарантира престой от 60 дни. Важно уточнение е, че тази виза изисква минимум 21 работни дни за обработка, като официалните празници за Тайланд и Румъния се водят неработни дни и в този период не се обработват заявления за визи. При отказ сумата за платена такса не се възстановява.
Българските граждани следва предварително да се запознаят с условията за подаване на заявление за е-виза на страницата на Посолството на Кралство Тайланд в Букурещ: http://www.thaiembassy.org/bucharest/

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към  датата на влизане в Кралство Тайланд. Необходима е виза за влизане в Кралство Тайланд.

Във връзка със зачестилите случаи на нарушения на местното визово законодателство в т.ч. по отношение на упражняване на право на труд в страната от чужденци влезли с туристически визи, МВнР напомня следното: Българските  граждани, пътуващи за Кралство Тайланд нямат право да пребивават на територията на държавата с категория виза, различна от заявената при кандидатстване за виза цел на пътуване, т.е. следва да получат в предварителен порядък подходяща виза, съобразена с целта на пребиваване, в съответствие с изискванията на тайландските власти.

Почетен консул на Република България в Кралство Тайланд
Г-н Сомбат Лаохапонгчана (Mr. Sombat Laohapongchana), почетен консул на Република България в Кралство Тайланд

Адрес: 3675 Krung Thai Tractor Bldg., 4 Fl., Rama 4 Rd., Phrakanong, Klongtoey, Bangkok 10110 Thailand
Тел.: +66 2661 5669 
Факс: +66 2258 5518
E-mail: sombat@ktt.co.th, foreign@ktt.co.th

Почетен консул на Кралство Тайланд в Република България
Г-н Виктор Меламед

Канцелария: София, ул. “Парчевич” № 42, ет. 9

Тел.: +359 2 960 09 33

Факс: +359 2 960 09 32

E-mail: office@thaiconsulate-bg.com

Viktor.melamed@gmail.com

Тъй като Тайланд има продълговата форма, най-доброто време за пътуване тук зависи от региона. Например планинските райони на Патая и околните острови, както и западното крайбрежие на Малайския полуостров, са най-добре посещавани от октомври до април. През този период морето е спокойно, температурата е +26 °C, удобна за почивка, няма задушна жега и практически няма дъжд. От май до октомври в този регион има тропически валежи. По това време е по-добре да отидете на източния бряг на Малака – до Кох Самуи или Банкок.

Всеки град в Тайланд е готов да изненада със своя цвят и развита инфраструктура. Широки пътища, подвижни мостове, многоетажни обшивки и тунели могат да се видят не само в столицата или големите градове, но и далеч извън техните граници. Друг бонус за всеки пътник е, че местното население говори отлично английски, което означава, че няма да има проблеми с комуникацията в тази страна.

Банкок

Банкок е столицата на Тайланд, град с луксозни храмове и оживен нощен живот, наричан още „Венеция на Изтока“. Хората идват тук, за да се запознаят с културата и местната кухня на Тайланд, да посетят плаващия пазар и да посетят най-големия китайски квартал в света. Броят на храмовете на квадратен метър тук надвишава допустимия минимум: Храмът на дракона, Олтарът на Ераван, Ват Сакет, Храмът Ват Пхо – сградите предават автентичността на културата и впечатляват с наблюдателни площадки с великолепни гледки. За перлата на Банкок се смята Храмът на зората, украсен с порцелан отвътре и отвън, а основната реликва на това място е 79-метровата ступа Phra Bang. В града има много паркове, където можете да избягате от шумния метрополис; внушителен брой музеи, разказващи за миналото и настоящето; както и оживен нощен живот с изобилие от еротични предавания, които вече са станали част от културата. Градът впечатлява със своя колорит и е в ТОП на местата, които всеки авантюрист трябва да посети.

Патая

Патая е най-бързо развиващият се град в света, на мястото на който преди 40 години е имало малко рибарско селище, а днес е популярен курорт с луксозни вили, добре поддържани плажове и необичайни атракции. Тук няма древни храмове, но има уникална природа и сгради, достойни за вниманието на пътниците. Златната планина на Буда, Мини Сиам, Храмът на истината, храмовият комплекс Ват Ян, дворецът Сухавади – това е само малка част от това, което си заслужава да се види в Патая. Красотата на лазурната вода и чистите плажове, недокоснати от човека, можете да оцените по време на разходка с лодка около островите. В близост до Патая има стотици, като има както туристически (Ко Лан, Ко Сак, Ко Крок и Ко Фай и др.), така и изоставени. Вечерта си струва да разгледате легендарното шоу на Тифани – ярко кабаре с циркови и вариететни номера, което се превърна в отличителна черта на този регион.

Пукет

Пукет е живописен остров, заобиколен от тропически гори, скали и лазурно небе. Един от най-популярните курорти с известни плажове, които са сред най-красивите в света. Има забавления и атракции за всеки вкус: храмът Wat Chalong и Големият Буда, стоящи на надморска височина от 300 метра, Ботаническата градина и известният остров Phi Phi. В Пукет има много платформи за наблюдение, където можете да видите ярки изгреви и залези: хълмът Ранг, Карон, нос Промтеп, платформата на кулата Khao Khad осигурява 360° гледка. Можете да погледнете надолу към района, докато летите със зиплайн: 400-метровото пътуване над джунглата ще остави трайно впечатление. Вечерта, когато светлините светнат, туристите се отправят към FantaSea Show. Това е театър и цирк на едно място. Освен гимнастички и илюзионисти има спектакли по древни легенди. Можете да се запознаете с фауната във ферма за змии, да посетите сафарито Кок Чанг или местния зоопарк.

Плаж Патонг

Патонг Бийч е курортен град в западната част на Пукет с много забавления, оживен нощен живот и живописни плажове. Струва си да отидете тук, за да се насладите на плажна почивка, за щастие има много места за това. Paradise Beach е малък плаж с огромни гранитни камъни. Freedom Beach – плажът е обвит в гъста джунгла, ще трябва да положите усилия, за да стигнете до тук. Тук няма шумни забавления, само звуците на природата и местните лодки, които носят туристи. Плажът Калим е скалист район за любителите на сърфа. Кралството на тигрите е едно от новите места, където живеят индокитайските тигри. Можете да изпитате просветление в храма Suwan Khiri Wong, където службите се провеждат от будистки монаси. Плажът Патонг се намира близо до остров Пукет, което ви позволява бързо и удобно да се придвижвате между местата.

Чианг Май

Чианг Май отдавна е религиозна и културна столица на кралството. Тук са запазени много древни храмове и красиви национални паркове на фона на великолепни планински пейзажи. Когато пътувате до Чианг Май, трябва да знаете, че там няма плажове или нощен живот, а само древни места. Средният брой на храмовете в града и околностите му достига 300. Храмът Wat Umong Tunnel, храмът на планината Wat Doi Suthep с наблюдателна площадка и Сребърният храм не са пълен списък на красивите архитектурни шедьоври. Недалеч от града се намира Wat Rong Khun или Белият храм, край който разбираш, че нищо подобно не съществува в света. Храмът Chedi Luang се намира в центъра и се счита за най-старата сграда в града. Местният зоопарк е дом на слонове, тигри и панди. Удоволствие е да се гледат животните, защото те живеят в просторни заграждения, а не в клетки. В града има много традиционни пазари, улица на изкуството, а извън града има водопади и национални паркове. Можете да изследвате Чианг Май безкрайно, а мекият климат е благоприятен за това.

  • Националната валута е тайландският бат, така че тук няма да можете да плащате в долари или евро. По-добре е да обменяте пари в банкови клонове, а не на улицата.
  • Времето в Тайланд се изчислява на 6 часа, а не на 12 или 24, както в други страни.
  • Страната почита краля и кралицата; всякакви обиди към кралските особи се наказват не само с глоби, но и със затвор.
  • Всички плажове в Тайланд са градски, както местните, така и туристите могат да се разхождат по крайбрежието без препятствия.
  • По-добре е да пътувате из града и извън него с официални автобуси, билетите за които трябва да бъдат закупени в билетните каси на автогарите.
  • В Тайланд няма задължителни бакшиши, а в нетуристическите места желанието да оставите бакшиш може да се приеме негативно. Можете да ги оставите само по желание и лично.
loader-image
Банкок, TH
23:14, 13/07/2024
temperature icon 28°C
слаб дъжд
Humidity Humidity: 86 %
Pressure Pressure: 1007 mb
Wind Wind: 8 mph
Wind Gust Wind Gust: 16 mph
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:57
Sunset Sunset: 18:49