fbpx
Шри Ланка
1 BGN = 168.68 LKR

Столица – Шри Джаяварданапура Коте

Валута – Шриланкийска рупия

В Шри Ланка са отменени изискванията свързани с Ковид – 19 при влизане на чужденци в страната. Възможно е да се правят тестове на пристигащите.

Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Виза може да се получи при пристигане в страната (туристическа виза с право на престой 30 дни) или от посолство на Шри Ланка. Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност, считано от датата на влизане в Шри Ланка.
За България е акредитирано посолството на Шри Ланка във Варшава.

Считано от 1 януари 2012 г. гражданите на всички държави, с които Шри Ланка има визов режим, в т.ч. България, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм,трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System-ETA) на следния официален сайт: http://eta.gov.lk/slvisa/

Информация: https://www.srilanka-onlinevisa.com/visa-information.
Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. В случай на получено отрицателно становище след регистрацията в ETA гражданите следва да не предприемат пътуване и да се свържат с консулския служител в най-близкото посолство на Шри Ланка.
Електронната система за пътуване позволява заплащането на таксата за виза посредством електронно банкиране. Таксата може да бъде заплатена и при пристигане в Шри Ланка.
При пристигането си в Шри Ланка всички притежатели на ETA ще трябва да представят:
Двупосочен билет (само при пътуване със самолет)
Доказателство за достатъчно средства за покриване на разходите по престоя в Шри Ланка.

За всички останали типове визи за Шри Ланка (за дългосрочни визи, за официални пътувания на притежатели на дипломатически и служебни паспорти и др.) българските граждани следва да кандидатстват в някое от посолствата на страната.

Република България няма функциониращо посолство в Шри Ланка. Обслужващо посолство за Шри Ланка е в Ню Делхи, Индия

Посолство на Република България в Индия
Embassy of the Republic of Bulgaria in India
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Тел. за спешни случаи: +91 9910999498

За България е акредитирано посолството на Шри Ланка във Варшава, Полша.

Посолство на Демократична социалистическа република Шри Ланка във Варшава
Адрес: Ulc. Niedzwiedzia 2C, 02-737 Warsaw, Poland
Тел.: +48 22 853 88 96/7
Факс: +48 22 843 53 48
E-mail: mission@srilankaembassy.com.pl
Website: http://www.srilankaembassy.com.pl/

В Шри Ланка няма смяна на сезоните, позната на европейците. Поради географските особености на самия остров и факта, че се намира в субекваториалната мусонна зона, времето тук е много различно във всеки регион. 

На брега температурните колебания са много малки. Водата в океана е топла, като прясно мляко – +27-29°C. През деня въздухът се затопля средно до +28°C, през нощта – до +24°C. И така през цялата година. В Централните планини през зимните месеци може да стане доста студено през нощта. Понякога има слани и растенията са покрити със слана. Средните годишни дневни температури за този район са около +18-20°C, нощните температури са +10-14°C.

Климатът на щата е повлиян от западните и източните мусонни ветрове. Носят дъжд със себе си. Но, за щастие на туристите, когато проливните дъждове покриват западното крайбрежие, високият сезон се отваря на изток и обратно. В североизточната част на острова сухият период продължава от май до октомври, на югозападния бряг – от октомври до май. 

Мусоните в Шри Ланка са много меки и не причиняват внезапни температурни колебания. Валежите продължават 20-30 минути и често се случват през нощта. Следователно „извън сезона“ също е много приятно време. През деня на небето се появява лека мъгла, жегата намалява и не е нужно да се притеснявате за слънчево изгаряне. Тенът, получен през този период, лежи особено равномерно и остава върху кожата по-дълго. Ето защо, въпреки че туристическият бум в Шри Ланка се случва през есенните и пролетните месеци, кадифеният летен сезон също не трябва да се отхвърля.

Коломбо и Шри Джаяварденепура Коте

Коломбо и Шри Джаяварденепура Коте са двете столици на Шри Ланка. И мнозина все още са объркани кой от тях официално има този статут. Колкото и да е странно, столицата на щата от 1982 г. е Шри Джаяварденепура Коте или просто Коте и се намира в предградията на Коломбо, първият по големина град в страната. Тук се намират Върховният съд и парламентът на страната. Последният се намира на остров в средата на езерото. Достъпът до сградата е затворен и се охранява от военни, а във водата плуват крокодили. Туристите се възхищават на елегантния комплекс от сгради от насипа. Можете да избягате от жегата в красив градски парк. На територията му има много езера, чиято повърхност е изцяло покрита с лотоси – националното цвете на Шри Ланка. Тук има много удобни алеи за разходка и тучна зеленина. Паметникът на загиналите в гражданската война е важна забележителност на града. До нея има големи гранитни плочи с гравирани имена. 

Коломбо, който има статут на столица от 1802 до 1982 г., остава бизнес център на щата. Тук се намира и резиденцията на президента. Архитектурата на града е изумително красива смесица от европейска и шриланкска култура, античност и модерност. В бизнес столицата има десетки религиозни сгради от различни религии: будистки, католически, мюсюлмански. Най-големият храм на Буда в Коломбо е Гангарамая. Църквата Свети Антоний е много красива през деня, а вечерното осветление прави архитектурата й още по-зрелищна. Джамията Джами Ул Алфар е известна със своите червени и бели цветове и архитектура, която е нетипична за подобни храмове. Посещенията в Морския музей и Националния музей на Коломбо ще бъдат много образователни, а любителите на изкуството просто трябва да видят изложбите на Националната художествена галерия. В града има казино специално за туристите, които искат да опитат късмета си. Най-красивата и обичана зелена зона от жителите на града е древният парк Viharamahadevi.

Канди

Канди с право се нарича културен и духовен център на страната. Градът, заобиколен от планини, е разположен на брега на река Махавели Ганга в самия център на острова, така че тук е по-хладно, отколкото на брега. Векове наред Канди е бил столица на кралете на Шри Ланка. Някои от сградите на античния дворцов комплекс вече са достъпни за туристи. Последният от кралете, Викрам Раджасингхе, влезе в историята като създател на изкуственото езеро Богамбара, което се превърна в забележителност на града. На брега му се издига светилище, почитано от всички будисти – Шри Далада Малигава или Храмът на реликвата на зъба. Буквално на един хвърлей от него има комплекс от 4 индуски храма. И това е само малка част от всички религиозни сгради в града. За да опознаете по-добре природата на острова, също не е нужно да ходите далеч. По склоновете на хълма, зад комплекса Dalada Maligawa, започва територията на природния резерват Udvavttakele. А тези, които не са твърде мързеливи, за да карат буквално на 6 километра от Канди, ще могат да посетят Кралската ботаническа градина и да видят великолепна колекция от орхидеи. Вечер няколко градски зали и концертни зали са домакини на театрални представления на традиционна музика и танци, но в Канди няма активен нощен живот.

Негомбо

Негомбо е един от най-необичайните градове в Шри Ланка, дори само защото тук живеят много католици и християнските църкви и съответните символи са доста често срещани. Друг акцент са рибните пазари. В града има два от тях (Рибен пазар и Старият рибен пазар), тъй като Негомбо е голям риболовен център. Стоките тук са винаги свежи. Туристите могат лично да наблюдават как пристигат лодки с техния улов, как се разтоварват и как рибата се суши на пясъка. Дълъг и доста широк пясъчен плаж се намира в северната част на града. Наблизо има удобни хотели. Туристите могат да се насладят на различни водни дейности, включително гмуркане, уиндсърф и кайтсърф. Негомбо има прекрасен мангрови парк, а на 50 км от курорта има интересен резерват за птици.

Хале

Хале е пристанищен град в западната част на Шри Ланка. Тук няма красив плаж, но има холандска крепост от 17-ти век. Всичките му 14 бастиона са идеално запазени, както и други сгради от същия период в старата част на града. За да разберат по-добре историята на Хале, туристите трябва да посетят Холандския музей, чиито изложби разказват за ерата на колонизацията, както и Националния военноморски музей. Високият 27 метра фар е известна градска забележителност. Предлага прекрасна гледка, включително джамията Миран Джума. И, разбира се, в града има красив будистки храм. Нарича се Шри Судхармалая.

Най-добрата идея за турист, който се е наситил от архитектурните красоти на Гале, е да си почине добре на плажовете, които се считат за едни от най-добрите в страната. За щастие те се намират само на 5 км, в китното курортно градче Унаватуна, което прилича повече на рибарско селище. Тук гостите очакват малки хотели и уютни къщи за гости. Плажът Unawatuna е отделен от града със зелена ивица джунгла и е защитен от морето от коралов риф. Инфраструктурата е доста развита: има много кафенета, наемат се велосипеди и мотоциклети, на туристите се предоставят шезлонги и чадъри. Това място е абсолютно безопасно за плуване и е идеално за туристи с деца: брегът е пясъчен, входът на морето е нежен, а течението е едва забележимо. Jungle Beach е малък плаж за тези, които обичат пълния релакс, защото тук дори няма вълни.

Хикадува

Хикадува е популярен курорт в югозападната част на острова. Градът не може да се нарече голям, но туристическата му инфраструктура е добре развита. Винаги има много гости от Украйна, Русия и Беларус. Хората не идват тук, за да се любуват на гледките. Те се интересуват повече от плаж и спортна почивка. Океанските вълни на плажовете Hikkaduwa и Narigama са чудесни за сърфиране. В техния район има много училища, където туристите ще се радват да научат как да завладеят водния елемент и дори ще им бъде издаден сертификат PADI. Hikkaduwa е известен с красивите си коралови рифове, които, съчетани с наличието на няколко потънали кораба, правят курорта идеално място за гмуркане и гмуркане с шнорхел. Нощният живот на града е съсредоточен главно в плажни барове, малки танцови площадки и хотелски клубове. Хотел Vibration е особено известен със своите петъчни партита.

Бентота

Бентота се счита за един от най-романтичните градове на остров Шри Ланка. Младоженци и двойки от цял свят обичат да идват тук. И това не е изненадващо, защото този курорт е известен със своите красиви и много фотогенични плажове, обрамчени от кокосови палми. Учудващо е, че изобщо не е пренаселено и е доста тихо. Правителството има желание да инвестира пари в развитието на града като аюрведичен център. Но любителите на активния отдих в Бентота също имат къде да се забавляват. Очаква ги Confifi Marina, най-големият център за водни спортове в страната. На гостите се предлага сърфиране, овладяване на водни ски, каране на катамаран, кану, банан или скутер. Конфифи Марина организира круизи с яхти и риболовни пътувания. Любимите забавления на туристите включват също спокойното пътуване с моторна лодка по река Бентота Ганга, посещение на градината Бевис Бава (най-живописната част на града) и резерват за костенурки.

  • Държавните митници са доста лоялни към туристите. Пренасянето на чуждестранна валута от и за страната не е ограничено, но трябва да се декларират суми над 10 хиляди щатски долара. Забранен е износът на антики на повече от 100 години, растения и животни, необработени скъпоценни камъни и изделия от слонова кост. След закупуване на бижута трябва да запазите касовата бележка или сертификата, тъй като ценните предмети също трябва да бъдат включени в декларацията при износ. 
  • При миене на зъбите, пиене и миене на зеленчуци и плодове в Шри Ланка се препоръчва да се използва само преварена или бутилирана вода. По-добре е да пиете само фабрично произведени напитки.
  • Жителите на страната уважават туристите и не предявяват специални изисквания към външния им вид. Въпреки това, когато посещавате храмове и религиозни светилища, трябва да покриете раменете, гърба и коленете си и не забравяйте да свалите обувките и шапката си, когато влизате. Когато правите снимки на фона на статуи на Буда, не е правилно да стоите с гръб към тях. Слънчевите бани на плажа без горнище са забранени. 
  • Шри Ланка има широка и обширна железопътна мрежа. Това е икономичен и безопасен вид транспорт, тъй като най-често влаковете се придружават от въоръжена охрана. Маршрутите са положени на много красиви места, които трудно се виждат по друг начин. Поради това повечето вагони имат панорамни прозорци. 
  • В деня на пълнолунието е забранено да се продава и пие алкохол на улицата или на обществени места. Но в същото време гост на страната може да пие силни напитки в стените на хотелската си стая. 
  • Даването на бакшиш е добро възпитание, но дали да го направи или не, зависи от самия турист. Данъкът от 12,5% вече е включен в чековете за кафенета, ресторанти и питейни заведения. Най-често се дават бакшиши на шофьори и носачи (от 2 до 5 долара).
loader-image
Коломбо, LK
16:35, 21/07/2024
temperature icon 32°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 79 %
Pressure Pressure: 1008 mb
Wind Wind: 12 mph
Wind Gust Wind Gust: 20 mph
Clouds Clouds: 84%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:02
Sunset Sunset: 18:30