fbpx
Сингапур
1 BGN = 0.75 SGD

Столица – Сингапур

Валута – Сингапурски долар

От 13 февруари 2023 г. Република Сингапур премахва всички ограничения за влизане в страната, свързани с разпространението на COVID-19, независимо от ваксинационния статут на пътуващите.

Отпада изискването за:
• непълно ваксинираните пътници да имат нeгативен PCR или антигенен тест;
• носенето на маски в обществения транспорт;
• инсталиране на телефонно приложение за здравния статус на лицата;
• не се изисква специална медицинска осигуровка за COVID-19 лечение.

Българските граждани могат да пътуват до Сингапур с международен паспорт, валиден най-малко до 6 месеца от датата на влизането в страната. За престой до 90 дни не се изисква виза.

Република България няма свое посолство в Сингапур, обслужващо за страната е посолството ни в  Република Индонезия

Посолство на Република България в Джакарта, Индонезия
Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol
Тел.: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30
Тел./факс: +62 21 390 40 49
Работно време: Пон-Петък 8:30 – 14.30 ч.
Консулска служба
Приемно време с предварителна заявка – от понеделник до петък от 9:30 – 12:30 ч.
E-mail: Embassy.Jakarta@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia

Почетен консул на Република България в Република Сингапур
г-н Го Чи Хау Ланкс (Mr. Goh Chee How Lanx)
Седалище: Сингапур
Консулски окръг: цялата територия на Сингапур
Адрес: 41B Hillside Drive Singapore 548970

В Сингапур високият сезон продължава много по-дълго, отколкото в съседните Малайзия и Индонезия. Само в периода от ноември до април тук е задушно, като в парна баня, и вали почти цял ден. С настъпването на пролетта количеството на валежите намалява, морето се затопля до +27 ° C и времето става идеално за екскурзионни програми. Лятото е идеалното време за плажна почивка: сухо и горещо. Струва си да се има предвид, че независимо от времето на годината, поради екваториалното си местоположение, в Сингапур се стъмва много рано: още в 18:00 часа пътят е осветен не от залязващите лъчи на слънцето, а от ярки улични лампи .

Приказна реалност

Когато за първи път дойдете в Сингапур, устата ви се отваря от възхищение. Цял ден градът, като пчелен кошер, жужи в безкрайна работа. В бизнес района на Сингапур, зад дебелото стъкло на небостъргачи, на стотина метра от върха на главата ви, се продават начинания и се подписват договори за милиони долари.
В късния следобед Clarke Quay посреща гостите с отворени обятия за няколко коктейла в местните барове. Романтиците и любителите на здравословния начин на живот трябва да отидат в района на Марина Бей по това време. Вечер водата на залива се пръска във въздуха: мъгливият лист се превръща в фон за цветно лазерно шоу. Тук, между другото, е най-известният хотел в страната – Марина Бей Сандс. На надморска височина от 200 метра басейн с открита перспектива свързва три небостъргача. Ето как плувате по залез слънце и се любувате на приказната гледка към целия Сингапур: ярък, шумен и сияещ – едно невероятно изживяване.

А през нощта, когато пътищата са празни от движение през деня, градът ще избухне от рев на високоскоростни автомобили – черно-бял флаг ще сигнализира за началото на състезание от Формула 1 при изкуствено осветление.

Зелени оазиси

Зелените острови на паркове и резервати се къпят в морето от градско стъкло. Сингапурците имат уважително отношение към природата: в известния зоопарк Mandai са пресъздадени условията на естествено съществуване на животните, а птиците в парка Jurong се чувстват по-добре, отколкото в дивата природа. Сингапурската ботаническа градина и градината на орхидеите, националното цвете на Сингапур, заслужават специално внимание. Но най-известният, разбира се, е тропическият парк Gardens by the Bay. Тук растат фантастични дървета – смесица от футуристичен дизайн, лози, катерещи се по железни клони и панели, които акумулират слънчева енергия и затоплят растенията в две близки оранжерии през нощта.

Поддържане на автентичността

Сингапур не е само страна на технологиите. В началото на този град-държава има четири етнически квартала, които все още пазят своите традиции и култура. Малката Индия ухае на тамян и къри, а цветните улици на квартала сякаш нарочно водят хората до храма Sri Veeramakaliamman. Китайският квартал започва с традиционния китайски храм Yue Hai Qing и е в разгара си с дълги търговски пасажи, магазини, продаващи различни дребни артикули, и малки ресторанти, разположени в елегантни къщи от колониалната епоха. Арабската улица е пълна с ярки графити, гъмжи от салони за татуировки, шумни барове и силно контрастира със стерилността на модерните квартали.

Веселият остров

Сентоса е остров, който принадлежи на Сингапур. Първоначално това парче тропическа земя беше планирано като зона за отдих за сингапурци и туристи, но в един прекрасен ден компанията Resorts World купи част от острова и започна мащабно строителство на увеселителни паркове тук. Подгответе доларите си за входни билети и ще намерите: SEA Aquarium, Universal Studios Singapore, Adventure Cove Waterpark, Battlestar Galactica roller coaster, MegaZip Adventure zipline park и поне още дузина развлекателни комплекси и музеи. Пълно е с петзвездни хотели и модерни ресторанти, има казина, голф игрища и яхт клубове.

Сингапур е една от най-безопасните страни в света. Това до голяма степен се дължи на стриктното спазване на всички правила и закони. Списъкът с нарушения, за които ви гарантирана глоба, е толкова дълъг, а по улиците има толкова много забранителни знаци, че Сингапур започнаха да наричат ​​шеговито „Хубав град“, където „глобен“ означава едновременно „прекрасен“ и „глобен“. .”

Това, което хората по нашите географски ширини правят абсолютно обичайно и несъзнателно, в Сингапур се наказва със сингапурски долар. Забранено е внасянето на дъвки в града, не можете да плюете по улиците, да изхвърляте боклук или да изхвърляте угарки от цигари – не само ще бъдете глобени, но и ще бъдете натоварени с общественополезен труд. Не можете да ядете или пиете в обществения транспорт и не можете да пушите на обществени места. Пресечете пътя на грешното място и ще получите глоба.

И не очаквайте нарушенията да останат незабелязани: в целия град има монтирани камери за видеонаблюдение и дежурят полицаи.

loader-image
Singapore, SG
00:26, 14/07/2024
temperature icon 29°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 75 %
Pressure Pressure: 1009 mb
Wind Wind: 7 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 07:04
Sunset Sunset: 19:15