fbpx
Катар
1 BGN = 2.03 QAR

Столица – Доха

Валута – Риял

Към момента няма ограничителни мерки за пристигащите от чужбина на територията на Държавата Катар.

Валиден задграничен паспорт и положена катарска входна виза, която се получава от Посолството на Държавата Катар в София. За туристическа виза кандидатите следва да представят следните документи:паспорт със срок на валидност най-малко шест месеца от датата на подаване на молбата;
– копие на паспорта;
– банково извлечение за последните 3 месеца (с наличност не по-малко от 1200 ЕUR);
– два броя снимки с паспортен размер.

Валидността на визата е 3 месеца от датата на издаване. При влизане в страната визата не трябва да е с изтекла валидност. Притежателят на туристическа виза може да остане в страната до един месец.
Считано от 21.06.2017 г. Държавата Катар е взела решение на български граждани да бъдат издавани незабавно туристически визи със срок на валидност от един месец, при пристигането им на ГКПП в страната. Това ще бъде възможно при следните условия:
– гражданите да представят международен паспорт с оставащ срок на валидност – минимум шест месеца;
– да притежават билет за отиване и връщане до и от Държавата Катар;
– да имат резервация в хотел и да носят в себе си сума в размер на минимум 1500 щатски долара или кредитна карта;
– да заплатят такса в размер на 100 катарски риала.

Адрес: West Bay, Dafna Area, Zone 66, Waraqa Bin Nawfal str. # 848, P.O. Box 23812, Doha, State of Qatar
Телефон: +974 44120023
Факс: +974 44120024
Дежурен телефон в извънработно време: +97450511812
Работно време: Нд – Чт, 08.00 – 14.30 ч.
E-mail: Embassy.Doha@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/qatar

Посолство на Държавата Катар в София
Адрес: 1504 София, ул. „Васил Априлов” № 4
Тел.: +359 865 01 94; 865 02 39
Факс: +359 865 02 39

Климатът на Катар е доста сух и пуст, така че най-благоприятното време за пътуване ще бъдат месеците от октомври до май. През този период улиците са топли, но поносими през деня, а вечерите могат да бъдат приятно прохладни. Януари е най-студеният месец в годината, когато температурата на въздуха варира от +14°C до +22°C. През лятото страната изпитва екстремни горещини, достигащи до +50°C. За да избегнете подобни необичайни температури, най-добре е да дойдете в Катар през есента, когато морската вода е достатъчно топла и жегата вече не е толкова трудна за понасяне. 

Интересен факт: в столицата на страната една от улиците беше боядисана в синьо. Този експеримент се провежда с цел да се намали температурата на нагряване на асфалта с 15 – 20°C. Тази манипулация също ще помогне за удължаване на живота на пътя и ще улесни престоя навън през много горещи периоди.

Основните забележителности се намират в столицата на страната или нейните околности. Повечето от другите градове са катарски петролни квазиобщности, изградени за чуждестранни работници.

Доха

Доха е административният център на Катар, където живее повече от половината население на страната. Той уверено достигна глобалното ниво благодарение на своите впечатляващи високи небостъргачи, несравними музеи и традиционни пазари. Луксозните търговски центрове са изложбени галерии с прекомерно високи цени на световни и местни марки. В западната част на града се намира единственият в Катар увеселителен парк с изкуствена лагуна и атракции както за възрастни, така и за деца. В Доха има и голям брой джамии. Най-необичайният от тях, под формата на футуристичен летящ кораб, се намира на територията на образователния комплекс Education City Mosque. Можете да се запознаете с историческото наследство на арабската култура в културното селище Катара, открито през 2010 г. В него има концертни зали, галерии, ориенталски джамии със сини и златни мозайки, както и необичайни гълъбарници. Един от най-впечатляващите музеи в Доха е Музеят на ислямското изкуство, който много дискретно показва богатството на своята колекция от експонати. Изкуственият остров Перла Катар, който е с идеално кръгла форма и известен като най-елитния район, е основният акцент на града. Най-добре се гледа отгоре. В него се помещават големи хотели, маркови бутици и популярни ресторанти, които най-добре напомнят за лукса и богатството на страната. А оцелелите крепости, кули и старият пазар ще бъдат потопени в атмосферата на древния Изток.

Ал Раян

Вторият по големина град в Катар, Ал Раян, може да се похвали с нов парк с детска площадка, кафене и финикови палми, както и със седалището и арената на Федерацията по конен спорт.

Останалите градове не са толкова забележителни и остават не толкова привлекателни за туристите. Сред общинските центрове е бившият основен обект за добив на перли Ал-Вакру с историческата архитектура на джамии, стари къщи и крепост.

Също така, в средата на пустинята, стои сега разрушеният град Ез-Зубара, чиито руини са признати за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

А недалеч от пристанището на Ум Саид можете да се разходите из най-големия парк или да се гмурнете под водата до риф с потънали лодки, коли и училищен автобус.

  • Жителите на страната до голяма степен се придържат към уахабитските закони, където стандартите на поведение не са толкова строги, колкото в съседните страни. Но все пак си струва да се запознаете с обичаите и правилата на източното емирство преди пътуването. В страната няма строг дрескод, но на обществени места с историческо културно значение не трябва да носите разголени тоалети.
  • Пиенето на алкохол е частично разрешено в Катар. Някои петзвездни хотели и ресторанти сервират алкохолни напитки на посещаващи туристи, които не са мюсюлмани. Но вече не е възможно да се изнася алкохол извън помещенията. Струва си да се има предвид, че в страната няма нощен живот като такъв и цените на коктейлите са много високи. Внасянето на алкохол в страната е строго забранено.
  • Авиокомпанията на страната (Qatar Airways) е известна с привилегията си за кацане. Тази функция е предвидена за туристи с транзитно спиране в Доха за повече от 12 часа. Докато пътуващият чака трансфер и се разхожда из града, компанията осигурява хотел и възможност за престой в страната до 4 дни.
  • Мюсюлманският Катар има много благоговейно отношение към водата. Ето защо е строго забранено плуването в местните резервоари и изливането на вода на земята. Чешмяната вода обикновено е доста пречистена и безопасна за пиене, но все пак е по-добре да използвате бутилирана вода.
  • Скъпите ресторанти добавят бакшиш за обслужване към сметката. Но на пазарите и в магазините можете и трябва да се пазарите.
  • Повечето от красивите крайбрежни достъпи до морето са разположени на територията на частни хотели. Но срещу малка такса можете да стигнете до най-добрите частни плажове. По същия начин можете да използвате услугите на спортни центрове и басейни в хотелите, дори без да отсядате в тях.
  • По всяко време на годината не можете без защитен крем и слънчеви очила в страната. А през лятото тук е толкова горещо, че без шапка и леки естествени дрехи можете да получите топлинен (слънчев) удар.
  • Струва си да припомним, че Катар е мюсюлманска страна със собствени строги митнически правила. В допълнение към вече споменатите алкохолни напитки, не можете да пътувате до страната с продукти от слонова кост, свинско месо и експлозивни или наркотични вещества. 
  • В Катар е забранено да снимате различни общински сгради, военни съоръжения, както и интериора на джамии, където не се допускат невярващи.
loader-image
Доха, QA
20:12, 13/07/2024
temperature icon 41°C
ясно небе
Humidity Humidity: 24 %
Pressure Pressure: 994 mb
Wind Wind: 10 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:51
Sunset Sunset: 18:26