fbpx
Филипини
1 BGN = 32.62 PHP

Столица – Манила

Валута – Филипинско песо

Отменят се ограничителните мерки при влизане в Република Филипини. Няма изискване за представяне на документи, свързани с COVID-19.
За най-актуална и точна информация, гражданите следва да се информират от акредитираното за България посолство на Филипините в Будапеща, както и официалния сайт на Бюрото по миграцията:
HTTPS://IMMIGRATION.GOV.PH/#ADVISORY

От 1 август 2013 г. българските граждани могат да пребивават във Филипините без визи за срок до 30 дни. За да се ползват от правото си на безвизов престой, българските граждани, които искат да посетят Филипините, следва да имат валиден паспорт с най-малко 6 месеца валидност преди планираната дата на напускане на Филипините и билет за връщане до България, или билет за друга държава, която възнамеряват да посетят.

Република България няма свое посолство в столицата Манила. Обслужващо е посолството в Ханой, Виетнам.

Посолство на Република България в Ханой
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
Тел.: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Работно време на консулската служба: По – Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

За България е акредитирано посолството на Филипините в Будапеща.

Посолство на Република Филипини в Будапеща
Адрес: Gabor Aron Utca 58, 1026 Budapest, Hungary
Тел.: +36 1 391 4300
Факс: +36 1 200 6628
E-mail: pe.bucharest@dfa.gov.ph; phbuda@mail.datanet.hu

Островите се характеризират с тропически климат, който в южната част на страната преминава в субекваториален. Това означава, че тук винаги е горещо и доста влажно. Във Филипините има два сезона: сух и влажен. Сухият сезон продължава от януари до юни, когато практически няма дъжд, температурата на въздуха е между 28-30 °C, а водата се затопля до 27 °C. С настъпването на лятото на островите започва дъждовният сезон. В същото време температурата на въздуха не намалява, а влажността достига своя максимум. В края на юли и август посещението на Филипините дори може да се нарече опасно, тъй като през този период тук често се случват кални потоци и дори тайфуни. Идеалният период за почивка на островите е от ноември до април-май.

Лусон

Лусон е най-населеният остров във Филипините и се намира в северната част на страната. Трябва да започнете да се запознавате с него от столицата – град Манила, където има невероятен древен квартал Интрамурос. Църкви и храмове, манастири и дворци, както и просто красиви сгради, построени преди повече от 200 години – всичко това със сигурност заслужава внимание. Не по-малко ярки емоции се дават от посещението на отбранителния форт Сантяго, на територията на който има всякакви галерии, ресторанти, магазини и дори аквариум. Туристите извън Манила също ще бъдат заинтересовани. Тук можете да се гмуркате, да плувате с китови акули, да плувате в кратер на вулкан, да видите останките от военни кораби, да посетите национални паркове и оризови тераси.

Минданао

Минданао се намира в южната част на Филипините и е вторият по големина остров в републиката. Основната му характеристика е уникалната непокътната природа, върху която цивилизацията е оказала минимално въздействие. Тук се смесват различни култури и националности, в резултат на което туристите получават възможността да се насладят на уникален вкус. Уютни плажове с черен вулканичен пясък, екзотични плодове, национални паркове, планини, екстремни забавления – всичко това прави вашата почивка на острова ярка и запомняща се.

Миндоро

Миндоро е друг голям остров във Филипините. Повечето от забавленията тук са свързани с водата. Гмуркане с шнорхел и гмуркане, разходки с лодка или джетове, риболов, както и екскурзии до съседни малки острови и живописни водопади – цените за всички тези дейности са достъпни и можете да се пазарите.

Палаван

Палаван често е наричан защитен райски остров. Пълно уединение, тишина и спокойствие – тук можете да почувствате хармония със света и със себе си. На острова има няколко забележителности, включително изоставен манастир, водопад и езеро с планинска вода. Освен това тук можете да се гмуркате в уникалното езеро Баракуда, да посетите пещерния комплекс Табон или да се изкачите до върха на планината Манталингаян.

Бохол

Бохол е един от най-уникалните острови във Филипините, защото именно тук се намират известните Шоколадови хълмове и най-малките маймуни. Туристите могат да се разходят с бамбукови лодки, да се полюбуват на красивия водопад, да погледнат в пещерите и да се гмуркат.

Боракай

Боракай е популярен остров, известен със своя живописен бял плаж. Освен това тук можете да се разходите из колоритното село на местните жители, да видите известния камък на Уили, да погледнете в градината на пеперудите, да се изкачите до върха на планината Лухо и да видите истински живи корали.

Себу

Себу е друг малък остров с град със същото име, най-старият във Филипините. Именно тук известният пътешественик Фердинанд Магелан акостира и издигна кръст, който днес може да се види от всеки. Остров Себу предлага доста разнообразна почивка. Тук можете да се насладите на живописни плажове и да живеете в удобни хотели, или можете да организирате образователна ваканция с посещение на базилика, крепост, храмове и водопади. За любителите на активното забавление островът предлага гмуркане, джетове и екскурзии до съседните острови.

Филипините са невероятно гостоприемна страна, където съвременната цивилизация съжителства с дивата природа и местните племена. Местните жители се отличават със своята откритост и дружелюбие, а сред националните характеристики на републиката си струва да се подчертае следното:

  • Най-важният празник за всеки филипинец е Денят на независимостта, който се празнува тук на 12 юни. Освен това има много други различни празници през годината, които се празнуват шумно и весело с изложби, панаири и улични тържества.
  • Най-популярният местен спорт е боят с петли. Петлите се отглеждат специално за състезания, след това се обучават и се подлагат на внимателна подготовка. Битките са придружени от доста големи парични залози.
  • В Давао и някои други курорти във Филипините пушенето е забранено на обществени места. Освен това градовете следят за безопасността на местните жители и почиващите, така че на входа на търговски център или в метрото може да бъдете помолени да покажете чантата си.
  • Местното население е лоялно и приятелски настроено към туристите, но почиващите не трябва да нарушават културните традиции. Когато посещавате храмове и религиозни паметници, по-добре е да изберете скромно облекло и да се придържате към общоприетите правила на поведение: не вдигайте шум, не пушете, не яжте и не пийте.
  • Филипинците са много отворени хора, дори когато става дума за общуване с непознати. Те най-често очакват същото от своя събеседник, така че не трябва да се изненадвате от директни въпроси за каквото и да било, включително и за доста интимни теми.
loader-image
Манила, PH
00:00, 14/07/2024
temperature icon 29°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 79 %
Pressure Pressure: 1007 mb
Wind Wind: 5 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:34
Sunset Sunset: 18:29