fbpx
Оман

Султанатът Оман е арабска държава, разположена в югоизточната част на Арабския полуостров. Има горещ климат и богатство, като другите петролни страни. Официално султанатът на Оман е основан сравнително наскоро, едва през 1970 г., но хората живеят тук от дълго време и тези земи някога са били част от Арабския халифат. Днес Оман е просперираща арабска страна с традиционен арабски начин на живот.

1. Султанът в Оман не е просто важна личност, а истински крал и бог, неговата дума е закон. Тук царува абсолютна монархия.

2. В много отношения Оман прилича на Бахрейн.

3. Можете да плувате на брега на Оман през цялата година – водата тук винаги е топла или гореща.

4. Заради жегата и горещия въздух небето над Оман почти винаги, дори и в безоблачни дни, изглежда по-скоро сиво, отколкото синьо.

5. Националната валута на Оман е омански риал. Тя е строго обвързана с долара. Един риал струва малко под три долара.

6. Никъде в Оман няма задръствания, дори в столицата Мускат.

7. В Оман няма нито една постоянна река – всички пресъхват през лятото.

8. За да закупите алкохол в Оман, първо трябва да получите разрешение от полицията, а мюсюлманите не получават разрешение. Алкохолните продукти се продават само в специализирани магазини.

Оман

9. В същото време в Оман е законно да се шофира в нетрезво състояние, както и в Доминиканската република.

10. В Оман практически няма обществен транспорт – само микробуси, но повечето жители на страната избягват да ги използват.

11. Оман е силно спазваща закона страна. Тук е невъзможно да се види банално ежедневна свада – такова нарушение на реда тук се наказва с лишаване от свобода.

12. В южната част на Оман има население с етиопски корени и дори местният диалект прилича повече на етиопския, отколкото на арабския.

13. Оманските лекари се стремят да лекуват почти всички заболявания, дори обикновена настинка, с антибиотици.

14. Всяко събитие, дори и малко, в Оман веднага придобива статут на важна новина. Причината е проста – нищо не се случва в този проспериращ регион и хората просто скучаят.

15. Трудно е да се класифицират по-голямата част от жителите на Оман като шампиони по чистота; в резултат на това пустините по краищата на междуградските магистрали са осеяни с боклук – никой не го почиства тук.

16. Провеждането на работни срещи в оманските компании около седем сутринта е нормално. Денят тук започва рано и свършва рано. Всичко заради постоянната знойна жега.

Оман

17. Единственият голям град в Оман е столицата Мускат.

18. Заради дъжд в Оман училищните часове може да бъдат отменени.

19. Оман е значително по-малко религиозно радикална страна от съседните арабски държави.

20. Бензинът в Оман е изключително евтин, но с доста лошо качество поради високото съдържание на сяра.

21. В Оман е невъзможно да се купи такава позната храна като наденица.

22. Продукти, които религията не позволява на мюсюлманите да ядат (например свинско), струват прекомерни суми пари в Оман, защото само посетителите ги купуват.

23. Гумите на оманските автомобили се напукват от топлината в рамките на няколко години. Монтажът на гуми тук вероятно е много печеливш бизнес.

24. Оман страда от липса на прясна вода, така че властите в страната трябва да обезсоляват солената морска вода.

Оман

Повече за Оман

Полезна информация, здравни изисквания, визов режим, подходящо време за посещение, какво да видим.