fbpx
Оман
1 BGN = 0.21 OMR

Столица –  Мускат

Валута – Омански риал

Всички противоепидемиологични мерки и ограничения в Оман са премахнати, като не е необходимо провеждането на предварителен антигенен или PCR тест преди пристигане и носенето на предпазна маска не е задължително, дори в затворени публични пространства. Пристигащите международни пътници вече не трябва да се регистрират през портала „eMushrif“, като отпада и изискването за изтегляне на приложението „Tarassud+ Track & Trace“ преди заминаване за Оман.

За повече информация относно условията за влизане в Султаната Оман можете да посетите електронната страница на Кралската оманска полиция на: HTTPS://WWW.ROP.GOV.OM/ENGLISH/INDEX.ASPX 

Визовият режим в Султаната Оман за държавите членки на Европейския съюз, в това число и за България е „on arrival”, като визите се издават при пристигане на самото летище. Българските граждани могат да получат безплатна туристическа виза за период от 14 дни, за което трябва да представят паспорт с валидност, изтичаща не по-малко от шест месеца след деня на пристигане, хотелска резервация и медицинска застраховка за целия период на престой в страната. Ако българските граждани възнамеряват да пребивават на територията на Оман повече от 14 дни, те могат да получат едномесечна туристическа виза на стойност около 60 Евро, която отново се издава „on arrival”, при пристигане на самото летище или да кандидатстват за нея онлайн на следния електронен адрес:https://evisa.rop.gov.om/en/home

За повече информация относно условията за влизане в Султаната Оман можете да посетите електронната страница на Кралската оманска полиция на: https://www.rop.gov.om/english/index.aspx или на “Oman Airports” на: https://www.omanairports.co.om/en/security

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Оман, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Катар.

Посолство на Република България в Държавата Катар
Адрес: West Bay, Dafna Area, Zone 66, Waraqa Bin Nawfal str. # 848, P.O. Box 23812, Doha, State of Qatar
Телефон: +974 44120023
Факс: +974 44120024
Дежурен телефон в извънработно време: +97450511812
Работно време: Нд – Чт, 08.00 – 14.30 ч.
E-mail: Embassy.Doha@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/qatar

За България е акредитирано посолството на Оман във Виена.

Посолство на Оман във Виена
Адрес: Omani Embassy in Vienna, Austria Waehringer Strasse 2-4/24/25, 1090 Vienna, Austria
Тел.: +43 1 310 8643
Факс: +43 1 310 7268  
Работно време: 09:00 – 15:00 ч.                
E-mail: embassy.oman@chello.at

По-голямата част от страната е разположена в сух тропически климат. Вали много рядко, в някои райони вали само няколко дни в годината. Зимите тук са топли, средната температура на въздуха е около +20 ºС. Лятото е горещо, въздухът се затопля до температура от +32 ºС…+34 ºС. Най-добрият период за почивка в страната е от септември до април.

Пътуването до Омар е чудесна възможност да се запознаете с древната източна култура, древните ислямски традиции и невероятната арабска архитектура. И всичко това може лесно да бъде допълнено от отлична плажна почивка с множество активни забавления.

Мускат

Мускат е столицата на страната, разположена на брега на Оманския залив. Основните забележителности на града са построени през втората половина на 20 век по време на управлението на султан Кабус. Една от тях е джамията Кабус – снежнобяла сграда, зашеметяваща по размерите си, чието главно минаре се извисява в небето на височина от 90 м. Интериорът е невероятен в своя лукс – полилей с висулки Сваровски, тежащи 8 тона , красив молитвен килим, състоящ се от 1,7 милиарда възела. Ярък пример за съвременна арабска архитектура е Кралската опера, която е комплекс от сгради на културно пространство. Интерес за туристите ще представляват дворецът Ал-Алам, монументалната крепост Ал-Джалали, Етнографският музей Бейт Ал-Зубаир и Музеят на султанските въоръжени сили.

Салала

Салала е древен град, управляван от легендарната Савска царица. Тук можете да се потопите в атмосферата на традиционния Оман и да се запознаете с живота и начина на живот на местните жители. Салала е истински рай за любителите на историческите артефакти. На неговата територия и в околностите има археологически забележителности: известната гробница на Наби Айюб, древното селище Така и, разбира се, Самхарам с руините на двореца на Савската царица. По склоновете на планините около града растат цветя и овощни градини. Тук за първи път е направена розовата вода, която по-късно става популярна в целия свят. Красиви снежнобяли плажове, активни водни дейности, сафарита с камили и джипове – това е непълен списък на това, което Салала предлага на туристите.

Низва

Низва е културната столица на страната, „перлата на исляма“. Древната столица на Оман внимателно пази уникални архитектурни паметници – страхотната крепост Джибрин от 17 век, джамиите Суал, Ал-Шарджа и Ал-Шаватина. Тук се намира и обектът от световното културно наследство на ЮНЕСКО – напоителният канал Дарис. Любителите на природните чудеса могат да отидат на екскурзия до пещерата El Khuta, дълга около 3 километра, или на джип сафари до пясъците на Wahiba. Тези, които се интересуват от историята на региона, ще се насладят на екскурзия до съседното село Ал-Хамра, където начинът на живот не се е променил почти 400 години.

Сухар

Сухар е пристанищен град, в който според легендата е роден известният Синбад Мореплавателя. Привлича туристи със своите снежнобели плажове и активни морски дейности. Наблизо е остров Савади, любимо място за гмуркане на гмуркачите. Основната архитектурна забележителност на Сохар е монументалната снежнобяла крепост, построена през 14 век. Ако се качите на палубата за наблюдение, можете да се насладите на невероятно красива панорама на града с тесни улички, красива джамия и околностите.Тук можете да видите и копие на кораб от епохата на Синбад Мореплавателя.

Сур

Сур е малък крайморски град и център за местно строителство на дау. Градът е забележителен с големия си брой старинни къщи със сложни резбовани декорации и мозаечни прозорци. Друго чудо на Сур е резерватът за гигантски морски костенурки. Любителите на екстремните спортове не пропускат малко проучената пещера Маджлис Ел-Джин, висока до 120 м. Но само физически добре подготвени хора и само с опитен водач могат да слязат в нея.

Бахла

Бахла е стар град, който е бил столица на страната в продължение на 500 години. Обграден е от величествени стени с дължина 12 км, с 15 порти и множество кули. Крепостта Бахла е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и се смята за най-старата в страната. В югозападната му част можете да видите Петъчната джамия, построена през 14 век, с елегантен изваян михраб.

  • Оман е страна, в която стриктно се спазват традициите на исляма. Туристите трябва да пазят тишина по време на местните молитви. В никакъв случай не трябва да вървите пред молещ се човек или да стъпвате върху постелката му. Всички джамии (с изключение на Кабус) са забранени за влизане на лица, които не изповядват исляма. Ако решите да посетите джамията Кабус, не забравяйте да свалите обувките си и да останете тихи.
  • На туристките не се препоръчва да пътуват до страната сами. Струва си да вземете съпруга или роднина със себе си. Ако пътувате до Оман с придружител, който не е ваш съпруг или кръвен роднина, опитайте се да не показвате чувствата си публично. Дори близки хора от противоположния пол и съпрузи не трябва да се държат за ръце или да се докосват на обществени места.
  • Жените на почивка не трябва да носят открити или тесни дрехи. На плажа е по-добре да носите цял бански костюм. А на обществени места дрехите трябва да покриват ръцете, краката и косата.
  • Пътуващите не трябва да се задържат твърде дълго при местните. Особено не се препоръчва да гледате внимателно жените, още по-малко да ги снимате. Имайте предвид, че в Оман жените имат право да вървят напред не само на вратата, но и на всяка опашка.
  • В ислямска страна краката се смятат за нечисти. Не трябва да показвате подметките на обувките си по време на комуникация, това се възприема от оманците като обида.
  • Пиенето на алкохолни напитки тук е строго забранено. Изключение правят някои кръчми и барове в европейски стил, най-често разположени в хотели. Но можете да пиете алкохол само на места, където сте го купили или в стаята си.
  • Имайте предвид, че в Оман лявата ръка се смята за нечиста. Трябва да давате или подавате нещо само с дясната си ръка. Също така избягвайте да правите прекомерни жестове на обществени места. Някои жестове може да са обидни за местните жители. Например не можете да посочите човек или да повикате някого с един пръст.
loader-image
Маскат, OM
21:10, 13/07/2024
temperature icon 36°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 49 %
Pressure Pressure: 995 mb
Wind Wind: 7 mph
Wind Gust Wind Gust: 8 mph
Clouds Clouds: 72%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:26
Sunset Sunset: 18:55