fbpx
Непал

Непал е страна, изпълнена до ръба с древни тайни. Изглежда, че дори планините тук дишат тайните на мъдреците от миналото, а вечните планини мълчаливо гледат хората от висотата на тяхното величие. Непал е държава невероятна във всяко отношение и несъмнено си заслужава да бъде посетена поне веднъж.

1. В Непал има всички климатични зони на Земята – от вечно замръзналата земя до тропиците.

2. Девизът на Непал е „Майката и родината са по-ценни от небесното царство“.

3. Почти половината от територията на Непал е разположена на надморска височина от 3000 метра, което го прави най-високопланинската страна в света.

4. Непал е дом на най-високата и може би най-известната планина на Земята – Еверест (Чомолунгма) се издига на 8848 метра. Всеки десети човек от многото, които се опитват да го завладеят, умира. Това е статистиката.

5. Хората, които са покорили Еверест, могат да се хранят безплатно в Rum Doodle до края на живота си.

6. Националното знаме на Непал не е правоъгълно, както всички други страни по света – то се състои от два червени триъгълника със синя граница. Слънцето и луната са изобразени на червено поле.

7. Непал има най-ниския процент градско население в света – само 14% от гражданите са градски жители. Това е по-малко дори от африканските страни.

8. Непал остава една от най-бедните страни на Земята.

Непал

9. Само монаси или техните родители могат да докосват главите на непалците, за всички останали подобен жест се счита за неприличен.

10. Непалците не ядат говеждо, защото кравата се смята за свещено животно.

11. В Непал ръкостискането не се използва за поздрав към хората.

12. Непалците все още са разделени по кастови линии, включително кастата на недосегаемите. Преминаването от една каста в друга е невъзможно.

13. През 2001 г. непалският престолонаследник убива краля и почти всички членове на кралското семейство, след което се самоубива. Тази трагедия предизвиква премахването на монархията и прехода към демокрация.

14. В Непал полигамията е официално разрешена, а в северната част на страната – полиандрията (наличието на няколко съпрузи за една жена).

15. Границата между Китай и Непал, минаваща през Хималаите, се счита за най-високата в света.

16. В Непал има момичета богини Кумари, които се смятат за живо въплъщение на божеството Таледжу Бхавани. Малките, успели да преминат състезателната селекция по 32 параметъра, живеят безгрижно в двореца, докато пораснат.

Непал

17. В Непал има свещена планина Мачапучаре, изкачването на която е забранено – според легендата индуисткото божество Шива седи на върха й и пуши лула.

18. Дефилето Калигандаки, през което тече река Гандаки, е най-дълбокото в света. Долината на реката пресича Голямата хималайска верига между планините Анапурна и Дхаулагири, всяка от които надвишава 8000 метра височина.

19. В будистки манастир, разположен на територията на националния парк Сагарматха, можете да видите скалпа на Голямата стъпка (Йети). Поне така казват непалците.

20. В планинските райони на Непал местните жители събират гъби Yartsagumba (кордицепсис), килограм от които струва до 25 хиляди евро. В народната медицина тази гъба се използва за лечение на много заболявания, включително рак.

21. Смята се, че всички Буди, които идват на Земята, са родени в Непал.

22. Непалското летище Лукла, разположено на 2845 метра надморска височина, е най-опасното летище в света. Пистата с дължина 257 метра е притисната между планина и хълм, като не оставя шанс за пропуснат подход.

23. Непал е една от малкото азиатски страни, която никога не е била колонизирана или нахлувана от друга държава, въпреки че Великобритания се опита да го направи.

24. Най-ниският човек в света, Чандра Бахадур Данги, чийто ръст е само 54,6 сантиметра, е роден в Непал.

25. В Непал има само един почивен ден – събота. Освен това в тази страна не е 2024 г., а 2081 г. според местния календар.

Непал

Повече за Непал

Полезна информация, здравни изисквания, визов режим, подходящо време за посещение, какво да видим.