fbpx
Непал
1 BGN = 74.40 NPR

Столица – Катманду

Валута – Непалска рупия

Докато пътувате до Непал, трябва да носите със себе си следните документи:

  1. Сертификат за ваксинация, показващ пълна доза ваксинация срещу COVID-19, завършена най-малко 14 дни преди влизане в Непал.

 или

Ако не сте напълно ваксинирани или не сте завършили пълна доза ваксинация най-малко 14 дни преди пристигането в Непал, доклад от тест за COVID-19 (RT-PCR, Gene Expert, True NAAT или тест, акредитиран от СЗО), показващ отрицателен резултат направен в рамките на последните 72 часа след качване на борда от първото летище или, ако влизате през сухопътна граница, направено в рамките на 72 часа след влизане.

Тази разпоредба няма да се прилага за деца под 5 години. 

Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност, считано от датата на влизане в Непал.

Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Непал. Виза може да се получи онлайн, на място при пристигане в страната или в посолство на Непал. В България е акредитирано посолството на Непал в Берлин. Българските граждани следва да се свържат с дипломатическо представителство на Непал преди пътуване за уточняване на изисквания за всеки конкретен случай.

Може да кандидаствате за виза тук – https://nepaliport.immigration.gov.np/

Към момента Република България няма функциониращо посолство в Катманду. Обслужващо е посолството на Република България в Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Индия
Embassy of the Republic of Bulgaria in India
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен тел. за спешни случаи: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

За България е акредитирано посолството на Непал в Берли.

Посолство на Непал в Берлин, Германия 
Адрес: Guerickestraße 27BerlinD-10587
Тел.: Тел.: +49 30 343 599 20

Fax: +49 30 343 599 06 
Email: berlin@nepalembassy.de
Website: http://de.nepalembassy.gov.np

Най-удобната почивка в Непал ще бъде през пролетта или есента. По това време тук е топло и сухо, небето почти винаги е ясно и преходите ще донесат много положителни емоции. И е много по-приятно да се запознаете с архитектурни шедьоври през този период. През лятото в Непал, както и в почти цяла Азия, започва дъждовният сезон, което в комбинация с високите температури прави престоя в страната не особено приятен.

Зимата, когато става дума за равнинни райони, също може да бъде доста удобна, със средни температури от +14 до +20. Но в планините, в допълнение към силните студове, бурните ветрове и снеговалежите ще бъдат сериозно изпитание.

 

Катманду

Катманду е столицата на този планински регион и един от най-уникалните градове в света. Включен е в списъка на ЮНЕСКО със 7 обекта на световното наследство. Величествени храмове, построени преди стотици и дори хиляди години, дворци, площади и лабиринти от тесни улички, които могат да удивят въображението на пътника както с величието, така и с бедността си – всичко това очаква пътниците в Катманду. Тук определено трябва да се разходите из Durbar Square. Той е съсредоточен от петдесет храмови сгради и дворци, чиито стени помнят коронациите на монарси, войни, епидемии и разрушителни земетресения. Изкачете се до Swayambhunath или храма на маймуните, за да видите най-голямата ступа на храма с Окото на Буда. Казват, че възрастта му е около 2 хиляди години. Посещение на светилището на Шива, храма Пашупатинат – едно от основните хиндуистки светилища в страната. Кремациите са го направили световно известен, тъй като мъртвите се изгарят тук на открито. Посещение на будисткия храмов комплекс Boudhanath, който отдавна се е превърнал в център на тибетския будизъм в Непал. В този град почти на всяка крачка можете да видите нещо древно и уникално, нещо, в което все още живее духът на онзи девствен Непал.

Бхактапур

Бхактапур е друг древен град, разположен в долината на Катманду, на 16 километра от столицата. Името му се превежда като „град на вярващите“. Всъщност има почти 200 храма и огромен брой индуски религиозни паметници. Тук е особено почитан един от основните индуски богове Вишну, на него са посветени повече от дузина местни храмове и много други места за поклонение. Този град някога е бил столица на кралство Мала. По това време тук се появяват уникални дворци и религиозни сгради, превърнали се в основните туристически атракции днес. Точно както в Катманду, централния дворцов площад на Бхактапур е заобиколен от храмове, пагоди и дворци. Сред тях е дворецът на кралската династия Мала, украсен с удивителни дървени резби. Особено внимание трябва да се обърне на Лъва и Златните порти. Бхактапур е наричан още градът на грънчарите и занаятчиите. Именно техните продукти, понякога продавани направо на земята в близост до работилниците, ще се превърнат в прекрасни сувенири, напомнящи за пътуването.

Лалитпур

Лалитпур („град на красотата“ или Патан) с право се счита за един от най-красивите градове в Непал. В него, както и в много други градове на страната, централният площад Дърбар е място за събиране на най-интересните забележителности. На първо място, това е бивш кралски дворец, чийто покрив по периметъра е зорко охраняван от десетки дървени герои и божества, боядисани в ярки цветове. До него е каменният храм Кришна Мандир, с великолепни резби, изобразяващи сцени от Рамаяна и Махабхарата. Теракотният храм на хилядата буди, 4-те ступи на крал Ашока и единственият зоопарк в Непал – Джавапакхел – несъмнено заслужават вниманието на туристите. Патан наистина е много красив, защото отдавна е град на художници, архитекти и бижутери, които неуморно са го украсявали.

Покхара

Покхара е третият по население град в страната. На първо място, той привлича туристите не със своите архитектурни и религиозни шедьоври, а с великолепната си природа. Разположен на брега на езерото Phewa, той ви глези със своите зашеметяващи хималайски пейзажи. Повечето планински маршрути започват от Покхара. Наблизо се намират няколко „осемхилядника“, тук се намира и единственият в света Планински музей. Недалеч от града има уникална пещера Махендра, където прилепите живеят в изобилие. В Покхара има и огромен базар, простиращ се на 7 километра. На него, както казват местните жители, можете да намерите всичко, което сърцето ви желае. Но и тук има религиозни сгради. Това е най-красивата будистка ступа в света, разположена на един от хълмовете, храмът Варахи – на остров в средата на езерото Пхева и храмът Дакшинкали – недалеч от Покхара. Между другото, местните жители идват тук два пъти седмично с кървави дарове – жертвени пилета, овце или кози за шестръката Кали, съпругата на Шива.

Лумбини

Лумбини (в превод от санскрит „любим“) се намира на 12 километра от границата с Индия и се смята за едно от местата за поклонение на всеки будист. Именно тук е роден Буда Гаутама, който е основателят на тази религия. През 1896 г. археолозите откриват каменна колона с надписи от цар Ашока, уведомяващи факта за раждането на Буда в този район. Днес това е място за поклонение и голям интерес на туристи от различни страни. До него е храмът Мая Деви с барелеф, изобразяващ раждането на Буда, и езерото Пускарни, в което майка му е извършила ритуала за къпане. Всяка страна, която има представители на будистката вяра, може да построи свой собствен храм в Лумбини. Това вече направиха Камбоджа, Тайланд, Китай и дори Германия. Именно в този град се продава уникален сувенир, който трудно можете да намерите в други региони на страната – фигурка на бебето Буда.

Джанакпур

Janakpur е град, който преди се е наричал Mithila, бивш център на културата Maithili, която е имала свой собствен език и писменост. Споменаването на този град се съдържа в текста на Рамаяна, който казва, че съпругата на Рама, Сита, е от тези места. Според легендите крал Джанака намерил Сита като бебе в полето, отгледал я като своя дъщеря и обещал да я даде за жена само на този, който може да опъне свещения лък на Шива. Рама не само го огъна, но го счупи и взе момичето за жена. Когато в града се провеждат фестивали на Рама, има чувството, че се връщате назад във времето. Джанакпур е място за поклонение на индусите от цял ​​свят. Смята се също, че Буда и Махавира са живели тук известно време. Между другото, Джанакпур е един от малкото региони на Непал, където има железопътна линия.

  • Непал се намира в сеизмично активна зона. Последното силно земетресение, отнело стотици жертви и унищожило много архитектурни паметници, се случи тук през 2015 г. Ето защо, когато отивате в Непал, е по-добре да получите поне теоретични препоръки как да действате правилно в такава ситуация и да имате номерата на горещата линия на посолството и други служби, които ще окажат помощ, ако е необходимо.
  • В Непал все още е запазена кастовата система, а животът на жителите му е подчинен на стотици религиозни правила и традиции. И така, лявата ръка тук се счита за „нечиста“; не можете да вземете или подадете нищо с нея. Те също ядат само с дясната си ръка. Но главата, напротив, е свещена част от тялото и родителите или монасите могат да я докоснат. Следователно потупването на детето по главата може да причини големи проблеми. Би било обида да докоснеш нечий крак, още повече да го прекрачиш или да го докоснеш с обувки. Между другото, когато влизате в къщата, трябва да оставите обувките си на прага, а също така трябва да свалите обувките си на входа на храма. Никакви кожени изделия не могат да се внасят в местата за поклонение. За да не бъдете заклеймени като неморални, в Непал не трябва да носите твърде разголени дрехи; жените трябва да покриват краката и ръцете си, а мъжете трябва да покриват торса си. 
  • Престъпността в Непал е много ниска, в това отношение страната е доста безопасна. Джебчийството е най-често срещаното нещо тук, така че е по-добре да не носите големи суми пари със себе си и да оставите документи и бижута в сейфа на хотела. Но е по-добре да избягвате местата, където се провеждат масови протести. 
  • Когато посещавате страната, трябва внимателно да спазвате правилата за хигиена. Не пийте сурова вода, а при липса на бутилирана трябва да се пречисти със специални таблетки. Не трябва да пиете сурово мляко или напитки, които го съдържат, прясно изцедени сокове или белени плодове. Също така е по-добре да не купувате храна от улични сергии. По-добре е да не плувате в открити водоеми, особено със застояла вода, както и в течащи води, тъй като има голям риск от заразяване с някои паразити.
  • Националната валута, непалската рупия, не може да се внася или изнася от страната. Други забранени за износ артикули са рога и кожи от диви животни. За да изнесете бижута или антики, закупени тук, трябва да получите специален сертификат на мястото на покупката. В някои случаи може да се изисква разрешение от Департамента по археология на Непал, ако говорим например за фигурки на богове или картини. Внесените в страната видеокамери, часовници, електроуреди и дори велосипеди трябва да се декларират, тъй като подлежат на задължителен износ.
  • Когато изкачвате планини на надморска височина над 2500 метра, трябва да запомните вероятността от височинна болест и висока слънчева активност. Всяко изкачване трябва да бъде внимателно планирано, а групата трябва да включва водач и професионален катерач.
loader-image
Катманду, NP
21:08, 13/07/2024
temperature icon 25°C
ръмеж
Humidity Humidity: 78 %
Pressure Pressure: 1002 mb
Wind Wind: 7 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:16
Sunset Sunset: 19:01