fbpx
Малдиви

1 BGN = 8.62 MVR

Столица – Мале

Валута – Малдивски рупии MVR

Всички пътуващи до и от Малдивите следва да представят, в рамките на 96 часа преди началото на пътуването, попълнена здравна декларация /електронен формуляр/: IMUGA – MALDIVES IMMIGRATION

https://imuga.immigration.gov.mv/ethd

Тя следва да бъде изпратена по електронен път.

Изискванията за представяне на PCR-тест за COVID-19 за пътуващите, в т.ч. и за неваксинираните са отменени.

Изискванията към пътуващите за Малдивите се публикуват на интернет-страницата на Министерството на имиграцията: HTTPS://IMMIGRATION.GOV.MV/TOURIST-VISA/
а за противоепидемичните мерки на интернет-страницата на Службата за гражданска авиация на Малдивите: HTTPS://WWW.CAA.GOV.MV/RULES-AND-REGULATIONS/AIR-TRANSPORT-CIRCULARS

Туристическа виза

Туристическа виза се издава за пътуващи от всички националности при пристигане на Малдивите. За чужденец пътуващ до Малдивите, като турист се не изисква предварително одобрение за виза. Лицето обаче трябва да отговаря на основните изисквания за влизане, за да получи разрешение при пристигането си.

Основните изисквания за влизане са както следва:
Паспорт или документ за пътуване с машинночетаема зона (MRZ) с валидност минимум 6 месеца. (Пътниците с удължена валидност в паспортите нямат право да влизат.)

Пълен маршрут на пътуване, включително потвърдени билети за двупосочно пътуване, с предплатена потвърдена хотелска резервация в регистриран хотел и предоставяне на доказателство за финансови средства за достатъчно суми за поддържане на престоя на Малдивите /минимум 150 щ.д. на ден на човек/ или притежаване на предварително одобрено спонсорство за виза, одобрено от Maldives Immigration.

Изисквания за влизане в техните последващи дестинации; например валидността на визата и паспорта.

Попълва се декларация.

Декларацията на пътника трябва да бъде попълнена и изпратена от всички пътници, пътуващи до и от Малдивите, в рамките на 96 часа преди часа на полета. Формулярът трябва да бъде подаден по електронен път чрез IMUGA https://imuga.immigration.gov.mv/.

Декларация
https://www.immigration.gov.mv/immigration-introduces-electronic-traveller-health-declaration/

Сертификат за ваксинация срещу жълта треска, ако е приложимо. Деца под 1 година са освободени от ваксинация срещу жълта треска. Проверете страните, за които трябва ваксинация за жълтата треска страни на https://www.immigration.gov.mv/.

Децата/непълнолетните трябва да имат собствен паспорт, за да влязат на Малдивите.

Транзитните пътници се определят като тези, които пътуват до друга държава през Малдивите, без да преминат имиграционния контрол при пристигането на Малдивите.

Пълен маршрут на пътуване (потвърдени билети за отиване и връщане, предплатена потвърдена хотелска резервация в регистриран хотел и предоставяне на доказателство за финансови средства за достатъчно суми за поддържане на престоя на Малдивите) не гарантира влизане в Малдивите. Влизането ще бъде разрешено на входния пункт след определяне на допустимостта от имиграционните служители, в съответствие с раздели 7 и 8 от Закона за имиграцията на Малдивите от 2007 г.

Виж Имиграция Малдивите:  https://www.immigration.gov.mv/.

Република България няма посолство на Малдивските острови. Обслужващо посолство за Малдивите е посолството на Република България в Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Делхи,Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

Тези райски острови са готови да посрещат пътници през цялата година. Климатът тук е топъл и влажен. Поради близостта си до екватора, тук няма внезапна промяна на климата. Най-спокойният и най-малко ветровит период се счита за период от май до октомври. За така наречения „извън сезон“ се счита времето от ноември до февруари. Но дори и по това време сърфистите и гмуркачите трябва да идват тук, тъй като океанът и неговият подводен свят са красиви независимо от сезона.

Уникалното на Малдивите е, че има само един град – столицата Мале, няма наземен обществен транспорт, а островите са толкова малки, че могат да поберат само един хотел. Малдивите са държава, в която хората отиват не за исторически забележителности, а за пасивна почивка, най-доброто гмуркане в света и най-невероятните впечатления.

Мале

Мале е столицата и един от най-населените градове в света. Той приветства туристите и остава трансферна точка за по-нататъшно пътуване до райските острови. Интересното е, че самият град е много по-малък от повечето острови в Малдивите, но по-голямата част от населението (около 133 019 души) живее тук. Столицата е разположена на южния бряг на атола Северен Мале, който е част от друг атол – Каафу. Самите малдивци нямаха достатъчно място в малката столица и затова създадоха нов остров Хулхумале, който започнаха да населяват през 2004 г. Мале няма много плажове или райски пейзажи, но си заслужава да се разходите по улиците му. Сред атракциите са Националният музей, Президентският дворец, Съдебната палата, Петъчната джамия и много други интересни религиозни сгради и гробници, както и централния площад, насип и градските паркове. Градът е безопасен, но не забравяйте, че това е мюсюлманска република и тук трябва да се държите и обличате по съответния начин.

Северен Мале

Северен Мале е най-големият атол, който включва столицата Мале и още 50 острова, от които само 8 са населени. Всеки остров, който е част от атола, има свое собствено предназначение – остров летище, остров птицеферма и остров склад, където малдивците съхраняват запасите от гориво. Основната атракция на Северен Мале е столицата на републиката. Въпреки големия брой хора и активния трафик на лодки, има недокоснати кътчета, където цари пълна тишина. Всички плажове на островите са на хотели. Най-доброто място за усамотение е дивият плаж Вилингили, до който се стига с лодка. Северен Мале ще се хареса на любителите на гмуркането: множество потънали кораби от 19 век са запазени на морското дъно.

Южен Мале

Южен Мале – атолът включва 30 острова. На 3 от тях живеят хора, на 17 има курорти, а останалите са необитаеми. Островите привличат туристи от цял ​​свят със своите луксозни плажове, чиста лазурна вода, мек климат и богат морски живот. Сърфистите идват тук за големи вълни – островът Kandooma Resort се превърна в крепостта на това движение. Наблизо се намира природният резерват Guraidhoo. Хората идват тук, за да се отпуснат от градската суматоха, да празнуват Нова година или да имат сватба. Островите остават любима дестинация за семейства с деца, младоженци и възрастни хора.

Атол Алиф

Атол Алиф (известен още като Ари) – състои се от две части: северната – Алиф-Алиф и южната – Алиф-Даал. Състои се от 70 острова: 18 от тях са населени, 25 са дом на луксозни курорти, а останалите 27 острова са толкова малки, че никой не живее там. Всеки остров от атола Алиф впечатлява с буйна растителност и зашеметяващи плажове.

Ангаага

Ангаага е любим остров на европейци, азиатци и австралийци. Мястото е заобиколено от емблематични малдивски пейзажи с лазурна вода, бял пясък и кокосови палми. Основният акцент на острова са бунгалата, покрити с палмови клони и пясък вместо настилка.

Батала

Батала е място за среща с морски обитатели. Тук идват само гмуркачи и освен спортни развлечения не се предлагат други развлечения. Тук палмите са рядкост, но близо до брега има коралови рифове.

Дифуши

Diffushi е място, където можете да видите мощни вълни, разбиващи се в кораловите рифове. Луксозните бунгала с изглед към океана привличат любителите както на пасивната, така и на активната почивка.

Атол Дхаалу

Атолът Dhaalu или South Nilande включва 46 острова с общо население от 1500 души. Богатият подводен свят и изобилието от коралови рифове привличат водолази, а туристите, които идват за почивка, освен плажна почивка, могат да отидат на интересни екскурзии.

Dhaalu съхранява руините на древни джамии и храмове от будисткия период, както и мистериозните могили хавита. Коренното население е дружелюбно и предлага уникални ръчно изработени сувенири.

Велавару

Остров Велавару е съхранил дива, непокътната природа: гъсти гъсталаци, високи палми, лагуна и чисти плажове – истинско очарование. Тук живеят гигантски костенурки, чийто брой намалява всяка година.

Меедифуши

Meedhiffushi е част от Малдивите, която едва започва да посреща туристи, но тези, които вече са били тук, го смятат за идилична ваканционна дестинация. Тук туристите ще намерят луксозни хотели, ресторанти и много дейности.

Атол Баа

Атол Баа – пленява с океанската си тюркоазена брегова ивица, снежнобял пясък и буйна растителност. Самите малдивци и много пътници смятат Баа за перлата на целия регион. Дължината на архипелага е 40 километра. Тук има 51 острова: 10 населени и 41 с непокътната природа.

Ейдафуши

Столицата на Баа е остров Ейдафуши, най-големият риболовен център в цялата република. Уникалната природа и разнообразието на морския му свят не остана незабелязано от ЮНЕСКО – днес той е биосферен резерват, дом на риби с невероятни цветове, китови акули, скатове и морски костенурки.

Олугири

На юг от Баа е остров Олугири, където живеят морски фрегати и зелени костенурки почиват на брега. За почиващите има много дейности, сред най-популярните е гмуркането. Само тук можете да видите малки китови акули, риба тон и голямо разнообразие от фауна.

  • Малдивите са мюсюлманска страна, така че нудизмът тук е строго забранен, както и пиенето на алкохол извън хотелските зони. Носенето на алкохол със себе си също е забранено.
  • Подводен лов, риболов в близост до острова (само в специални зони), замърсяване на островите, увреждане на корали и морски черупки се наказват от закона под формата на глоби и дори лишаване от свобода. Всъщност има много забрани, но всички те са обединени от една цел – да запазят флората и фауната на островите в недокоснат, девствен вид.
  • Английският е широко разпространен на островите и много хотели имат рускоезичен персонал.
  • На Малдивите няма отровни змии или насекоми. Дори китовите акули, живеещи във водите на Индийския океан, са абсолютно безопасни за хората.
  • Ако искате да получите гражданство тук, трябва да знаете, че само представители на мюсюлманската вяра могат да направят това. Тази норма е предвидена в държавното законодателство.
  • На Малдивите няма кучета, отглеждането и внасянето им тук е забранено, тъй като в исляма кучето е нечисто животно. Тук се отглеждат като домашни любимци котки, птици и дори игуани.
loader-image
Malé, MV
20:23, 13/07/2024
temperature icon 29°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 79 %
Pressure Pressure: 1010 mb
Wind Wind: 6 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:01
Sunset Sunset: 18:21