fbpx
Йордания

На места като музей на открито с древни руини и митични градове, осеяли хоризонта, Йордания ни поразява с природни феномени и спиращи дъха гледки – мечта на всеки фотограф. Земите са потопени в история, стара като стиховете на Библията, и са изиграли важна роля в най-големите религии в света. Добавете вкусна кухня и приветливи местни жители и ще имате прекрасна дестинация, пълна с приключения и интриги.

Територията на Йордания е почти изцяло (90%) покрита с пустини и полупустини. Горите представляват по-малко от 1% от земята.

2. Най-известната пустиня в щата е Вади Рум, тя се е превърнала в фон на много известни филми.

3. До 1950 г. държавата се е наричала Трансйордания.

4. Йордания е една от най-проспериращите и спокойни страни в арабския свят.

5. Река Йордан, многократно споменавана в Библията, включително като място за кръщение на Исус Христос, служи като естествена граница между Йордания и Израел.

6. Една от основните йордански атракции е издълбаният от камък град Петра, някои от чиито сгради датират от 18 век пр. Н. Е.

7. Кралицата на Йордания Рания Ал-Абдула се смята за най-красивата кралска личност в света.

8. Почти всички сгради в йорданската столица Аман са облечени в бели варовикови плочи, което ги прави почти неразличими една от друга.

9. Смята се, че пророк Моисей е бил погребан на йорданския връх Небо.

10. В Йордания има специална традиция, според която гостът трябва да откаже храна три пъти, преди да се съгласи да седне на масата. Освен това в тази страна не е обичайно да се яде с лявата ръка.

Йордания

11. Съществува предположение, че библейският Едем, „райската градина“, се е намирал на съвременната територия на Йордания.

12. Археолозите са открили в йорданския град Акаба руините на най-стария християнски храм в света, който датира от края на III-началото на IV век.

13. В покрайнините на Аман учените откриват варовикови фигурки, които според изследванията са направени 7 хиляди години пр. Н. Е.

14. През 1999 г. йордански водолази потопяват американска самоходна зенитна установка, която сега служи като изкуствен риф и е станала дом на много морски обитатели.

15. На хиподрума Джераш се провеждат грандиозни представления, по време на които можете да видите организирани гладиаторски битки и състезания на древни римски колесници.

16. В Йордания се намира древният замък Кусейр-Амра, построен в началото на VIII век. Въпреки че голяма част от тази монументална структура лежи в руини, в някои от нейните стаи все още може да се любувате на красиви мозайки и стенописи.

17. В залива на Акаба живеят 110 вида меки корали и 120 вида твърди корали, както и над хиляда вида риби, което го прави изключително популярен сред гмуркачите.

18. Фалафел е едно от най-често срещаните ястия в Йордания. Основното ястие за тържества (mensaf) е ориз и агнешко, приготвени в заквасена сметана.

19. Национално цвете на Йордания е черният ирис.

20. Мъртво море, разположено между Израел и Йордания, всъщност не е море, а езеро, чиято вода превъзхожда по соленост всички останали водни басейни в света. Местната вода и кал са широко известни със своите лечебни свойства.

Йордания

21. Най-големият геоложки разлом в света се намира в Йордания.
Според местната легенда каменният стълб, стоящ на брега на Мъртво море, е вкаменената жена на Лот, която избягала със семейството си от Содом, разрушен от божествен гняв.

22. Въздухът на Йордания е с 8% по-кислороден от която и да е друга страна в света.

23. Ако в Йордания вали сняг (което се случва много рядко), местните жители официално имат право да не отидат  на работа. Последният снеговалеж в тази страна е бил през 2012 година.

24. Йорданците са 4 пъти по-малко от маслиновите дървета, растящи в пустинните земи на тази държава.

25. В Йордания многоженството е официално разрешено и в семействата винаги има много деца – обикновено между 6 и 14.

Йордания

Повече за Йордания

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.