fbpx
Йордания
1 BGN = 0.40 JOD

Столица – Аман

Валута – Йордански динар

Задължителни условия за влизане в Йордания са попълване на декларация и генериране на QR код на HTTPS://WWW.GATEWAY2JORDAN.GOV.JO и предоставянето на валидна медицинска застраховка за периода на престой. QR кодът се предоставя на хартия и електронно.

Деца до 5-годишна възраст са освободени от горепосочените изисквания.

Задължително всеки пристигащ следва да представи и медицинска застраховка за периода на престой в страната.

Паспорт – срок на валидност минимум 6 месеца от датата на пътуването. Притежателите на обикновени паспорти могат да получат виза на границата. Не е необходима виза за престой до 90 (деветдесет) дни в рамките на 180 (сто и осемдесет) дни за притежателите на служебни и дипломатически паспорти.
 
Между Република България и Хашемитско кралство Йордания няма подписан договор за правна помощ. Двете страни прилагат визов режим.

Българските граждани, приносители на обикновени паспорти, могат да получат визи в Посолството на Хашемитско кралство Йордания в Букурещ, както и на гранично  контролно-пропускателните пунктове /КПП/, вкл. летището (освен при пристигане с ферибот от Египет). Цената ѝ е 40 йордански динара  = на 56.4 щат. долара.

При пристигане и отпътуване от едно и също КПП в гр. Акаба (освен КПП „Уади Араба“- с Израел) визата до 30 дни е безплатна.

Изисквания за виза при преминаване на КПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“:

1. При пристигане в Йордания от летище и напускане на страната през КПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“ за период не по-дълъг от три месеца, на пътуващия няма да се събират визови такси при повторното влизане в Йордания;
2. При влизане в Йордания чрез КПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“ за пръв път се издава виза при пристигане на стойност 40 йордански динара, валидна за един месец;
3. Пътуващият е освободен от визови такси, ако притежава туристическия пакет Jordan Pass- https://jordanpass.jo/;
4. Пътуващият заплаща изходна такса на стойност 10 йордански динара при престой, по-голям от 24 часа;
5. Притежател на дипломатически паспорт, който не е акредитиран в Йордания, е освободен от визови такси, но заплаща изходна такса.

Отчитайки горното, Посолството счита въздушните маршрути до Йордания за по-удобни.

Има подписано Споразумение между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за взаимно освобождаване от изискванията за визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление с още два месеца. След изтичането им е възможно подновяване с още два месеца в Отдел „Граници и пребиваване“.

Туристите трябва да имат сключена медицинска застраховка за периода на престой в Йордания.

Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.

Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи, да бъда наемани на работа.

 

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Посолство на Република България в Аман, Хашемитско кралство Йордания

Адрес: Um Uthaina, №7 Al Mоusel Str., 11195 Amman, P.O.Box 950578
Телефон: +962 6 5529391; +962 6 553 9593; +962 6 5539392.
Дежурен телефон в извънработно време: +962 6 5529391; 
Работно време: Неделя – Четвъртък /8.00 – 15.30 ч. /
E-mail: Embassy.Amman@mfa.bg

Почетно консулство на Хашемитско кралство Йордания в София
Почетен консул – д-р Хасан Бармауи
Канцелария: 1113 София, ул. “Незабравка” № 25, 
„Парк хотел Москва“ ет. 2, офис 204
Тел.: +359 888 209 674
Мобилен тел.: 359 882 644 133 

E-mail: jordan_hon.consulate@inet.bg

Благодарение на горещия климат, туристите могат да посещават страната през цялата година. Ако искате да посетите забележителностите и да правите екскурзии, най-доброто време е пролетта и късната есен. Що се отнася до плажния сезон, най-доброто време за плуване е от април до май и от септември до ноември. Любителите на гмуркането могат да се гмуркат по всяко време на годината, но най-добра видимост е от май до октомври. Ниският празничен сезон настъпва през декември-март и юни-август, тъй като въздухът през тези месеци не се затопля достатъчно и е доста хладно след плуване. Освен това вечер рязко застудява.

В Йордания можете да се насладите на почивка в курортен град, както и да я комбинирате с активно пътуване до най-значимите забележителности.

Аман

В столицата на Йордания Аман можете да видите две различни страни на живота в арабската страна. Градът е разделен на Изток и Запад. Първият е обитаван предимно от консервативни мюсюлмани и бедни, а във втория животът кипи в модни заведения и цветни магазини. Столицата е известна с Кралския автомобилен музей. Дори и да не сте страстен автомобилен ентусиаст, външният вид и историята на тези луксозни автомобили определено ще ви изненадат. Също така препоръчваме да се разходите в кралската градина и да научите повече за историята на Йордания в Археологическия музей. Ако искате да опознаете по-добре арабската култура и изкуство, отидете в музеите на народните традиции и фолклор. Емблематичното място на Аман е и огромният амфитеатър, а от хълма, близо до останките на стария град, се открива прекрасна панорама.

Петра

Най-известната забележителност на Йордания е Петра, едно от новите седем чудеса на света, включени в списъка на ЮНЕСКО. Този древен град, издълбан в скалите, се състои от голям комплекс от храмове. Най-известните са Al-Khazneh Palace, Ad-Dair Temple, Street of Facades, Mount of Sacrifice, Byzantine Church. Тук можете да се потопите в друга епоха, да правите страхотни снимки на скалите, да купите бутилки, пълни с цветен пясък под формата на рисунки, а също и да се опитате да ги направите сами. Ако ви предложат да се изкачите в планините, за да посетите други храмове, не отказвайте магаре или кон, в противен случай ще трябва да ходите с часове в жегата по стъпалата и пътеките покрай скалите.

Вади Рум

Национален парк Кралство, пустиня Червен пясък, Вади Рум е друг обект на световното наследство. Тук ще ходите по твърда, вкаменена земя и ще правите снимки, които напомнят марсиански пейзажи. Тук са заснети много известни научнофантастични филми.Сред атракциите на Вади Рум си струва да се отбележи скалният мост Burda Rock, каньонът Khazadi със скални надписи, изворът на Лорънс и планината Седемте стълба на мъдростта. Бедуините предлагат разходки с камили, вариращи от обикновени разходки до дълги екскурзии през целия ден. Можете да яздите камила до Набатейския храм и извора Ain Shellal. Също така в Уади Рум можете да резервирате сафари обиколка с джип, да отидете на скално катерене и да прекарате нощта в палатки, но това изисква специално разрешение.

Акаба

Единственият пристанищен град на Йордания, Акаба, е известен в целия свят като център за гмуркане с най-красивия подводен свят на Червено море. Най-популярното място за тези, които обичат да изучават дълбините на морето, е корабът, потънал близо до брега, на дълбочина 25 метра. В допълнение към гмуркането, можете да правите други дейности на открито тук: водни ски, гмуркане с шнорхел и уиндсърф или просто риболов в тихо кътче на залива. Любителите на забележителностите могат да посетят крепостта Mamluk, Стария град (селище от Римската империя) и археологическия музей. В Акаба се намира и най-голямото знаме в света, включено в Книгата на рекордите на Гинес. Тук има много бутици и целият град е напълно безмитен, тъй като в Акаба няма търговски мита.

Маан

Ако искате да се заредите не само с нови впечатления, но и да подобрите благосъстоянието си, посетете лечебните извори в град Маан. Познати са още от библейски времена и се характеризират с високо съдържание на минерали, които са полезни за човешкия организъм. Температурата на водата в тях е около +40 °C, а приличат на 30-метрови водопади.

  • Йордания е мюсюлманска страна, в която религията играе голяма роля в ежедневието. Трябва да се държите уважително към местните жители, да поискате разрешение да правите снимки на обществени места и в транспорта и не можете да се обличате разголено. Петък и събота официално са почивни дни.
  • Тук такситата са доста скъпи, препоръчително е да използвате трансфер от туроператор или обществен транспорт.
  • Когато отивате в Йордания, не забравяйте да вземете удобни дрехи и обувки, слънчеви очила и слънцезащита. В случай на дълги екскурзии или нощувки при бедуините, вземете топли дрехи – през нощта става много студено.
  • В Йордания е обичайно да се оставят бакшиши не само в ресторантите, но и на водачи, гледачи на животни и шофьори на транспорт.
  • Ако плувате в Мъртво море, пазете очите си и носете очила. И докато се гмуркате с шнорхел, внимавайте да не настъпите морски таралеж.
  • В пустините са останали много малко бедуини и те отдавна са преминали от номадски живот към обслужване на туристи: можете да яздите камили, да опитате бедуинско кафе и да се потопите в живота на хората, живеещи според каноните на традиционната култура.
loader-image
Аман, JO
20:08, 13/07/2024
temperature icon 29°C
мараня
Humidity Humidity: 34 %
Pressure Pressure: 1007 mb
Wind Wind: 15 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:39
Sunset Sunset: 19:43