fbpx
Япония
1 BGN = 88.15 JPY

Столица – Токио

Валута – Японска йена

Считано от 29.04.2023 г. отпада изискването за представяне на сертификат за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди заминаването или валиден сертификат за ваксинация срещу COVID-19 /три дози/.

Досегашните временни мерки, касаещи всички пътници, пристигащи от Китай (с изключение на Хонконг и Макао) с директни полети, вкл. тест за COVID-19 при пристигане, ще бъдат заменени с тестване само на пристигащите, които имат симптоми на COVID-19. Тези граждани, които дадат положителен резултат ще бъдат лекувани в съответните центрове до 8 май 2023 г. Подробна информация може да бъде намерена на сайта на японското Министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи HTTPS://WWW.MHLW.GO.JP/STF/COVID-19/BORDERCONTROL.HTML 

От 8 май Япония въвежда нова система за мониторинг „genomic surveillance“, при която пристигащи със симптоми като температура ще бъдат тествани на доброволен принцип с оглед идентифицирането на нови заразни болести.

Българските граждани имат право на краткосрочен /до 90 дни/ безвизов  престой в Япония, при условие че не извършват трудова или друг вид платена дейност.

За влизане в страната е необходим валиден паспорт и двупосочен билет. Валидността на паспорта следва да покрива целия период на очаквания престой в страната. Граничните власти са в правото си да изискат доказателство за наличие на необходимите за престоя парични средства, както и представяне на документи, потвърждаващи целта на пътуването /резервация за хотел, програма на престоя, покана и пр./.

Не се допускат в страната лица с временни паспорти. Такива паспорти са валидни само за транзитно преминаване или напускане на Япония.
За престой, надвишаващ 90 дни, е необходима виза. Визите са безплатни. Японските имиграционни власти по своя преценка могат да не разрешат влизане в страната дори при наличие на положена виза.
Препоръчително е всеки кандидатстващ за виза за Япония предварително да уточни със своите домакини и с японското посолство, издаващо визата, своите права и задължения, произтичащи от притежаването на определения вид виза.

Всички чужденци в Япония, без тези със статут на временно пребиваване и служителите в дипломатическите и консулските представителства, следва да направят постъпки за получаване на „residence card“ в рамките на 3 месеца след влизане в Япония.

Адрес: Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053
Тел.: +81 3 3465 1021
Факс: +81 3 3465 1031
Дежурни телефони в извънработно време: + 81 80 7966 5608  /мобилен/
Приемно време на Консулската служба: всеки работен ден от 10:00– 12:00 ч. и по изключение от 15:00–17:00 ч. Препоръчително е предварително запазване на час.
E-mail: Embassy.Tokyo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/japan

Най-благоприятното и удобно време за посещение на Япония са пролетта, август и есента. Зимният сезон е доста мек, има малко валежи и снегът се топи бързо. Температурата през март-април, октомври-ноември е умерена и комфортна – около +17 – +20 °C през деня и до +10 – +15 °C през нощта. Март е особено привлекателен, защото през този месец цъфтят вишните. През октомври-ноември страната е покрита с японски кленови листа – много красива гледка. Юни и юли не са най-добрият сезон – период на висока влажност и горещини до +40 °C, плюс силен смог.

Съпоставянето на древни традиции и нанотехнологии прави Япония абсолютно невероятно място. Всеки град в Страната на изгряващото слънце сам по себе си е атракция.

Токио

Токио е най-безопасният метрополис в света, разположен на остров Хоншу, в който има смесица от жизнен градски стил и национален колорит, както и любов и уважение към древните традиции. Тук създават роботи, световноизвестни анимета и всяка пролет излизат по улиците, за да гледат цъфналите череши. Изкачвайки се до палубата за наблюдение на Токийската телевизионна кула, ще видите не само императорския дворец, заобиколен от буйни градини, но и панорама на града в цялото му величие и мащаб. Също така препоръчваме да посетите най-стария рибен пазар, Tsukiji, идеално място да опитате автентично японско суши. Старият квартал Асакуса ще ви даде възможност да видите средновековна Япония и да се възхитите на невероятно грациозните, изтънчени изпълнения на истински гейши в театъра Накамура-за.

Йокохама

Един от най-модерните градове в Страната на изгряващото слънце, Йокохама, се намира само на 30 км от Токио. Повечето от неговите атракции се намират в района Минато Мирай, което означава „Пристанището на бъдещето“. Тук от наблюдателната площадка на небостъргача Landmark Tower се отваря зашеметяваща гледка към залива, висящ мост и гигантско виенско колело. Препоръчваме да посетите това място вечер, за да видите града в цялата му осветена слава. Много интересна атракция е Silk Center, който разказва всичко за производството на коприна в Япония.

Осака

Осака е центърът на развлекателния живот в страната. Има много търговски центрове, нощни клубове, барове, тематичен парк Universal, аквариум и площадка за наблюдение на небостъргач. Изкуството на кукления театър възниква в Осака. Днес техните представления могат да се видят в Националния театър Бунраку. В града има и много красиви храмове и замъци. Най-значимите от тях са величественият храм Сумийоши Тайша и самурайският дворец, построени преди много векове. Състои се от три подземни и пет надземни етажа. Докато ги разглеждате, можете да се потопите в атмосферата на живота на древните самураи.

Киото

Киото е един от най-древните градове в Япония. Бил е столица почти 1000 години, което го прави особено интересен. Много хора знаят за забележителностите на този град и ако не знаят, тогава определено са чували: Златният павилион, бамбуковата гора Сагано, замъците Ниджо, Фушими и Фукуяма. А най-разпознаваемото място в Киото е Скалната градина на храма Ryoan-ji.

Нагоя

Нагоя, метрополия с безупречна инфраструктура, ще представлява интерес за любителите на активния отдих и пътуващите с деца. Тук можете да посетите светилището Ацута, едно от най-старите в Япония, в което се съхранява свещеният меч Кусанаги, както и Мемориалния музей на индустрията и технологиите на Тойота. Ако искате да смените градските пейзажи с естествени, Нагоя има много места за прекарване на времето на открито. Препоръчваме да посетите пристанището и шоуто с делфини, както и Етнографския музей на открито, чиито основни експонати са къщи, построени през втората половина на 19 век и събрани тук от цялата страна. В Нагоя има интересна зоологическа градина, ботаническа градина с много странни растения, а също и парк за маймуни.

Сапоро

Това може да е откритие за някои, но в Япония има ски курорти, разположени в Сапоро, на остров Хокайдо. Освен това градът е известен с луксозните си термални извори Jezankei. Сапоро, подобно на много други японски градове, има много забележителности: храмове, дворци, паркове Накаджима и Макоманай, както и Музея на сьомгата, Часовниковата кула, парка Одори, Шоколадовата фабрика и Музея на бирата. Всяка година в началото на февруари в Сапоро се провежда Снежният фестивал – Юки Мацури, по време на който по улиците се изграждат ледени фигури, най-често това са японски и световни паметници на архитектурата и изкуството.

Поради много фактори, специфично географско положение, трудни природни условия, исторически събития и трагедии, японците са много различни от останалото население на света по навици, храна, манталитет, възприятия и изграждане на отношения в семейството и с децата, в абсолютно всичко и също много уважават традициите. За вашия комфортен престой в страната ви препоръчваме да се запознаете с тях малко преди пътуването си:

  • Климатичните условия са оформили нуждата на японците от иновации и оптимизиране. Любовта към високите технологии може да се счита за тяхна национална черта.
  • Японците с право смятат езика си за много труден. Препоръчваме ви да запомните две думи преди пътуването: поздрав („konichiwa“) и благодарност („arigato“). Използвайки ги, ще спечелите голямо уважение от местните.
  • Въпреки факта, че японците са много стройна нация, те имат култ към храната. Винаги говорят за това, а ако вече са на масата, обсъждат вкуса и неизменно хвалят ястието.
  • Японците са много педантични, приемат сериозно здравето си и стриктно следят санитарните стандарти; тук можете свободно да пиете вода от чешмата. 
  • Важно е да знаете, че в Япония даването на бакшиш е строго неприето, оставяйки го на сервитьора или таксиметровия шофьор, вие демонстрирате своето превъзходство и неравнопоставеност помежду си.
  • В Япония никой никога не се блъска в метрото, магазините или на каквито и да било многолюдни места, опашките се образуват в една права линия и всички чакат търпеливо, уважавайки се един друг. 
  • По правило японците не се ръкуват, вместо това се покланят, а в отговор трябва да се поклонят толкова, колкото и другият човек.
loader-image
Tokyo, JP
01:47, 14/07/2024
temperature icon 26°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 87 %
Pressure Pressure: 1012 mb
Wind Wind: 7 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:35
Sunset Sunset: 18:57