fbpx
Израел
1 BGN = 2.04 ILS

Столица – Йерусалим

Валута – Израелски шекел

Няма наложени ограничителни мерки. Препоръчително преминаване през безплатен PCR тест на летище Бен Гурион: ниво G, гишета 20-21 (сектор пристигащи пътници).

Изисквания за допускане на чуждестранни граждани до територията на Израел:
Съгласно подписаното споразумение, от 2007 г. е въведен двустранен безвизов режим, съгласно който българските и израелските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти, могат да влизат, да преминават транзит и да пребивават на територията на Държавата Израел и на Република България без визи за срок до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца. За дългосрочно пребиваване или извършване на трудова дейност срещу заплащане, се изисква съответната виза.
Проверката, извършвана от страна на израелските власти при влизане в страната е насочена към елиминиране на възможностите за нелегална миграция или застрашаване на вътрешната сигурност. Поради това се препоръчва, българските граждани, пътуващи до Израел:
– да разполагат с паспорт, валиден мин. 6 месеца от планираната дата на напускане на Израел – изискването е задължително
– да разполагат с валидна резервация за хотел или друго място за нощувка за целия период на своето пребиваване
– да разполагат с валидна резервация за полет за връщане
– да разполагат с достатъчно финансови средства (кредитни/дебитни карти или пари в брой)
– да разполагат с други документи, доказващи целта на пътуването, когато това е необходимо (напр. покана от приятел, бизнес покана, командировъчен документ т.н.); документите следва да са на английски език или иврит.
Гражданите, които наскоро са пребивавали в държави, с които Израел няма подписани двустранни договори за установяване или нормализация на отношенията, биха могли да бъдат подложени на по-щателна проверка от страна на израелските гранично-пропускателни органи.
Текстът на Закона за влизане в Израел може да бъде намерен тук: http://www.refworld.org/docid/3ae6b4ec0.html

Адрес: 21, “Leonardo da Vinci” str., Tel Aviv 64733, Israel

Консулска служба

Внимание!

Консулската служба при посолството работи с предварително записани часове.

Телефони 
от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78
от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61
Спешна линия:
+972 547640089
+972 545954379

*** Спешната линия е телефонен номер, открит само за български граждани или граждани на страни членки на ЕС, които са непредставени на територията на Държавата Израел и които имат спешна нужда от помощ, съдействие. Под спешна нужда може да се разбират: инциденти от всякакво естество, като спешна нужда от медицинска помощ; задържане или арест; пътен инцидент; кражба или загуба на лични документи; смъртен случай и др.

E-mail: Embassy.TelAviv@mfa.bgbulgaria.embassy.telaviv@gmail.com

Най-удобното време за почивка в Израел във всяка част от него: края на септември – април. В началото на април плувният сезон вече е започнал, плажовете все още не са пълни, а морето е топло. Средната температура на въздуха през пролетта е +22 °C – +25 °C, температурата на водата – +22 °C. Червено и Мъртво море са по-топли, там можете да плувате през цялата година, водата не пада под +19 °C дори през зимата. Лятото в Израел е много горещо. Поради високата влажност, топлината е по-трудна за понасяне, отколкото при сух климат, средната температура на въздуха е +35 °C – +40 °C. Зимата по средиземноморското крайбрежие е дъждовна и влажна, но кратка – от средата на декември до края на януари. В центъра на страната – в Йерусалим, той е придружен от силни ветрове, температурата не пада под +10 °C – +12 °C. Сняг вали само на планината Хермон, разположена в северен Израел.

Хората, идващи в Израел, могат да бъдат разделени на няколко категории: първо – поклонници; второто са хората, които идват за лечение; третата – и най-многобройна – са туристите, които искат да релаксират на великолепните плажове и да се забавляват в нощните клубове и барове на средиземноморското крайбрежие.

Тел Авив

Най-голямото летище в Израел се намира в Тел Авив. Следователно, с голяма степен на вероятност вашето запознанство със страната ще започне от този град. Тел Авив („могила на прераждането” или „хълм на пролетта” – в превод от иврит) е град, който никога не спи. Всеки ден тук се случва нещо интересно: изложби, вернисажи, модни ревюта, представления, концерти. Има страхотни тематични барове, ексклузивни нощни клубове и партита, където можете да се срещнете с всички знаменитости от Израел и извън него. Основната атракция на Тел Авив са неговите плажове. Всички те са широки, чисти, добре поддържани и добре оборудвани. Тел Авив съчетава модерната архитектура на небостъргача Азриели и Дома на армията с топлината на старите квартали Неве Цедек и Яфа. Градът е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО под името „Белият град“. Именно тук, в центъра на Тел Авив, има най-много бели сгради (над 4 хиляди), построени в международния стил Баухаус. В града има и музей Баухаус.

Йерусалим

Йерусалим е един от най-старите градове в света, столица и сърце на Израел, негов духовен и културен център. Улици от бял йерусалимски камък, магазини със сладкиши и пресни плодове на всяка крачка, хора в строги черни дрехи, момичета с оръжия – така изглежда Йерусалим днес, град с невероятна история. Той видя как Исус, тамплиерите и цар Давид вървят по трудния си път към Голгота по Via Dolorosa. Тук се намират Църквата на Божи гроб, Стената на плача (Котел), Омаровата джамия, Маслиновият хълм, Гетсиманската градина и много други емблематични исторически обекти. Всяка година милиони хора от всички възрасти и религии идват тук, за да се поклонят на светите места, да помолят за здраве или просто да си пожелаят нещо. Също така в Йерусалим си струва да видите мелницата Монтефиори, да се разходите по улиците на Стария град, да посетите града на Давид, Музея на Израел и Яд Вашем (Музея на Холокоста). Израел е страна, която не само почита и пази паметта на загиналите, но и знае как да се забавлява и да живее светло. Ерусалимският пазар се превръща в улица с барове през нощта. Това място колоритно предава характера на хората и страната – не пропускайте възможността да посетите тук.

Назарет

В центъра на долна Галилея, в северната част на страната, се намира Назарет, градът, в който Исус Христос прекарва детството и младостта си. Той е важен център за поклонение на християни и католици. Всяка година хиляди православни вярващи се стремят да стигнат до тук, за да посетят църквата Благовещение на Пресвета Богородица, а тези, които изповядват католицизма, се опитват да посетят базиликата Благовещение. Всеки от храмовете твърди, че именно там Мария научила за благословията, която я сполетяла.

Кармел
Издигайки се над средиземноморския бряг на планината Кармел, Хайфа е третият по големина град в Израел. Красиво, зелено, с чист планински въздух, гори и бели пясъчни плажове – това е чудесно място за почивка. Тук има много активен живот, с изобилие от нощни клубове, отлични ресторанти, кафенета, търговски центрове, луксозни хотели, музеи и художествени галерии. Най-известната и с право най-красива забележителност на Хайфа е Бахайският храм и неговите градини, състоящи се от 19 тераси. В центъра на градините е гробът на един от основателите на бахайската религия. Тук също си струва да посетите пещерата на пророк Илия, манастира Стела Марис или манастира на Дева Мария от планината Кармел, до който се стига с фуникуляр и предлага красива гледка към града.

Нетания

Нетания е курортен град с живописна алея и много рибни ресторанти за всеки вкус. Има мек климат, красиви зелени паркове, добре поддържани плажове и хотели, пълни с туристи почти през цялата година. В Нетания има всичко за активен отдих: уиндсърфинг, ветроходство, риболов, делтапланеризъм, конна езда и др. Любителите на изкуството ще се интересуват от многото художествени галерии в града, а тези, които обожават цветята, ще се интересуват от парка Utopia, който се намира близо до Нетания. Известен е със своята колекция от орхидеи и месоядни растения, на които можете не само да се любувате, но и да закупите. Тук можете да посетите и закрит парк от тропически растения, пещера и мини-зоопарк.

Херцлия

Херцлия е модерен град с луксозни вили, модерни небостъргачи и дизайнерски бутици. Любимо място за пребиваване на известни и богати хора. Има елегантен кей (яхтено пристанище), където има яхти с флагове на всички страни по света. Шикозни ресторанти, паркове, великолепен насип привличат тук както туристи, така и местни жители. Градът е разположен сред добре поддържани портокалови и лимонови плантации. Освен модерен шик, Херцлия пази следи от древна история – в северната част на града има останките от пристанище и укрепления на кръстоносците.

Ейлат

Ейлат е курортен град на брега на Червено море, който съществува от времето на цар Соломон. Тук можете да се отпуснете и да плувате през цялата година – температурата на водата никога не пада под + 22 °C. Ейлат е чудесно място за семейна почивка. Всеки ще намери забавление по свой вкус: уиндсърф, яхтинг, гмуркане. Гмуркането във водите на Червено море е особено интересно – солената му вода е благоприятна среда за коралите. Тук се намира най-големият аквариум в страната Coral World, тематичният парк City of Kings и делфинариум. На половин час път с кола от Ейлат се намира природният резерват Timna Valley, където можете да видите мините на цар Соломон – естествени медни мини.

Тиберия

Друго място, където можете не само да се отпуснете, но и да подобрите здравето си, е курортът Тиберия. Намира се на западния бряг на езерото Кинерет, известно с лековитите си горещи извори. Всяка година милиони туристи идват тук, за да се лекуват и да подобрят здравето си. Посещението на открити и вътрешни басейни с топла минерална вода, кални бани и всякакви козметични процедури, традиционен „сух” масаж, воден масаж Vichy ще направят престоя ви в Тиберия много приятен и полезен. След процедурите се разходете по насипа и опитайте тилапия или, както се нарича още, риба Свети Петър, в местните ресторанти.

Ейн Геди

В Юдейската пустиня, на западния бряг на Мъртво море, се намира природният резерват Ейн Геди и едноименният кибуц (селскостопанска община в Израел). В тази област преди много векове е имало древен град, чиито руини са интересна археологическа находка. Кибуц Ейн Геди е известен със своя минерален извор, който датира от преди повече от 3000 години. Докато сте тук, можете да посетите музея и кактусовата градина, да се изкачите до една от панорамните платформи, откъдето ще имате красива гледка към брега на Мъртво море и Юдейските планини.

Това е прекрасна гостоприемна страна със собствен начин на живот, определен от религиозните традиции. Когато планирате пътуване, е полезно да знаете някои специфики, така че пътуването да остави след себе си най-приятните впечатления.

  • От залез слънце в петък до залез слънце в събота повечето магазини, търговски центрове, музеи и обществен транспорт са затворени, тъй като Шабат започва. Изключение правят някои автобусни линии в Тел Авив и таксита. По време на Шабат можете да стигнете от летището само с такси; опитайте се да планирате времето за пристигане и заминаване през делничните дни.
  • Израел има горещ и влажен климат, така че трябва да пиете много вода, дори и да не изглежда гореща.
  • Йерусалим е най-религиозният град в Израел; Запомнете това, изберете дрехи, които покриват краката ви над коляното и раменете.
  • Когато посещавате курортите на Мъртво море, е полезно да знаете, че водата, когато попадне върху лигавиците и откритите рани, поради високата концентрация на сол, може да създаде усещане за парене; в този случай е необходимо мястото, където е навлязла солената вода, да се изплакне с голямо количество прясна вода.
  • Израелците са отворени и гостоприемни хора, винаги можете да помолите минувачите за помощ и те с радост ще ви я окажат.
loader-image
Tel Aviv, IL
12:13, 21/07/2024
temperature icon 33°C
предимно ясно
Humidity Humidity: 59 %
Pressure Pressure: 1006 mb
Wind Wind: 17 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:48
Sunset Sunset: 19:45