fbpx
Индонезия

Индонезия … Тази дума звучи загадъчно, усеща се дъха на мистериозната отвъдморска екзотика. И между другото, не без основание – това ще потвърди всеки турист, посетил тези части. Индонезия може спокойно да се нарече страна на контрастите – огромни градове, искрящи от небостъргачи, рамо до рамо с бедни села, напредъкът в които изглежда е спрял преди хиляда години. Трудно е да се предаде всичко това с думи – трябва да го видите с очите си.

1. Индонезия държи четвъртото място в света по население и 14-то по площ. Това е най-голямата и многолюдна държава в Югоизточна Азия.

2. Индонезия е най-голямата островна държава на планетата. Разположена е на поне 17 508 острова, от които са населени с хора около 6000. Това е дори повече, отколкото във Филипините.

3. Индонезия е страната с най-голям процент ислямско население в света (88% от индонезийците се придържат към тази религия).

4. Името „Индонезия“ в буквален превод от гръцки означава „Островна Индия“.

5. Територията на съвременна Индонезия е едно от първите места на планетата, където са започнили да се заселват древните хора. Хомо сапиенс се е появил по тези места преди около 45 000 години.

6.  През 60-те години в Индонезия започва ожесточена борба срещу комунизма. Дейностите на комунистическата партия са забранени, а жертвите на последвалата кампания за унищожаване на нейните поддръжници, според различни източници, са от 500 хиляди до 2 милиона души.

7. В Индонезия има около 150 активни вулкана.

8. На север от индонезийския остров Суматра се намира най-голямото вулканично езеро на планетата – дълбочината на езерото Тоба надхвърля 500 метра, а площта му е около 1145 квадратни километра.

9. Флората и фауната на Индонезия са изключително разнообразни – въпреки че страната заема само 1,3% от земната площ на света, около 17% от всички биологични видове на Земята се намират на нейна територия. По брой видове животни и растения, които живеят и растат на нейна територия, Индонезия е на второ място след Бразилия. Ако разглеждаме изключително животинския свят, тогава Индонезия няма равен по богатство на видове. Само Коста Рика може да спори с нея.

Индонезия

10. Индонезия е почти 60% покрита с вечнозелени гори.

11. Индонезийците комуникират помежду си на около 720 езика, като само един от тях е официален.

12. Индонезия е на първо място в света по производство на кокосови орехи, палмово масло и карамфил.

13. Една от основните индонезийски атракции е будисткият храм Боробудур на остров Ява. Вътре в комплекса, построен между 750 и 850, има 504 статуи на Буда и 1460 религиозни барелефа.

14. Втората атракция, която привлича тълпи туристи от цял свят, е храмовият комплекс Прамбанан в склона на вулкана Мерапи. Монументалната структура, издигната в началото на X век, се състои от 4 нива, оградени от четири стени с 4 порти.

Индонезия

15. Остров Ява, на който се намира индонезийската столица Джакарта, преминава под вода със скорост от около 10 сантиметра годишно.

16. Официално Джакарта не е град, а провинция със статут на столица, така че се управлява от губернатор, а не от кмет.

17. В началото на 90-те години властите в Джакарта забраняват на автомобили с по-малко от 3ма души да влизат в центъра на града. Местните бедни започват да зработват като „наети пътници“, печелейки до 15 долара на ден. Често тези пътници са жени с малки деца, тъй като е по-евтино от наемането на 2 възрастни. През 2016 г. забраната е отменена.

18. В Индонезия има напълно черна порода пилета, наречена Ayam Tsemani – тези птици имат не само черно оперение, но и черни вътрешности и кости.

19. На планината Кемукус на остров Ява има храм, където всеки ден са се стичали хиляди мюсюлмански поклонници. Целта на посещението им биле да правят секс с непознат – вярвало се, че след това ще имат успех в бизнеса. През 2014 г. правителството на Индонезия забранява този метод за подобряване на търговския нюх.

20. Индонезийското племе тораджи погребва мъртвите в дървени ковчези, които са окачени на скали или поставени в крипти, изсечени в скалите. Погребението им се превръща в пищно тържество със стотици поканени гости.

Индонезия

Повече за Индонезия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.