fbpx
Индонезия
1 BGN = 8,998.62 IDR

Столица – Джакарта

Валута – Индонезийска рупия IDR

Считано от 09.06.2023 г. Република Индонезия облекчи мерките за влизане на чуждестранни граждани в страната. От тази дата не се изисква от пристигащите да представят сертификат за направена ваксинация при влизане в страната или при пътуване във вътрешността.

Visa on Arrival
Български граждани, притежатели на национални паспорти, могат да получат „виза при пристигане“ /Visa on Arrival (VoA)/ на определени ГКП или чрез електронната платформа molina.imigrasi.go.id
Престоят с този вид виза е за срок до 30 днис възможност за еднократно продължение от 30 дни чрез местната имиграционна служба. Визата не може да бъде превърната в разрешение за престой

Притежателите на дипломатически и служебни паспорти могат да посетят страната за краткосрочен престой, без необходимостта от виза. Българските граждани, притежатели на такива паспорти, могат да престоят до 30 дни в Индонезия. Този режим не позволява продължаване на престоя.

Безвизов достъп или Visa on Arrival може да бъде предоставена на чуждестранни граждани, които са на служебно посещение или са с официални задължения за участие в международни събития, за които ще се прилагат допълнителни изисквания: да бъде приложена поканата от индонезийското правителство за участие в международното събитие. Безвизов достъп или Visa on Arrival се прилага за притежателите на дипломатически, служебни или обикновени паспорти.

В сила е изискването, при влизането в страната оставащата валидност на паспорта да е минимум 6 месеца.

Visa on Arrival (VoA) и Electronic Visa on Arrival (e-VoA) се издават за следните цели:
• туризъм;
• официално посещение;
• бизнес срещи;
• доставяне на стоки;
• официални срещи;
• транзит.

Безвизовият режим и „виза при пристигане“ не дават право на престой. По тази причина, новоназначените служители в чуждестранните мисии следва да кандидатстват за виза в посолствата на Индонезия, преди започването на своя мандат.

При кандидатстване за Electronic Visa on Arrival (e-VoA) чужденецът може да направи плащане с карта /Visa, Mastercard или JCB) и да получи e-VoA на своето устройство, чрез посещаване на електронната страница www.molina.imigration.go.id.  По този начин чужденецът може да отиде директно до имиграционното гише, без да застава на опашка на гишето за заплащане на визови такси.

Допълнителна информация за кандидатстване за Electronic Visa on Arrival (e-VoA) е публикувана на следните електронни страници: www.molina.imigration.go.id  ; www.imigration.go.id ; https://bit.ly/Publikasi-EVOA ; visa@immigration.go.id ; humas@imigration.go.id.

Визи за „ограничен престой“
За ограничен престой се издават следните видове основни визи:
– C312 Виза (работа), вкл. експертни екипи по контрол на качеството и финансова ревизия на фирми в Индонезия;
– C313 Виза (1-година, чуждестранни инвестиционни проекти в Индонезия);
– C314 Виза (2-години, чуждестранни инвестиционни проекти в Индонезия);
– C316 Виза (образование/обучение);
– C317 Виза (събиране на семейства).
Кандидатстването за виза за ограничен престой се извършва през ел.страница https://visa-online.imigrasi.go.id/  или в посолство на Индонезия. Българските граждани, които желаят да кандидатстват за този вид визи, следва да имат местен гарант/спонсор за периода на посещението им в Индонезия.

Дипломатически и служебни паспорти
Притежателите на дипломатически и служебни паспорти са освободени от визи за влизане, транзит или престой за период до 30 дни. Задължително изискване е валидността на паспорта да е минимум 6 месеца към датата на влизане.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol
Телефон: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30
Телефон/факс: +62 21 390 40 49

„Дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време +62 81296000691″.

Посолство на Република Индонезия в София
Адрес: „Симеоновско шосе” 53, резиденция 4, ул. „Йозеф Валдхарт” 5
Телефон: +359 2 962 52 40; +359 2 962 61 70
Работно време: 8.30 – 12.30 ч.; 13.00 – 16.30 ч.
Факс: +359 2 962 44 18
E-mail: indosof@geobiz.net

Близостта до екватора значително влияе върху климата и времето в Индонезия. От една страна, тук е топло почти през цялата година, но от друга, календарната година е разделена на сух и влажен сезон. Сухият сезон продължава от април до септември. От ноември до февруари страната преживява дъждовния сезон, когато влажността на въздуха достига 90%. През пролетта температурата тук не надвишава +30 °C – идеално време за плажна почивка и туризъм в джунглата. Лятото в Индонезия се понася лесно, въпреки температурите до +35 °C. Есента е сезон на отливи, така че е по-добре да отложите гмуркането и да отидете на разглеждане на забележителности. Най-неблагоприятният месец за посещение е ноември: не само заради дъжда, но и заради бурното море. Зимата в Индонезия е много променлива. Тук няма знойна жега, но често вали.

Най-големите градове в Индонезия предлагат възможност да видите смесица от култури, да се насладите на пясъчния плаж и да посетите най-добрите спа курорти в Югоизточна Азия. Всеки град има свой собствен звук, аромат, история и душа, които пленяват с честност, простота и невероятна щедрост.

Джакарта

Джакарта е столицата на Индонезия и най-натовареният град в страната. Официално повече от 10 милиона души живеят тук, освен това стотици хиляди туристи от цял ​​​​свят посещават Джакарта всеки ден. Това е мултикултурен град. Тук можете лесно да видите най-голямата джамия в Азия, будистки храм и неоготическата национална катедрала. Всички основни забележителности на града се намират в старите квартали Кота и Сунда Келапа. Ако времето ви в столицата е ограничено, но искате да се потопите в уникалността на културата, посетете Taman Mini Indonesia Indah Park. Това е огромен комплекс с миниатюрни атракции и архитектурни структури от различни провинции на страната. Предвид размера на парка е по-добре да наемете велосипед, за да се придвижвате. Местните жители са известни шопинг-холици. Ето защо повече от 130 огромни търговски центъра тук работят денонощно. Като всяка азиатска столица, Джакарта не спи. Това е оживено, оживено място, което може да ви зареди с енергия за следващата година.

Денпасар

Денпасар е столицата на остров Бали. За разлика от самия остров, където хората отиват за спокойствие и самопознание, град Денпасар е далеч от концепцията за „релаксация“, но в същото време е готов да предложи на туристите оригинална култура. Тук древни храмове се смесват с модерни сгради от бетон и стъкло, а на пазара Pasar Badung не само ще опитате екзотична улична храна, но и можете да си купите автентични битови предмети, които балийците са използвали преди хиляди години. Докато сте в Денпасар е невъзможно да не посетите храмовете: Pura Maospahit (15 век), коралов храм, посветен на балийското божество Sang Hyang Vidi, както и двореца на Раджа, потънал в лукс и величие. Денпасар е място, което е успяло да запази вкуса си и вече е готово да го сподели с туристите.

Убуд

Убуд е малък, но уютен град, разположен в планинската част на остров Бали. Първото нещо, което идва на ум, когато се спомене този град, е Гората на маймуните. Приматите се разхождат свободно из огромния парк и охотно контактуват с хората. Лайфхак за пътници: Гората на маймуните е свещено място, където ежедневно се извършват ритуали. Останете тук до вечерта и гарантирано ще присъствате на някой от традиционните балийски ритуали, които ще ви помогнат да се потопите още по-дълбоко в местната култура. Гоа Гаджа е още едно място с духа на древността. Това е храмов комплекс с купели, изгубен сред горите, където можете да се разхождате с часове, наслаждавайки се на красивите пейзажи.

Джокякарта

Джокякарта е град на остров Ява. 46-те квадратни километра са дом на султански дворци, исторически храмове, включени в списъка на ЮНЕСКО, музеи и морски курорти. Величественият комплекс Боробудур, построен между 750 и 850 години, все още изумява учените. Сградите с огромни размери символизират схемата на Вселената. Местните жители вярват: „Който докосне всички Буди, разположени на последния етаж, ще намери вечно щастие“. Основният акцент на Джокякарта е дворецът на султана Кратон (1755 г.), който все още служи като резиденция на султана. Любителите на природата могат да отидат в покрайнините на Джокякарта, където се намира зоопарк Gembira Loka – един от най-добрите зоологически градини в Индонезия с изобилие от редки птици и бозайници.

Сурабая

Сурабая е пристанищен град на остров Ява и вторият по големина в Индонезия. Това е град на контрасти, където колониалното минало се смесва с небостъргачи, рибарски селища и древни храмове. Сурабая е разделена на два квартала: китайски и арабски. Районът ще бъде интересен за любителите на архитектурата, има силна концентрация на църкви, джамии и храмове. Най-емблематичната сграда е Ампел джамия от 15-ти век. Художественият живот на Сурабая е съсредоточен в стария град, където холандското колониално влияние остава. За истински вкус и екзотични деликатеси туристите отиват на пазара Pasar Ampel. И можете да завършите разходката си из града на най-дългия пътен мост в Индонезия, с дължина 5438 метра. Официалното му име е „Национален мост на Сурамаду“ (Jembatan Nasional Suramadu), той свързва островите Ява и Мадура.

Медан

Медан е най-големият град в Суматра и четвъртият по население в Индонезия. Това място се е превърнало в отправна точка за туристите към други острови и е незаслужено лишено от внимание. На пръв поглед градът изглежда шумен и мръсен, тук почти никой не разбира английски, но за тези, които търсят истински вкус, това определено си заслужава да остане. По улиците на Медан има запазени сгради в стил арт деко от холандските колонизатори, двореца Маймун, който преди е служил като резиденция на султана, действащия китайски храм на Вихара Гунунг Тимур, както и един от най-старите индуски храмове на остров. Разхождайки се по улиците на Медан, не спираш да се хващаш, че историята не е само в учебниците, историята е точно пред теб.

  • Индонезия е мюсюлманска държава. 90% от жителите изповядват исляма, така че трябва да се въздържате от ходене в къси шорти и тениски; Също така не се препоръчва влизането в джамия или храм с такива дрехи.
  • Тропическият климат и екзотичната храна са необичайни за европейците, така че е наложително да се застраховате, да си направите липсващите ваксини и да вземете средства за първа помощ.
  • Местните са тих, религиозен народ. Тук нападенията срещу европейци и грабежите са голяма рядкост. Единственото нещо, от което трябва да се страхувате в Индонезия, са маймуните.
  • От март до септември е сухият сезон, от октомври до март е влажният сезон. В същото време климатът на остров Бали винаги е мек, независимо от сезона.
  • Много хотели предоставят информация за времето на прилив и отлив, така че почиващите да могат да планират плуване и посещение на плажа. Приливи и отливи се случват 2 пъти на ден.
loader-image
Джакарта, ID
23:38, 13/07/2024
temperature icon 26°C
предимно ясно
Humidity Humidity: 68 %
Pressure Pressure: 1010 mb
Wind Wind: 6 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 20%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:04
Sunset Sunset: 17:51