fbpx
Индия

Индия е една от най-старите държави на планетата. Историята и културата на Индия се коренят в толкова дълбоко минало, че дори професионални учени, културолози и историци все още не могат да ги разберат напълно. Вярно е, че реалната картина е по-малко розова. Индия е пренаселена, бедна и понякога доста замърсена страна, която изобщо не напомня на прекрасното място, което обикновено се описва в приказките и се показва във филми.

1.Индия се нарежда на второ място в света по брой на хората, живеещи на нейна територия след Китай (населението на страната е около 1,3 милиарда души).

2. Територията на съвременна Индия е била обитавана от предците на съвременните хора преди около 500 хиляди години. Само си помислете – преди половин милион години!

3. На изборите през 2014 г. в индийския парламент влизат 668 жени и пет транссексуални.

4. Индия има невероятно разнообразие от животински и растителни видове. Освен това около 33% от растителните видове, растящи в индийските гори, не се срещат никъде другаде на планетата.

5. Индийците първи подправят храната с черен пипер.

6. Националният спорт в Индия е хокей на трева, а най-популярен е крикетът, наследен от индианците от британските колониалисти. Индия е спечелила повече олимпийски медали по хокей на трева, отколкото която и да е друга страна в света.

7. Индия е родното място на йога.

8. Индийската столица Ню Делхи е домакин на Международния фестивал на мангото всяка година.

9. Един от основните архитектурни символи на Индия, Тадж Махал, е построен в продължение на почти 30 години от над 20 хиляди работници и занаятчии. Сега тази уникална структура постепенно се покрива с пукнатини и пожълтява поради изключително мръсния въздух – комплексът трябва редовно да се почиства със специална бяла глина.

10. През 2010 г. луксозен влак, наречен влак Махараджа, започна да се движи между Ню Делхи и Мумбай. Пътниците във влака могат да се любуват на най-известните забележителности на Индия от прохладата на петзвездните вагони.

Индия

11. Индия е водеща сред страните по света по брой убийства и аборти на хиляда души население.

12. Хората в Индия говорят 780 езика и повече от хиляда диалекти, произлизащи от тези езици.

13. Индийските власти законно забраниха изнасяне на националната си валута, индийската рупия, през границата. Забранен е както вносът на рупии в Индия, така и износът на местни пари от нея. Вярно е, че така или иначе обикновено никой нищо не проверява.

14. В Индия е обичайно да се празнуват сватби с голям мащаб – дори не твърде богатите семейства канят до една и половина хиляди гости на сватбата и организират празнична гощавка за тях.

15. Индийците считат кравите за свещени животни, затова не ядат говеждо и позволяват на добитъка да се разхожда свободно по улиците и плажовете на града. Това обаче не се отнася за щата Гоа – тук дори ядат говеждо, тъй като по-голямата част от жителите на Гоа са християни, а не индуси.

16. Повече от един милион души в Индия са доларови милионери.

17. В Индия почти никой не използва перални машини – богатите индийци предпочитат да наемат икономка, която се грижи за прането, докато бедните семейства просто перат дрехите си в близкото езерце.

18. Индийските жени не наричат ​​съпрузите си с имената им, тъй като това се счита за неуважително.

19. В Индия живеят повече вегетарианци, отколкото във всяка друга страна по света.

20. Индийските пощи има най-голямата мрежа за доставка на поща в света. На територията на страната има поща, разположена на височина 4400 метра над морското равнище, има и плаваща поща, а преди няколко десетилетия индийците са били обслужвани от мобилни пощальони на камили.

Индия

21. Свещеният град Варанаси е един от най-старите непрекъснато населени градове в света.

22. Индия се нарежда на второ място след САЩ по брой англоговорящи жители.

23. Индийският град Черрапунджи се смята за едно от най-дъждовните и влажни места на Земята.

24. В Джайпур се намира най-големия слънчев часовник в света.

25. Индийците приготвят над 140 вида традиционни национални десерти.

26. Индийското село Бактванг е дом на най-голямото семейство на земята – то се състои от главата на семейството, 39 съпруги, 94 деца и 39 внуци.

Индия

Повече за Индия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.