fbpx
Индия

1 BGN = 46.64 INR

Столица – Ню Делхи

Валута – Индийска рупия

Няма изисквания за тестване или ваксинация за COVID-19 за пътуващите, влизащи в Индия.

За притежателите на обикновен паспорт е необходима виза за влизане на територията на Република Индия. Виза може да бъде заявена пред посолството на Република Индия в София или електронно, чрез достъп до интернет страницата: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html . Чрез посочения електронен адрес могат да бъдат заявени три тип виза – т. нар. e-Tourist виза, e-Medical виза, e–business виза и др.
Пътуващите за Индия следва да имат паспорт с валидност от минимум 6 месеца, считано от датата на влизане в страната. При наличие на валидна индийска виза в паспорт с изтекла валидност, визата може да бъде използвана, ако се представи нов валиден паспорт.

Алгоритъм на действие за e-Tourist виза:

1. Попълване на електронен формуляр;
2. Заплащане на съответната такса за граждани на Република България: виж информацията на сайта на посолството на Република Индия в София, според различните категории пътуващи: http://www.indembsofia.gov.in/page/visa/;
3. Получаване на одобрение;
4. Задължително разпечатване на хартия на полученото одобрение;
5. Пристигане на едно от определените 28 летища в страната, на които се обработва е-Tourist виза – Ахмедабад, Амритсар, Багдогра, Бангалуру, Бхубанешвар, Каликут Ченнай, Чандигарх, Кочин, Коимбатор, Делхи, Гаяа, Гоа, Гувахати, Хайдерабад, Джайпур, Калкута, Лукноу, Мадурай, Мангалор, Мумбай, Нагпур, Портблаир, Пуне, Тиручирапали, Тривандрум, Варанаси и Вишакхапатнам; и 5 пристанища – Ченнай, Кочин, Гоа, Мангалор и Мумбай.
6. Събиране на биометрични данни от граничните служители;
7. Полагане на виза;
8. Влизане на територията на Република Индия.
Приложими условия спрямо заявителите на е-Tourist виза:
· Паспортът на лицето трябва да има валидност поне 6 (шест) месеца след датата на влизане в страната;
· Визата може да се заяви между 4 и 120 дни преди самото пътуване, например, ако гражданин заяви виза на 1 септември, възможни дати за пътуване са 5 септември до 2 януари;
· Валидност на визата: виж информацията на сайта на посолството на Република Индия в София, според различните категории пътуващи: http://www.indembsofia.gov.in/page/visa/
· Влизане на територията на Република Индия може да бъде осъществено единствено през горецитираните 28 летища и 5 пристанища. Излизане от Република Индия може да бъде осъществено от всяко ГКПП;
· Цел на пътуването може да бъде туризъм, среща с приятели или роднини, краткотрайно лечение, бизнес и др.;
· Пътуващите трябва да имат билет отиване и връщане или билет, с който да продължат пътуването си, както и достатъчно средства за престоя си в Република Индия;
· Таксата не подлежи на връщане независимо от решението по заявлението;
· Електронните визи не подлежат на удължаване или промяна на основанието и не са валидни на определени територии с ограничен от индийските власти достъп
· В случай на нужда за допълнителна информация могат да бъдат използвани телефон 0091 11 24300666 или e-mail: indian-evisa@gov.in

Считано от 2 юли 2009 г. притежателите на валидни български дипломатически и служебни паспорти могат да влизат, излизат и да преминават транзит през територията на Република Индия без виза за краткосрочни визити с престой до 90 (деветдесет) дни в рамките на всеки 6 (шест) месеца.
Съгласно индийското законодателство промяна на вида на визата (напр. от туристическа в студентска или в бизнес и обратно) не може да бъде осъществена на място в Индия; при необходимост от такава промяна чужденците следва да напуснат страната и да кандидатстват отново за съответния тип виза в посолство на Индия.
В крайни случаи и след доказване на необходимост, престоят по визата може да бъде продължен на място в регионалната служба за регистрация на чужденци – РСРЧ (Foreigners Regional Registration Office – FRRO), преди да е изтекла визата.

Посещаващите Индия с туристическа виза, на които е било разрешено повторно влизане в страната преди изтичане на двумесечния период от последното им отпътуване, са задължени да се регистрират в РСРЧ в срок до 14 дни.
Чужденците, които влизат в Индия със студентска, работна, изследователска, медицинска или мисионерска виза със срок на валидност повече от 180 дни, задължително трябва да се регистрират в РСРЧ в срок до 14 дни след влизането си в страната независимо от продължителността на престоя си.

Внимание!
В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021

Телефон: +911126115550

Телефони за консулски въпроси: +911126115549 ; +911124121054

Факс: +911126876190

Посолство на Република Индия в София
Адрес: ул. „Алфред Нобел” 4, ПК 1113, гр. София                    
Телефон:  +359 2 963 56 75
Факс: +359 2 963 56 86
e-mail: consular@indembsofia.org
website:  http://www.indembsofia.org/

Индия е красива през цялата година. Благодарение на голямото разнообразие от природни условия, винаги можете да намерите място, където времето ще бъде страхотно. Благоприятен период са месеците от октомври до март; Топлината и влажността по това време са доста удобни. Средната температура на въздуха е +26 °C през деня и +17 °C през нощта, но винаги трябва да вземете предвид конкретния регион. Ноември-февруари е висок сезон в цялата страна. По това време средната температура е +28 °C през деня и +20 °C през нощта.

Лятото в Индия е горещо, в някои региони прекомерно влажно, а в други много сухо, със силни ветрове, температури над +35 ° C.

Южните курорти Гоа и Керала имат по-удобен климат. Средната температура на въздуха през високия сезон е +29 ° C.

Всеки, който идва в Индия, вижда тази страна по свой начин: някои са шокирани от конфронтацията с крайната бедност, докато други виждат най-милите хора, живеещи в хармония и мир. Едно е сигурно – красотата, изтънчеността и изяществото на тази страна, проявени в нейната история, архитектура, облекло и празници, не могат да оставят никого безразличен. Всеки регион и град има своя собствена идентичност, всеки със собствена уникална „подправка“ и феерия от вкусове.

Делхи

Делхи е един от най-старите и големи градове в света, основан преди около 5 хиляди години. Съществува легенда, че е разрушаван 11 пъти и също толкова пъти се е възраждал. Делхи е регионът на националната столица, който включва района на Ню Делхи, официалната столица на Индия. Тук се намират правителствата както на страната, така и на районите на Делхи. Столицата на Индия изумява със своята красота и богатство от колониални имения и модерни сгради. Градският живот е забързан и шумен: тук се сливат звуците на музиката от баровете, непрекъснатите клаксони на колите и забележките на бързащите минувачи. И всичко това е подправено с остър мирис на подправки. Старият Делхи се характеризира с цветни, тесни улички, запазили духа на Моголската империя. Тази част на града е съкровищница от древни архитектурни паметници, религиозни и културни обекти, напомнящи за всички народи, населявали Индия. Най-известните сред тях: мемориалът на легендарния Махатма Ганди; Джама Масджид е най-голямата джамия в Индия; храмът на Лотос, поразителен със своя обхват и красота; Червената крепост – грандиозна крепост от епохата на Моголите; Президентски дворец от ерата на Радж; храмовият комплекс Кутуб Минар, известен с най-високото минаре в света. И ако искате да научите колкото е възможно повече за тази невероятна страна, отидете в Националния музей на Индия. Той е най-големият в щата, около 8 милиона души идват тук всяка година.

Мумбай

Мумбай е най-населеният град в Индия, голям индустриален център и космополитен град, който обединява европейски и азиатски култури. Разположен е на няколко острова в Арабско море. Въпреки хилядолетната си история, Мумбай официално става град едва през 1672 г. Това беше отправната точка за колонизацията на Индия от Британската източноиндийска компания. Градът има няколко района, но най-много забележителности са съсредоточени в два – Южен и Северозападен. След като сте тук, не забравяйте да посетите един от основните символи на Мумбай и мястото за поклонение на индийските костюми – джамията Хаджи Али. Друга гордост на жителите на града е Портата на Индия. След обявяването на независимостта последните британски войници напускат страната чрез тях. Единственият обект на световното наследство на ЮНЕСКО в Мумбай е великолепната жп гара, кръстена на националния герой на Индия Чатрапати Шиваджи. Стъпването на историческото авеню Dadabhaji Naoroji ще ви потопи в атмосферата на живота в Мумбай. Градът е запазил духа на колониалната епоха, има много сгради в английски неокласически и неоготически стилове. Мумбай (старото име Бомбай) стана родното място на индийското кино. Първият филм е издаден през 1896 г. В допълнение към посещението на културни и исторически забележителности, можете да релаксирате в града на чистите плажове Aksa Beach, Juhu и Chowpatty.

Агра

В северната част на Индия, на брега на река Джамна, се намира град Агра. Най-популярното място сред туристите и едно от новите седем чудеса на света е приказният дворец Тадж Махал. Построен е от падишаха на империята на Моголите Бабуриди Шах Джахан като символ на вечната любов към съпругата му, която почина при раждането на четиринадесетото им дете. По-късно тук е погребан самият владетел. Този дворец с право се счита за перлата на мюсюлманското изкуство в Индия и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Също така си струва да посетите в Агра е призрачният град Фатехпур Сикри; Градина Рамбха – първата градина, създадена от Моголите в Индия; Гробницата на Акбар и мавзолея Чини-ка-Рауза. В Агра има голям СПА център Kaya Kalp, където можете да релаксирате с релаксиращи процедури.

Бангалор

Един от най-известните и гъсто населени индийски градове е Бангалор. Градът е популярен сред туристите със своите архитектурни паметници, храмове и красиви природни паркове. Тук се намира дворецът Бангалор – резиденцията на владетелите на града; модерният храм Шри Радха Кришна Чандра Мандир, посветен на Радха и Кришна; Ботаническата градина Lal Bagh и дворецът на Tipu Sultan. На 30 километра от Бангалор, в гората, има малко селище Nritya Gram, което означава „танцуващо село“. Всъщност това е малък образователен град, в който живеят само момичета, дошли тук, за да учат изкуството на танца. Записването в училището се извършва веднъж на всеки шест години и тук няма средства за модерна комуникация – има само атмосфера на танц.

Колката

Колката (известна като Колката до 2001 г.) е столица на източния индийски щат Западен Бенгал. Градът е основан през 90-те години на 17 век и е бил столица на Британска Индия. Колката е богата на забележителности и паметници от колониалния период, включително красивата бяла каменна катедрала Св. Павел; мемориалът Виктория, издигнат в чест на британската кралица; Форт Уилям е една от първите структури, построени от британците. В града се намира и най-старата зоологическа градина в Индия – Алипур, създадена през 1876 г.

Джайпур

Друг град, който ще бъде интересен за посещение в Индия, е Джайпур. Наричат ​​го „розовия град” заради нежно розовия цвят на камъка, използван при изграждането на повечето сгради. Град със специална атмосфера, жива история и красива архитектура. За да опознаете града по-добре, планирайте пешеходна обиколка, защото всичките му забележителности се намират в старата част, оградена със стена. Градският дворец, бившата резиденция на владетелите на щата Раджастан, заема седма част от древния град. Има музей с богата колекция от старинни облекла, оръжия и предмети от бита. Основната атракция на Джайпур с право се счита за Хава Махал („Дворецът на ветровете“). Цялата му фасада се състои от почти хиляда малки прозорчета, позволяващи на въздуха да тече през сградата в горещите дни – откъдето идва и името. Имало едно време харем на махараджата. Не пропускайте да посетите комплекса Amber Palace, който изумява с лукса на вътрешната си декорация и суровите външни укрепления; Обсерватория Джантар Мантар; храмови комплекси на Вриндаван и Галтаджи и се възхищавайте на града от височината на кулата Сарга-Сули. Джайпур е град на занаятчиите и столица на бижутата на Индия. Тук те създават фантастично красиви бижута, които можете да закупите като сувенир от вашето пътуване до тази далечна страна.

Гоа

В югозападната част на Индия, на брега на Арабско море, е най-малкият щат на Индия и най-популярният курорт – Гоа. Разделен е на северна и южна част. Столицата е Панаджи, а най-големият град е Васко да Гама. Това е прекрасно място за гмуркане, тук се срещат костенурки, скатове, риба тон, баракуда, акули и много други подводни обитатели. В Гоа има много архитектурни паметници, както и няколко важни хиндуистки храма: Шантадурга, Мангеш и Махалса. Гоа привлича хиляди туристи с уникалните си природни резервати: Бондла, Бхагван Махавир, Бхадра, Национален парк Анши.

Индия е необичайна, много неща тук са чудо за посетителите, но точно затова привлича туристи. За удобно пътуване трябва да обърнете внимание на някои точки.

  • Индия се счита за страната, в която вирусите възникват и се разпространяват по света. Дали да се ваксинирате или не е личен избор, но ви препоръчваме да прочетете информацията за болестите в Индия и след това да вземете решение.
  • Моля, обърнете внимание, че съгласието тук се изразява чрез клатене на главата от едната страна на другата, нещо подобно на „а-а-а“, вместо обичайното кимане с глава.
  • В Индия трафикът е от лявата страна на пътя и спазването на правилата за движение е много ограничено. По принцип шофьорите използват клаксон на пътя, подават сигнал и веднага започват всяка маневра.
  • Индийската кухня се характеризира с голям брой люти подправки – не всеки стомах може да се справи. Затова, когато поръчвате храна в кафенета и ресторанти, помолете храната да не е пикантна.
  • Можете да пиете само бутилирана вода от магазина; По-добре е да го пиете, без да докосвате гърлото, да го наливате директно в устата си или да използвате сламка, която носите със себе си.
  • Сладките са специален начин за общуване в Индия; Като се отнасят към някого, те изразяват съчувствие, благодарност и уважение. Не е обичайно да отказвате подаръци под формата на сладкиши, това много ще обиди дарителя, но не сте длъжни да ги ядете.
loader-image
Делхи, IN
22:11, 13/07/2024
temperature icon 30°C
лека мъгла
Humidity Humidity: 84 %
Pressure Pressure: 996 mb
Wind Wind: 3 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:31
Sunset Sunset: 19:21