fbpx
Китай

Китай не е само Великата стена, ориз и евтини стоки, които пълнят рафтовете на магазините по света. Това е древна страна с богата история и култура, дала на света много изобретения, които всички използваме и до днес. 

Китай е много разнообразен и след като сте посетили една част от него, можете да сте сигурни, че буквално на хиляда километра кипи напълно различен живот.

1. Китай е най-населената страна в света. На територията му живеят около 1,4 милиарда души. 

2. Китай има най-голямата армия в света.

3. Именно Китай е най-големият вносител на въглища и производител на злато на планетата, както и световен лидер в производството и потреблението на електроенергия.

4. В Китай растат повече от 500 вида бамбук.

5. Китай държи лидерството в износа на над 100 вида продукти, от дрехи до хладилници и фотоапарати.

6. В по-голямата част от случаите китайците се женят за партньори, избрани за тях от профсъюза.

7. Императорският дворец в Пекин, или Забраненият град, се състои от точно 9999 стаи.

8. В китайската провинция Шанси има мавзолей на първия император на обединен Китай с площ над 56,25 квадратни километра. В неговите сводести зали се помещава известната теракотена армия, състояща се от 7,5 хиляди войници и 90 бойни колесници. Всички фигури са уникални и са с височина 1,8 метра.

 

Китай

9. Китайците са изобретили огледалата, порцелана, коприната, барута, хартията, чадърите, компаса и печатните книги, както и много други неща, без които е трудно да си представим съвременния свят.

10. Има данни, че още в древността в Китай са играли спортна игра с кожена топка, напомняща футбол.

11. Готвенето на традиционната патица по пекински отнема около два дни.

12. Китайският град Шанхай е най-голямото морско пристанище на Земята.

13. В Китай ядат месо от котки и кучета, а също така готвят супа от перки на акула и използват вълчи плодове като подправка за бульони.

14. Един от често срещаните китайски десерти е сладката супа от костенурки.

15. Противно на популярния мит, Великата китайска стена не се вижда от Луната или дори от орбитата на Земята.

16. Подобрителът на вкуса (мононатриев глутамат) се продава в китайските хранителни магазини заедно със сол и черен пипер. Добавя се към почти всички ястия, приготвяни от местни готвачи. Както впрочем и в Япония.

17. В Китай е обичайно да се вечеря с голяма група приятели или роднини – яденето трябва да бъде спокойно и с удоволствие. Ако участниците поръчат супа, тя ще бъде сервирана в една двулитрова купа за всички.

Китай

18. В Китай официално е блокиран достъпът до всички западни социални мрежи.

19. В китайските супермаркети можете да си купите живи костенурки или жаби, които ще бъдат убити и изкормени пред очите на купувача.

20. Китайците смятат децата под 5 години за свещени същества, които могат абсолютно всичко – на децата не се карат, колкото и да са непослушни.

21. Жителите на Китай говорят 7 китайски диалекта, които са толкова различни, че жителите на северните и южните райони няма да се разберат. Но всички те имат един и същ писмен език.

22. В подземните коридори на големите китайски градове има специални места за публикуване на обяви за запознанства – китайците се посвещават изцяло на учене и след това на работа, така че просто не им остава време за забавления и срещи с противоположния пол в ежедневието.

23. Магазините в Китай продават много продукти, които могат да изненадат чужденците от западните страни: сладки пушени колбаси, семена с аромат на мента, месни бонбони, хляб с различни цветове, пушени пилешки крака и т.н.

24. Китайците не ядат сирене и извара, не пият кефир и не похапват кисело мляко. Според една версия, жителите на Китай не ядат млечни продукти, тъй като в продължение на много векове само най-богатите от тях са могли да си позволят да имат крава.

25. Въпреки че Хонконг стана част от Китай, жителите му имат редица привилегии – например могат да пътуват до страни от ЕС без визи.

26. В Китай всяка година се изсичат десетки милиони дървета, за да се направят около 80 милиарда клечки за еднократна употреба.

Китай

Повече за Китай

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.