fbpx
Китай
1 BGN = 4.05 CNY

Столица – Пекин

Валута – Китайски юан

От 30 август 2023 г., за всички граждани пристигащи в Китай, отпада изискването за представяне на резултат от направен антиген тест в рамките на 48 часа преди полета. Не се предвиждат ограничителни мерки от епидемиологичен характер при влизане на територията на Китай.
Като част от административната процедура за влизане на територията на Китай, всички пристигащи граждани следва след извършване на регистрацията за полета в началната точка на пътуване или след пристигане в Китай да попълнят онлайн здравна декларация на адреси: HTTPS://HTDECL.CHINAPORT.GOV.CN;
HTTPS://HTDECL.CHINAPORT.GOV.CN/HTDECLWEB/HOME/PAGES/HEALTHDECLARE/DECLARE.HTML

Българските граждани, пътуващи до Китай с обикновени паспорти, е необходимо да притежават китайска виза, предварително получена от Посолството на Китай в София, или в други дипломатически и консулски представителства на КНР в чужбина. Притежателите на служебни и дипломатически паспорти пътуват без визи, с разрешен престой в рамките на 90 дни.

Режимите за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на отделни градове/райони в КНР са както следва:
Считано от 28 декември 2017 г., за гражданите на 53 държави, включително и Република България, е в сила 144-часов режим (6 дни) за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на Пекин (през Beijing Capital International Airport и Beijing West Railway Station), Тиендзин (през Tianjin Binhai International Airport и Tianjin International Cruise Home Port) и провинция Хъбей (през Shijiazhuang Zhengding International Airport и Qinhuangdao Port). 144 часов (6 дни) режим за транзитно преминаване важи също за Шанхай, в случай, че чужденецът пристига или отпътува от летище Pudong, някое от пристанищата на Шанхай или някоя от жп гарите, както и летищата Nanjing или Hangzhou (съответно провинции Дзянсу и Джъдзян), а за Гуанджоу (Baiyun airport), Чънду (Shuangliu airport), Чунцин (Jiangbei airport), Шънян (Taoxian airport), Далиен (Zhoushuizi airport), Гуйлин (Liang Jiang airport), Кунмин (Changshui airport) и Харбин (Taiping airport) важи 72-часов режим за безвизово транзитно преминаване.
Считано от 1 май 2018 г. притежателите на обикновени паспорти, издадени от 59 държави, между които и България, биха могли да пребивават без необходимост от виза при престой до 30 дни на територията на остров Хайнан, КНР, в случай, че най-малко 48 часа преди пристигането си в Хайнан са се регистрирали в една от следните туристически агенции:

1.Hainan Kangtai Travel Co. Ltd.
ganm@wuaking.com
Tel. 0086-898-65250603

2.Hainan Haoyang International Travel Service
2978903872@qq.com ; 123156383@qq.com
Tel. 0086-898-66776932

3.China Travel International Sanya Co. Ltd.
danny_ji@yeah.net
Tel.0086-186-89876969

4.Hainan Classical Holiday Travel Service Co. Ltd.
1252301679@qq.com
Tel. 0086-898-66160197

При транзитно преминаване през територията на изброените градове, задължително условие е пътуващият да притежава предварително закупен самолетен билет, доказващ, че продължава пътуването си за трета държава, различна от държавата от която е пристигнал. Закупуването на такъв билет при пристигането на летищата в КНР не е разрешен.

Паспортът следва да е валиден най-малко 6 месеца след датата, на която се планира напускане на КНР.
При пътуване на непълнолетни, китайската страна не изисква пълномощни от родителите или други документи.

Журналистически визи се издават след получаване на специален сертификат от компетентните китайски власти. Визи за студенти за обучение в КНР се разрешават след писмено съгласие/уверение на Министерство на образованието на КНР; China Scholarship Council или съответния китайски университет.

Българските граждани могат да влизат на териториите на САР Макао и САР Хонконг без необходимост от виза, за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца. Желаещите да посетят Хонконг или Макао от Китай, след което обратно да се върнат в Китай, следва да са се снабдили с двукратна (или многократна) входна виза за Китай преди началото на своето пътуване.
При влизане в САР Хонконг не се поставят печати в документите. При пристигането на всеки чужденец се издават бланки, които съдържат името на пътуващия, датата на пристигане и броя на дните престой. Чуждестранните посетители на САР Хонконг следва да съхраняват документа до напускане на територията на Хонконг. При загубване на бланката чужденците могат да си извадят нова от Отдел “Миграция” на САР Хонконг.

Посолство на Република България в Пекин, Китайска народна републикаАдрес: Xiu Shui Bei Jie 4, Beijing – 100600, China
Телефон: +86 10 6532 1946; +86 10 6532 1916
Факс: +86 10 6532 4502
Дежурни телефони в извънработно време: + 8610 6532 1916; + 8610 6532 1946
E-mail: Embassy.Beijing@mfa.bg

Посолство на Китайската народна република в Република България
Адрес: София, бул. „Джеймс Баучер“ 58, кв. Лозенец
Телефон: +359 2 973 38 73; +359 2 973 38 51
Факс: +359 2 971 10 81
Консулски отдел
Телефон: +359 2 973 39 47
Факс: +359 2 973 31 22
Работно време: Вт и Чт, 09.30 – 11.30 ч.

Е-mail: consulate_bgr@mfa.gov.cn

Website: www.chinaembassy.bg

Китай, без колебание, е разположен в три климатични зони, заемащи по-голямата част от Източна Азия. През зимата, със средна температура от -10 °C, можете да карате ски в курорта Yabuli или да правите слънчеви бани при +22-25 °C в Хайнан, където това е високият сезон. През пролетта в цялата страна е доста топло, но чадърът става неизменен аксесоар по време на разходка. През лятото времето е идеално за туризъм в планините и дълги екскурзионни програми, но не и в Гуанджоу, където по това време бушуват дъждовни бури и урагани. Идеалното време за разглеждане на китайските градове е есента. По това време започват поклонения в Тибет и медицински обиколки.

Китай е многостранен и многостранен. Тук можете да видите много интересни и необичайни неща: от каменните върхове на националния парк Zhangjiajie до наводнените стъпала на оризовите полета Longji; от космическите небостъргачи на Гуанджоу до панди, дъвчещи бамбук в природния резерват Чънду; от Великата китайска стена до върха на планината Fanjing, скрит зад облаците, от Тихия океан до хребетите Тиен Шан. Започнете да се запознавате със страната от най-големите градове:

Пекин

Пекин е столицата на Китайската народна република и най-важният политически, образователен и културен център на страната. Тук минало, настояще и бъдеще са тясно преплетени. Футуристичен център за сценични изкуства, стъклената кула на Китайския световен търговски център, технологичен планетариум, завои на кръстовища и суматохата на света на бизнеса – цялата тази технологична модерност, буквално зад ъгъла, е заменена от традиционни китайски пагоди. Величието на най-големия императорски дворцов комплекс в света, Забраненият град, теракотените сводове на Портата на небесния мир и дзен на комплекса от храмове и манастири, Храмът на небето, стоят в ярък контраст на фона на типичните комунистически сгради . Като образцова столица, Пекин предава многообразието на Средното царство и ще ви трябва повече от един ден, за да го опознаете по-добре.

Шанхай

Шанхай – Градът на греха и китайският Ню Йорк. Сгушен в устието на река Яндзъ, край бреговете на Тихия океан, той управлява финансовите потоци на страната и сключва международни сделки за милиони долари. Външният вид на Шанхай не може да бъде объркан с никой друг град: сферични сгради, небостъргачи на квартал Пудонг, многоетажни транспортни възли, булеварди, изпълнени с флуоресцентна светлина. Докато запазва азиатския си чар в стените на храма на Нефритения Буда и къщите на стария град Нанша, Шанхай е обърнат с едно око на запад и малко по малко взема най-доброто оттам. Тук на практика няма комунистически дух и в Пекин има почти повече барове и клубове, отколкото храмове.

Хонг Конг

Хонконг е специален административен район в Южен Китай, заобиколен от планини и океан и включва освен едноименния остров, остров Лантау, полуостров Коулун, Новите територии и около 260 малки острова. Развива се под британско влияние толкова дълго, че се смята за китайски, а не за китайски. Има отделна валута, писменост, избирателна система и икономика. Гъстотата на застрояване в Хонг Конг е толкова висока, че понякога не е ясно къде свършва един небостъргач и започва друг. Но всичко се променя веднага щом изкачите връх Виктория: в светлината на залеза, на фона на живописно пристанище, удавено в мъглива мъгла, безбройните блестящи светлини на големия град изглеждат просто страхотно.

Хайнан

Когато цветът на кожата ви избледнее от бетонните пейзажи на големите градове, отидете на остров Хайнан. Този райски остров, със своите снежнобели пясъци на Dragon Bay, чистите води на Великото източно море, пухкавите палми на Sanya Bay, е източната версия на Хавай. Идеална екологична ситуация, живописен коралов риф, „коридор на тайфуна“, който кара идеални вълни за сърфиране до брега и слънце през цялата година – правят острова идеален курорт.

Тибет

Многопластови пейзажи, спокойствие, мистична атмосфера и будистки песнопения – сякаш сте се скитали в Тибет. Богатството на този автономен регион се крие в снежните шапки на свещения връх Кайлаш, белите каменни тресавища на двореца Потала, стъклените води на езерото Ямдрок, високопланинските храмове и дворците на Далай Ламас. Тибет не е като останалата част от Китай. И това е още едно доказателство колко различна и понякога непредвидима може да бъде тази страна.

Национални характеристики

 • Формирането на характера на китайците беше значително повлияно от духовните учения, по-специално конфуцианството. Семейството играе важна роля в ценностната система. Тук е обичайно да се отнасяме с дълбоко уважение към всички роднини, особено към по-старото поколение. След като достигнат определена възраст, китайците поемат цялата отговорност за грижите за родителите си и за решаване на сложни житейски проблеми често се обръщат към духовете на починали предци. 
 • Втората отличителна черта е желанието да се служи на общественото благо. Китайците се отличават със своята дисциплина, единство и отговорно отношение към задълженията си. 
 • Поради суеверието си китайците не отглеждат костенурки у дома, смята се, че им носят лош късмет в кариерата. Хората стоят будни цяла нощ на китайската Нова година, за да не проспят цялото щастие. Не се обвързват с 3 или 6 години по-възрастен човек, тъй като се смята, че такъв брак ще завърши със сълзи. Те не изграждат четвърти етаж в къщи, тъй като тази ужасна фигура носи смърт. 
 • Струва си да се отбележи, че през последните десетилетия социокултурният фон в Китай се промени, особено в големите градове. Личните интереси започват да надделяват над обществените, развиват се „материализмът” и стремежът към символи на лукса. Обществото се стреми към равенство. Желанието да отстъпите мястото си на жена в обществения транспорт или да й отворите вратата може да се възприеме като обида.
 • Безспорен остава фактът, че китайците обичат храната. Доскоро вместо обичайния поздрав “нихао” те питаха “чи ле ма?”, което в превод означава “ял ли си?”. Никога не трябва да пропускате хранене при никакви обстоятелства и пътуването до друга провинция, за да опитате местната кухня, е обичайно.
 • За да бъдем честни, заслужава да се отбележи, че храната в Китай е наистина вкусна и разнообразна: юфка, ориз, кнедли, месо в сладко-кисел сос, супи и различни пържени страховити краули. Единственото нещо, от което туристът трябва да внимава, са ястията от Съчуан: те са пикантни, сякаш току-що са сервирани от ада.

Какво да имате предвид, когато пътувате до Китай

 • Направихте ли красива снимка на Великата китайска стена и искате да я публикувате в Instagram? Не е толкова просто! В Китай такива познати Google, Wikipedia, Facebook, WhatsApp и други социални мрежи и месинджъри са блокирани. Ако искате да останете свързани, докато пътувате, изтеглете VPN на телефона си, преди да тръгнете.
 • Въпреки факта, че китайците обичат да приемат туристи и сами пътуват много, те не знаят добре английски. Препоръчваме ви да имате карта с йероглифно име на вашия хотел, както и електронен преводач.
 • Ами гнездата? В Китай няма единен стандарт: в Тайван използват американски гнезда, в Хонг Конг – английски. В Макао можете да намерите и двете в стените на една и съща сграда. Затова предварително се консултирайте с администратора на хотела какъв адаптер ще ви трябва.
 • Китай активно се бори с корупцията. Ако не искате да отидете в затвора, не рискувайте да давате подкупи и плащайте официални разписки през банката.
 • Най-опасното място в Китай е пътното платно. Бъдете изключително внимателни, когато пресичате пътя дори на зебра, когато светофарът свети зелено. Най-хубавото нещо е да се движиш сред тълпата от хора.
loader-image
Пекин, CN
01:13, 14/07/2024
temperature icon 24°C
облачно
Humidity Humidity: 78 %
Pressure Pressure: 1008 mb
Wind Wind: 5 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 8 Km/h
Clouds Clouds: 86%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:57
Sunset Sunset: 19:42