fbpx
Камбоджа
1 BGN = 2,286.03 KHR

Столица – Пном Пен

Валута – Риел

Считано от 3 октомври 2022 г. са отменени свързаните с Covid-19 изисквания за пристигащите чуждестранни граждани, в т.ч. не се изисква да представят сертификат за завършена ваксинация срещу COVID-19 и тестове за COVID-19, както и провеждането на бърз (антиген) тест за COVID-19 на място.

Необходима е виза за влизане в Кралство Камбоджа.

Важно: Кралство Камбоджа въвежда Електронна карта за пристигане в Камбоджа в електронна система,която ще консолидира имиграционна карта, формуляр за кандидатстване за виза, митнически формуляр и здравна информация в един формуляр. Тази система ще бъде достъпна чрез www.arrival.gov.kh или приложението Cambodia e-Arrival (CeA), което ще бъде достъпно в Арр Store и Play Store.
Въведен е пробен период на електронната система от 01 януари до 30 юни 2024 г. По време на пробния период пътниците ще имат възможност да попълнят електронен формуляр или стандартни документи за имиграционна, митническа и здравна информация. Официалното внедряване на електронната карта за пристигане в Камбоджа ще започне на 1 юли 2024 г., като всички пътници ще трябва да поплнят горепосочения електронен формуляр.

Камбоджанските власти издават визи на място при пристигане на летищата в Пном Пен и Сием Риеп срещу такса от 20 щатски долара /едномесечна туристическа виза/ или 25 щатски долара /едномесечна бизнес виза/, като за целта е необходимо да имате валиден международен паспорт.

Възможно е визата при пристигане да бъде отказана по някаква причина или да бъдат променени условията за издаване на виза. Препоръчително е получаване предварително на виза или електронна виза по интернет. На сайта на Министерство на външните работи и международно сътрудничество на Кралство Камбоджа има линк за e-visa.

Внимание!

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Визи:

Едномесечна туристическа виза – 20 щатски долара;
Едномесечна бизнес виза – 25 щатски долара;
Интернет сайт за издаване на електронна виза – https://www.evisa.gov.kh/;
Интернет сайт за проверка валидността на визата – https://www.evisa.gov.kh/evisatracking/visatracking.aspx.

Към момента Република България няма функциониращо посолство в Кралство Камбоджа. Обслужващо посолство за Кралство Камбоджа е в Ханой, Социалистическа република Виетнам.

Посолство на Република България в Ханой, Социалистическа република Виетнам

Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10

Тел.: +84 24 3845 2908

Факс: +84 24 3846 0856

Дежурен телефон в извънработно време: +84 123 940 9129

Работно време на консулската служба: По – Пт, 9:00 -12:00 ч.

Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Посолство на Кралство Камбоджа в Москва (акредитирано за България)

Адрес: Москва, бул. Староконюшнии № 16

Тел.: +7 495 637 47 36
Факс: +7 495 956 65 73
Consular Section Tel.: +7 495 637 47 36
Culture Section Tel: +7 495 637 47 36
Commercial Section Tel.: +7 495 132 70 74
Работно време: 09.00 – 13.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч.
E-mail: cambemoscow@stream.ru

Тъй като Камбоджа има предимно мусонен климат, има ясно разделение между сухия сезон и дъждовния сезон. Дъждовният сезон продължава от май до октомври. Периодът от ноември до април се счита за идеален за почивка. Температурата на въздуха по това време варира от +25 до +40 °C. Но можете да плувате през цялата година, така че ако дъждовете не са пречка за релаксация, тогава можете да посетите Камбоджа през лятото; цените през този период са много по-ниски.

Градовете на Камбоджа са смесица от азиатска и европейска култура, където мирно съжителстват древни кхмерски храмове и френски колониални сгради. По улиците на големите камбоджански градове ще срещнете будистки монаси, продавачи на храна, които буквално готвят на пътя и, разбира се, милиони малки мотопеди.

Пном Пен

Пном Пен е оживената столица на Камбоджа, както подобава на главния град на азиатска страна. Тук са запазени невероятен цвят и впечатляващ брой древни сгради: храмове, пазарът Psa Thmei в стил арт деко, различни археологически музеи с артефакти от кхмерската култура. Кралският дворец е настоящата резиденция на краля на Камбоджа. Туристите имат право да посещават церемониалните зали, но най-голям интерес предизвиква Сребърната пагода, където кралят провежда официални срещи с кралските особи. Вечерта можете да се разходите по насипа на река Тонле Сап – местните жители се събират тук, свири музика, а от отворените врати на храмовете се чуват молитви и миризма на тамян.

Ангкор

Ангкор е люлката на кхмерската култура, която определено трябва да присъства в маршрута на всеки турист. Бившият център на Кхмерската империя пази най-красивите древни паметници, известните храмове Ангкор Ват и Ангкор Том, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Храмовият комплекс Ангкор Ват е магнит, който привлича милиони туристи от цял ​​свят. Екзотичната архитектура, която няма аналози в целия свят, е създадена още през 12 век. Дълго време комплексът беше скрит в непрогледната джунгла. Именно той формира основата на сюжета на „Маугли“ като мястото, където Бандерлогите донесоха „човешкото дете“. За съжаление сиамската армия и Червените кхмери унищожават част от комплекса, но дори това, което е останало, кара сърцето ви да затупва от величието и мащаба му. Banteay Srei е друг храм, който си струва да посетите. Посветен е на бог Шива и датира от 967г.

Сием Реап

Сием Реап е град в северозападна Камбоджа и отправна точка за туристи, които искат да посетят основната атракция на Камбоджа, храмовият комплекс Ангкор Ват. Като се има предвид, че този град действа като транзитен пункт по пътя към величествената атракция, има голяма концентрация на ресторанти и хотели. Местните водачи препоръчват на туристите да посетят Кралските градини на независимостта, да се разходят по крайбрежната алея и да медитират в будисткия храм Wat Preah Prom Rath. Сием Реап не е туристическа дестинация, това е идеалният град, където да спрете, преди да посетите Ангкор Ват, да хапнете нещо и да си починете от туристическите тълпи.

Сиануквил

Сиануквил (по-известен като Kampong Saom) е главното морско пристанище на страната и градът, където се намират най-живописните плажове на Камбоджа: Victory, Hawaii, Sokha, Ochheuteal, Otres Beach. Това са пустите пясъчни плажове, които туристите наричат ​​най-добрата атракция на тази провинция. Национален парк Реам предлага по-отблизо дивата природа на азиатската държава. На територията му има реки, два острова, диви и мангрови гори. Островът на маймуните е още едно място за опознаване на местната природа и колорит. Според легендата на него живеела най-мощната маймуна. Има водопади, диви плажове, бунгала и оборудване под наем за гмуркане с шнорхел и каяк. Почитателите на антиките могат да посетят Wat Leu и Wat Krom.

Батамбанг

Батамбанг е мистериозен град в северозападна Камбоджа. Има древни храмове, музеи, мистериозни пещери и множество останки от древни структури. Можете да се запознаете с историята на региона в музея Батамбанг. Трябва да се види Ек Пном, един от най-красивите храмове в Камбоджа с издълбани елементи. По залез слънце това място придобива почти магическа атмосфера. За най-живописните гледки е по-добре да отидете до храма Phnom Banan, до който водят повече от 300 стъпала. А за пазаруване отидете на пазара Psa Nat, който се намира в центъра на града.

  • 95% от населението на страната изповядва будизма, така че трябва да бъдете изключително уважителни, когато посещавате свещени места в Камбоджа: не носете къси панталони, когато посещавате държавни институции и религиозни обекти, винаги събувайте обувките си, преди да влезете във функциониращ храм и се отнасяйте с уважение към монасите;
  • винаги искайте разрешение, ако искате да снимате храмове и хора, особено монаси;
  • монасите ще ви бъдат много благодарни, ако дарите малка сума пари на храма или просто купите свещ;
  • националният вид транспорт е тук-тук и мотопед, а характерна особеност на правилата за движение по камбоджанските пътища е, че никой не ги спазва;
  • Въпреки факта, че националната валута е риел, тук се използват и долари. Магазинът може да ви даде ресто в две валути: основната сума е в долари, а „рестото“ е в местни пари. Банкови карти се приемат само в големи хотели;
  • Камбоджа е бедна страна и трябва да сте подготвени за просяци, предимно деца, те са дружелюбни и усмихнати, но искат „един долар“ от всички неместни;
  • Добра идея е туристите да помислят за безопасността: дръжте здраво оборудването и портфейла си, дори когато сте в тук-тук с грил; Не трябва да излизате сами по тъмно; Също така не трябва да носите със себе си документи, големи суми пари или бижута и винаги носете със себе си фотокопие на паспорта или картата на хотела;
  • традиционната кухня е подобна на тайландската, но не толкова пикантна. Местните ядат риба и пиле с ориз, на особена почит е амок – любимо ястие от кхмерската кухня сред туристите. Това са парчета риба или месно филе, изпечени с подправки и кокосово мляко в чаши от бананови листа. Популярни са също рибни и месни супи (samla machu banle и samla machu yuon) и bai cha – кхмерският аналог на пилафа;
  • Камбоджанска виза се издава при пристигане. Бъдете готови, че те ще се опитат да таксуват на туристите повече пари, отколкото всъщност имат. Официалната цена на виза е $20;
  • Внимавайте с водата: тя трябва да се преварява преди пиене, дори ако си миете зъбите или решите да направите лед.
loader-image
Пном Пен, KH
23:11, 13/07/2024
temperature icon 27°C
слаб дъжд
Humidity Humidity: 89 %
Pressure Pressure: 1007 mb
Wind Wind: 5 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:43
Sunset Sunset: 18:28