fbpx
Афганистан

В продължение на десетилетие и повече една страна доминира в заглавията на новините – Афганистан. Споменете тази държава и какво ви идва на ум? Вероятно талибани и тероризъм, бурки и бради. Но Афганистан е много повече. Отвъд заглавията на войната има още една страна, в която древните традиции съществуват и се появява нова държава, казва Лиз Дусет.

1. Афганистанците празнуват новата си година, Nawroz, на 21 март, първия ден на пролетта. Хиляди пътуват до северния град Мазар-е-Шариф, за да посрещнат Навроз, предислямски фестивал. Местните силни мъже издигат страхотна Джанда, ислямско знаме, за да предвещават началото на пролетта и началото на новата година. Ако се повдигне с едно плавно движение, това се разглежда като добра поличба за следващите месеци. (Трябва да се придържате към нещо, когато живеете в държава, която вече е преживяла повече от 30 години война.)

2. Афганистан би искал неговата национална игра, бузкаши или грабване на кози да бъде олимпийски спорт. Считана за най-дивата игра в света, тя включва ездачи на коне, които се състезават да вземат труп на коза и препускат в галоп далеч от останалите, за да я пуснат в очертан с тебешир кръг. Играе се в северните степи на Афганистан от векове. Преди играта е била спортът на богатите съперници, но сега се финансира и от афганистански компании за мобилни телефони и частни авиокомпании. Но това все още не е спорт за хора със слаби сърца и жените не трябва да кандидатстват.

3. Очаква се тази година покритието на мобилните телефони да достигне 90% от страната, въпреки че процентът на афганистанците с достъп до електричество все още е един от най-ниските в света. Мобилните телефони трансформират живота и културата на Афганистан. Дори талибаните имат изискани смартфони с електронна поща и скайп. Те също са символи за състояние – ако имате пари в брой или контакти, можете да получите запомнящ се номер, включително, например, който има буквите на вашето име.

4. Поезията е ценна част от афганистанската култура. Афганистанците разказват историите си в стихове повече от 1000 години. Четвъртък вечер е „нощ на поезията“ в западния град Херат – мъже, жени и деца се събират, за да споделят древни и модерни стихове, да слушат традиционна музика на херати и да се наслаждават на сладък чай и сладкиши до късно през нощта.

5. Александър Македонски е първият, който построява древната цитадела на Херат, когато превзема града през 330 г. пр. Н. Е. Единствената жена, която завладява сърцето на строителя на македонската империя, е красивата Роксана от северната афганистанска провинция Балх. Тя му ражда единствения син, преди Александър да умре на 33-годишна възраст.

Афганистан

6. Арнолд Шварценегер е плакат за легиони млади афганистанци. Снимки на мускулестия Арнолд в разцвета на силите му висят от стените на стотици центрове за бодибилдинг в цялата страна. Някои афганистанци казват, че американският губернатор, превърнат в звезда, изглежда като афганистанец.

7. Афганистанската кухня е по-сложна от кебап и ориз. Тази страна без излаз на море е била на кръстопътя на големите цивилизации от векове и това е отразено в менюто и. Вземете проби от нейния деликатен ашак, равиоли, пълнени с праз и гарнирани с кайма и кисело мляко, или паста Манту, пълна с агнешко и лук. И нови влияния все още се появяват, когато Афганистан отваря вратите си за света. Ако копнеете за нещо по-леко, бившият японски журналист, превърнат в готвач Хироми (сега известен като Мурсал, което означава роза на персийски) се влюби в страната, ожени се за афганистанка и обучава афганистанци да правят апетитно суши.

8. Летище Кандахар в южната част на Афганистан се смята за най-натоварената единична писта в света. Не е чудно, че това е и мястото, където НАТО има първата пълна способност за въздушен трафик в държава извън НАТО. Миналогодишното пристигане на над 30 000 допълнителни американски войници, заедно с повече цивилен персонал, добави към постоянните десанти на база, използвана и от неамерикански военни. Разбира се, много журналисти и високопоставени лица също летят до един от най-нестабилните градове на Афганистан, за най-решителната битка в тази война. Афганистанците отдавна твърдят, че който контролира Кандахар, контролира Афганистан.

9. Първите маслени картини в света са рисувани не в Ренесансова Европа, а в пещерите Бамиян, в централните планински райони на Афганистан около 650 г. пр. Н. Е. Бамиян се гордееше с процъфтяваща будистка цивилизация от 2 век до ислямското нашествие през 9 век. Тук някога са стояли двете най-големи стоящи в света Буди, докато талибаните ги унищожават през 2001 г. Новооткрита туристическа компания се опитва да привлече туристите обратно в красивия Бамиян. Миналата година те имат общо двама туриста (заедно с афганистанци и чужденци, които живеят в страната). Но хората в Бамиян остават с надежда.

10. О, и не забравяйте, афганистанците сe гордеят с произхода си. И те имат държава, която въпреки всичките си трудности и сърдечни болки, все още са горди да нарекат свой дом.

 

Източник: Lyse Doucet представя Афганистан: Непознатата страна

Афганистан
Афганистан

Повече за Афганистан

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим, подходящо време за посещение, какво да видим.