fbpx
Тунис
Тунис е много популярна туристическа дестинация; тази страна се посещава от не по-малък брой туристи от Египет и Турция. Чистите плажове и топлото море обаче не са единственото богатство на Тунис. Тази африканска държава също е много интересна от гледна точка на любознателен посетител, който иска да се запознае с нейните черти, а не само да се мотае на плажа.

1.Тунис е най-скромната по територия държава в Северна Африка.

2. Думата „Тунис“ е един от вариантите на женско име.

3. Тунис се счита за най-демократичната африканска държава.

4. Най-старите местообитания на първобитни хора на територията на Тунис имат впечатляваща възраст – те са на повече от 200 хиляди години.

5. Най-голямата провинция на страната, Татуин, е спечелила световна слава благодарение на филмовата сага „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас, която представя едноименната планета. Между другото сцените на тази планета са заснети именно тук.

6. В Тунис най-престижната работа е да си лекар или учител, тъй като в продължение на много години правителството инвестира огромни суми в здравеопазването и образованието.

7. През лятото работният ден в Тунис официално започва в 7:00 ч. и завършва в 14:00 ч. Това се дължи преди всичко на непоносимата жега.

8. Всички палми, растящи в Тунис, са финикови, но е почти невъзможно да се вкусят тези сладки плодове на място, тъй като всички те се изнасят.

9. В Тунис има маслинови дървета, които са на няколко хиляди години. Маслини от най-старото дърво, което расте от 2400 години, се събират и използват само за нуждите на централната аптека на столицата.

10. Тунизийците вярват, че камилите, много често срещани животни в тази страна, смятат хората не за стопани, а за приятели.

Тунис

11. Мъжете в Тунис могат да носят брада само ако имат мустаци.

12. В Тунис израза „kis-kis“ се използва, за да прогони котката, а не да я примами. Ако тази фраза е адресирана до мъж, това ще се счита за обида.

13. Пред повечето плодове тунизийците предпочитат тези на огромни кактуси.

14. Жителите на Тунис са разработили своя собствена рецепта за лечение на изгаряния на медузи – трябва да разтриете засегнатото място с пясък и да прикрепите парче домат.

15. Покривите на всички къщи в Тунис са равни, тъй като тази конструкция не се нагрява толкова много на слънце.

16. Тунизийците вярват, че очертанията на страната им приличат на силуета на бременна жена.

17. В Тунис „вие“ е адресирано само до президента, в знак на особено уважение.

18. Една от необичайните забележителности на Тунис е „Розата на Сахара“ – това „цвете“ се формира в пустинята от сол и пясък, често се използва за украса на аквариуми и жилища. Височината на кристала може да достигне 3 метра.

19. Тунизийската полиция няма право да спира кола заради нарушение на движението, ако шофьорът е жена.

20. На територията на страната се намират руините на един от най-големите градове на древността – Картаген.

Тунис

21. В Тунис, поради изобилието от зашеметяващи пейзажи, са заснети много известни филми – Междузвездни войни, Гладиатор, Индиана Джоунс, Английският пациент и други.

22. В град Сиди Бу Саид всички къщи са в синьо и бяло и е забранено от закона да се пребоядисват.

23. Най-популярният спорт сред тунизийците е футболът.

24. Основата на националната кухня на Тунис е пикантната паста хариса, която се прави от зехтин и червен пипер. Хариса се сервира с почти всички ястия, с изключение на може би десертите.

25. На остров Джерба ​​има синагога, построена преди 2600 години, в която се намират най-старите тори в света.

Тунис

Повече за Тунис

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.